Samozrejme ze se da pouzit modul typu nagios, ale mne zajimaji alternativy a osobni zkusenosti.
Nagios je v pohodě. SNMP plugin tam je docela slušný, i když taky má svoje limity, a mně osobně vyhovuje, že vidím do toho, co se tam děje - žádný tajemný javovský blackbox... Na druhou stranu, používám ho hlavně kvůli unixovým serverům, windowsové stroje tam mám spíš proto, abych nemusel mít dva nástroje. Možná kdybych hledal něco specificky pro Win, zvolil bych jinak.
ale v zakladu toho ten SNMP server moc neumi.
Běžný věci, co smoofy zmiňoval (disk, procesor, procesy, nainstalovaný programy) umí, takže imho na normální použití v pohodě.
Idealne aby to umelo pracovat i s eventama na jednotlivych strojich. Proste komplexni reseni.
Na Eventy používám Snare (
http://www.intersectalliance.com/projects/SnareWindows/ ). "komplexní řešení" to je v případě, že máš komplexně vyřešený event management

Ale vážně: pokud chceš spíš jeden megabazmek, který bude řešit všechno, tak to nevím a docela pochybuju, že zdarma něco bude.
má BP se tímto víceméně zaobírá a nejlépe mi vyšel Zabbix
Mohl bys pls hodit link? Docela dost by mě to zajímalo.
new relic a to vcetne notifikaci na mobily
Nad New Relic jsme uvažovali a vyšlo to pro naše účely tragicky drahý a prý na tu cenu dost tlačí (malý prachy je moc nezajímají). Ale nevím, jestli to nebyla nějaká konkrétní varianta produktu. Neřešil jsem to, takže detaily nevím.