Zdravim
Dostalo se mi nekolika starych kusu malych a lehkych notebooku rady Asus eee za odvoz.
Nainstalovany system tam je Windows 7, ale nejak zadelany, ze nebeha. Samozrejme, ze jsem tam chtel nainstalovat Linux, mam instalacni USB s Ubuntu. Tak jsem z USB jen zkusil Ubuntu 22.04 rozbehnout, coz se sice podarilo (po dlouhe dobe nabootovat z USB), ale nestacila pamet a nespustil jsem ani terminal, sance, aby to bezelo, je 0.
Ubuntu 22.04 nakonec nebude mozne nechat bezet na tomto typu stroje pochopitelne. Minimalni pozadavek je 4 GB RAM a dvou-jadrovy procesor. Navic bude potreba 32-bit verze podle vseho.
Mel bych tedy otazku, jakou verzi Ubuntu (nebo jine distribuce) by jste mi poradili vyskouset. Vim ze jde o Asus eee, ale neni tam napsany presny typ. Nepodarilo se mi nic spustit, tak nevim presne CPU a RAM. Ale nic velkyho to nebude. Nepodarilo se mi take otestovat HDD. Ale podle zvuku tam urcite bude stary klasicky HDD.
U starsiho Ubuntu (starsi nez 18.04) take nepobezi repozitare, coz bude dalsi zadrhel.