Pro většinu z vás asi hloupý, nebo rutinní (otravný) dotaz. Delší dobu pátrám po informacích a zkušenostech s nasazením SLES/RHEL v malých provozech. Zajímají mě zejména zkušenosti, podpora, problémy, firmy zabývající se správou pro menší klienty, … zkrátka nepřikrášlené informace, které se mi nedaří dohledat.
Věc se má tak, že výrobce si dupnul a od září odmítne řešit problémy na necertifikovaném OS. Ano, bezproblémově provozuji 6. rok pod BSD (Dell PE 210), jenže chtějí certifikaci a v opačném případě nebudou řešit problémy (zejména vlastní chyby). Stručně jde o aplikaci s databází, do které teče telemetrie, měření a servisní data (VPN). Mezi primárním (Forpsi – Ktiš) a sekundárním funguje „HA Failover“. Nic světoborného, nic extra náročného a technicky vázaného, v podstatě jde čistě o splnění jejich podmínek, tedy vlastní HW s certifikovaným OS.
Není tajemstvím, že BSD zpomaluje, což mi zatím nevadí a v budoucnosti s velkou pravděpodobností dojde k tomu, že backup + storage překlopím z BSD na Linux. Výhledově, netvrdím, že k tomu určitě dojde.
Dost podstatnou roli pro mě bude při rozhodování správa. Kecal bych, kdyby tvrdil, že nezvládnu nakonfigurovat a rozjet, ovšem analýza a řešení problémů je mimo mé schopnost (s BSD si poradím, s Linux ne) a správu přenechám člověku/firmě (smlouva s paušální platbou), která se mi o servery bude starat.