Mám teď v práci čerstvě (dva měsíce) HP ProBook 455 G9 s Ryzenem 7 5825U (RAM asi upg. na 32 GB z výchozích 16 GB, SSD 1 TB NVMe) a je to pohoda. Před tím jsem měl Dell Vostro 3500 a to byla tragédie, každou chvíli Wokna do modra, všechny testy (RAM) procházely bez závad, ale prostě se ten notebook s**l, meztím na něj vyšlo mufnáct aktualizací BIOSu a nepomohla žádná a i kolegové, co měli Delly, si stěžovali na podobné problémy (z kategorie „jedna paní povídala“ bylo, že servisák od Dellu se zeptal na model a řekl něco jako „hmm, nojo, tam zkurvili desku“), takže Della nechci zase dlouho vidět. Před tím jsem měl HP ProBook 450 G1 (s přídavným Radeonem schopným utáhnout i nějakou tu hru) a ten jede doma dodnes (odkoupil jsem si ho, vyměňovali mi ho vlastně jen pro zastaralost, jinak byl super).
Ten ProBook 455 G9, co mám teď, má kovové tělo a působí velice solidním dojmem (využívám i čtečku otisků prstů, protože jako admini musíme mít kvůli zapráskaným bezpečákům hesla, co se pomálu nevejdou ani na disketu). Moje SKU je 6H9A0AV, což jsem sice u nás nikde nedohledal (kde mi ho splašili, doteď nechápu), ale kousek s podobnými parametry (16 GB RAM a 1GB SSD NVMe) je za 29kKč u zelenýho uřvanýho z**a, což už mi lehce vybočuje z kategorie budgetového notebooku. Ale dělají jistě víc konfigurací, takže vybírat se asi bude dát z čeho.
Jak říkám: dlouhodobě na mě HP ProBooky působí velice dobře (i rozložení klávesnice není úplně nesmyslné, když už nějaký dement dal mezi klávesy Power tlačítko, tak aspoň funguje až po delším stisku) na rozdíl od Dellů, se kterými jsme si tu u nás užili svoje (tam dal zase dement jako součást power tlačítka čtečku otisků prstů, fakt indická pomsta tohleto, naštěstí jsem to nemusel používat, protože to stejně otisky prstů nerozpoznávalo správně ;-).
Jo, omlouvám se, jak je na tom s podporou Linuxu, netuším, ale podle mě to nebude nic hroznýho, komponenty vcelku běžné, grafika AMD v procáku.