Já mám podobnou konfiguraci: řadič LSI SAS9223-8i / IT, SAS backplane 8 pozic, ovšem na B550 s Ryzenem 9 5900X. Hypervizor (Debian) jede na NVMe disku. Mám na tom backplane jedno mdadm R6 pole 6xSSD (různé, střední a vyšší třída, všechno SATA) a bylo tam další pole 2xHDD 5TB (Seagate), to bylo v mirroru. Jeden z těch HDD odešel a z degradovaného pole jsem data zkopírovala na volný logický disk na R6 poli. Špatný HDD jsem s R1 pole odebrala (mdadm -remove) a fyzicky jej vyndala, pole jsem umoutla ale v systému jej nechala, že to zruším později - páč to potřebuje restart jednoho z VM. Server pak nějakou dobu jel bez problémů. Až po týdenním smartd testu se mi složil celý server (všechna CPU jádra měly šílený wait load). Nešly nebo skoro nešly všechny KVM virtuály, jak se nemohly dostat k datům - zakouslo se to zjevně na IO operacích - mdadm se o něco snažil na degradovaném R1 a ovlivnilo to i provoz R6 pole, na kterém běžel souběžně vlastní test.
Po restartu serveru a po úplném odstavení R1 pole to jede už skoro rok bez problémů, logy mi víc než zhroucení IO systému tehdy neřekly, začátkem potíží bylo ale spuštění smartd testů a degradované pole. Možná by to HBA330 dal, protože je rychlejší, možná šlo o podobnou situaci - různá pole v různém stavu na stejném řadiči pod testem. Vedle toho mám v témže serveru ještě další 4SSD v R5 poli, jednotlivé disky jsou na SATA nudlích, a tohle pole jelo dál.
Uvolněné pozice jsem chtěla použít pro další SSD pro přidání do stávajícího R6 pole, ale zdražení SSD mi plány překazilo. Další pole na tentýž řadič už dávat nechci.