Kde ako ajťák žiť?

r223

• 138
    • Zobrazit profil
Re:Kde ako ajťák žiť?
« Odpověď #330 kdy: 12. 03. 2025, 09:49:43 »
V us je potřeba ještě zjistit jak jsou velké daně z nemovitostí. Bývají i 1.5-2.5% z kupní ceny (nebo ceny stanovené samosprávou) plus pojištění. Oproti čr to nejsou zanedbatelné výdaje. tak na to pozor :)

Co mi říkali kamarádi co v US pracovali nebo tam i zůstali, je slušně záludná i problematika zdravotního pojištění a eventuálních v místě aktivních HOA.

Jistě, ale to nejsou nijak neznámé věci. Obecně HOA v nějaké komunitě má pravidla, ale víte, do čeho dete a prostě je to další parametr při výběru bydlení. Na druhé straně je výhoda, že pokud si najdete něco co Vám sedí, tak se nestane, že se přistěhuje někdo, kdo vám pak bude otravovat život (vlastně to trochu vytváří bubliny lidí podobného typu).
Zdravotní pojištění v US je džungle, které je bez pochyby potřeba věnovat pozornost. Jenže ono to ideální není asi nikde (aktuálně v ČR řeším problém, který nejspíš skončí tak, že ho budu řešit v Německu za peníze na dřevo).

« Odpověď #331 kdy: 12. 03. 2025, 10:03:33 »
Navíc je jen otázkou, kdy to nastane i v ČR, MMF to neustále doporučuje. Pokud se stav veřejných financí budue dále zhoršovat, radikální zvýšení těchto daní bude nevyhnutelné.

Stav veřejných financí se dá řešit i jinak než tím, že bude stát lidem ještě víc otravovat život daněmi. Třeba tak, že bude uvažovat, na co peníze dá a na co nedá a nebude se chovat jak utržený ze řetězu, jako by peníze rostly na stromě.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #332 kdy: 12. 03. 2025, 10:30:23 »

Stav veřejných financí se dá řešit i jinak než tím, že bude stát lidem ještě víc otravovat život daněmi. Třeba tak, že bude uvažovat, na co peníze dá a na co nedá a nebude se chovat jak utržený ze řetězu, jako by peníze rostly na stromě.
S tím já víc jak stoprocentně souhlasím, ale podívejte se na realitu zde... Stát vedou geronti a dělají politiku cílenou na další geronty. Vše na dluh těch mladších....
Dobře víte, kam to celé směřuje.

« Odpověď #333 kdy: 12. 03. 2025, 10:38:52 »

S tím já víc jak stoprocentně souhlasím, ale podívejte se na realitu zde... Stát vedou geronti a dělají politiku cílenou na další geronty. Vše na dluh těch mladších....
Nemyslím, že jako geronti, ale spíš jako fanatici odtržení od jakékoliv reality.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #334 kdy: 12. 03. 2025, 10:42:56 »

Nemyslím, že jako geronti, ale spíš jako fanatici odtržení od jakékoliv reality.

To tak vypadá, a v těch velkých věcech, které dělaj velké peníze je jejich vliv spíš malý. Stačí se podívat, jak veliká je citlivost na sebemenší návrh změny v důchodech nebo zdravotnictví (a to jsou ty velké peníze).

« Odpověď #335 kdy: 12. 03. 2025, 12:12:55 »

To všude, kde primárním cílem politiků je udržet se u pípy a všechno ostatní je podružný.

« Odpověď #336 kdy: 12. 03. 2025, 12:15:54 »

Stát nevedou geronti. Obecně jsou prakticky všude u moci lidé mezi padesátkou a šedesátkou. Je to proto, že ti se již obvykle zvládli zajistit, mají spoustu kontaktů, děti dospělé a čas. To platí dost obecně všude. Druhým problémem pak je stárnutí populace, kdy důchodci tvoří stále významnější a významnější skupinu voličů a zároveň se do důchodového věku dostává neuvěřitelně sebestředná generace dnešních šedesátníků. To je, ano, špatná kombinace.

r223

• 138
    • Zobrazit profil
« Odpověď #337 kdy: 12. 03. 2025, 12:37:00 »

Stát nevedou geronti. Obecně jsou prakticky všude u moci lidé mezi padesátkou a šedesátkou. Je to proto, že ti se již obvykle zvládli zajistit, mají spoustu kontaktů, děti dospělé a čas. To platí dost obecně všude. Druhým problémem pak je stárnutí populace, kdy důchodci tvoří stále významnější a významnější skupinu voličů a zároveň se do důchodového věku dostává neuvěřitelně sebestředná generace dnešních šedesátníků. To je, ano, špatná kombinace.

Doporucim treba knizku:
https://www.amazon.com/Theft-Decade-Boomers-Millennials-Economic/dp/1541742362

V kazdem pripade je na miste zvazovat, co tohole udela. Treba Slovensko uz je katastrofa, hodne dana prave timto. Ale stat od statu se to dost lisi. V CR predpokladam, ze ten focus (zajmovy i ekonomicky) na tuto skupinu se bude cim dal zvetsovat, na ukor vsech ostatnich.

Jigdo

• 579
    • Zobrazit profil
« Odpověď #338 kdy: 13. 03. 2025, 13:48:48 »
Ad se ti to libi nebo ne tak problem je v tom ze CR nastavila latku hodne vysoko a tech zemi ktere jsou lepsi nebo dokonce mnohem lepsi nez CR moc neni.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

Osobne bych zil v CR nebo SK a nasel bych si remote pozici nekde do zahranici, moznosti je mnoho. I kdyz nejlepsi doba najit remote job byla v dobe covidu. Kdyz sem byl ja veskrze prumerny vyvojar a hodne lenivy byl schopen najit remote job pro nekolik zakazniku tak ty to zvladnes taky.

A nebo "Word Happines Report":
https://worldhappiness.report/ed/2024/

Nedavno probehla na pude EU Parlamentu zajimava prednaska/debata
"Jeffrey Sachs: The Geopolitics of Peace" - u4c-YRPXDoM
a pokud se najdou lide, kteri budou myslet jinak nez Ti co tam ted jsou,
tak bude mozna jeste lepe ... a treba se Wedos/Vedos prestehuje zpatky do CR ...

Jigdo

• 579
    • Zobrazit profil
« Odpověď #339 kdy: 13. 03. 2025, 14:06:33 »
A jinak spousta lidí se vrací do česka po několika letech v zahraničí. Prostě mají toho západu a vydělávání peněz dost a chtějí si třeba zase pěkně zanadávat v hospodě u točný plzničky...

Úplně nevím, jestli to je ta hlavní motivace (už proto, že do hospody nechodím a nepiju) ale těch důvodů je fakt dost. Mimo mnoha jiných to, že je tu pořád svobodně, životní náklady nízké (dokonce i v Praze a to tam naštěstí už nežiju a jak jsem psal, s rodinou v zahraničí rychle rostou do nebes), platy v IT minimálně v tom co dělám srovnatelné (rozdílné jsou víceméně jen daně) a když vyrazím do lesa, nenarazím každých pětset metrů na ostnatý drát. Mám tady čtyřista let starý dům, který pro jeho energii miluju, mám rád zdejší krajinu i když jsem se narodil jinde v ČR. Jsem rád, když mohu mluvit česky protože mi záleží na tom, abych byl schopen vyjádřovat přesně to, co chci s dokonalou jemností a toho ani po dvaceti letech v zahraničí nejspíš schopen nebudu. Těch důvodů je hodně a to jsou jen ty moje, manželka má zase celou řadu dalších...

Ony ostatně peníze taky nejsou všechno. Zvlášť, když si jich tu vyděláte dost podobně. Tady totiž ve výsledku vůbec není špatně; spousta lidí vůbec neví co tu má. Celé je to hlavně o prioritách. A ty se zvlášť s nabytými zkušenostmi mění. Nějaké máte ve dvaceti, nějaké ve třiceti, nějaké ve čtyřiceti.

Ne, vubec to neni o penezich.
Pro me je nejsilnejsi jina vec - a to mentalita.
On je proste rozdil zit v prostredi, kdy jsou lidi prejici (v CR, a dost v Evrope obecne je uspech jednotlivce bran spis negativne) a pak dalsi vec, co mi v CR mimoradne vadi - sablona toho, ze jakmile ma nekdo sebemensi moc nad jinym, okamzite toho zneuzije. A je jedno, zda to je urednik, policista (i kdyz u nich se to opravdu hodne zlepsilo), nebo nerudny duchodce v ulici, ktery ma moznost proste jen zaskodit...
Nebo neco, co bych nazvel diktaturou prumernosti - drtiva vetsina lidi v CR nesnasi, kdyz nekdo, jakkoliv vybocuje z rady (nadherny priklad treba zde https://www.idnes.cz/liberec/zpravy/deti-skola-okna-byvala-restaurace-pristavba-odpor.A241211_155221_liberec-zpravy_jape).

Tohle se v mnoha zemich zase tolik nedeje.

Ne, to se neděje, akorátže se všude na tebe dívaj jako na nějakýho chudáka, komunistickýho pohrobka. Všichni se na tebe usmívaj ale kámoše co by ti pomohli s kanapem do schodů si fakt jen tak neuděláš.  A časem zjistíš, že se na tebe budou usmívat  i když budeš mít na hlavě hovno.  A časem taky zjistíš, že škodiči co východnímu přivandrovalci nepřejou, jsou i tam.  A časem zjistíš, že většina se s tebou baví jenom ze slušnosti (a možná ze soucitu) a jinak je vůbec nezajímáš. Asi tak.
Potom návrat do našeho smrádečku, kde máš nějaký vazby a celkem dobře poznáš kdo a co je zač, může vypadat v jinym světle.

Pane kolego a na ty ostatni lidi co jsou na konci socio-ekonomickeho retezce se taky divaji jako na chudaky, komunisticke pohrobky a nebo je to proste o "class" ve ktere zijou (a nebo se snazi zit) .... a je jedno jestli jste z vychodu a nebo clovek ktery zije v oblasti kde postavili bydleni pro socialne slabsi spoluobcany? ......

Vetsinu zajimaji jen lide, kteri jim neco prinesou (znate takove ve svem okoli?) ...
proto je pro ne dulezite, kde Vase deti studuji a s kym se kamaradi ..... a do kterych krouzku chodi
jde o kontakty, byt sobecky ... mit vice nez Vas soused .... (Keeping up with the Joneses)
to socialni splhani po namastene tyci je vsude

Jigdo

• 579
    • Zobrazit profil
« Odpověď #340 kdy: 13. 03. 2025, 14:20:41 »
Je smutne cist prispevky v tomto ale i jinych vlaknech,
kde proste nekteri lide nejsou schopni prijmout nazor/pochopit nekoho jineho ...
ktery je jiny a narusuje zazite dogma v zemi ceske ....

« Odpověď #341 kdy: 14. 03. 2025, 11:47:33 »
Odmítnutí špatného a škodlivého názoru je něco úplně jiného, než jeho nepochopení.
Tyhle bohorovné pindy už mě taky unavují.