A co Liška, to byl génius filmové hudby, ten tu hudbu psal z hlavy podle filmu na jeden šup.
To je možné. Ale nic to nedokazuje. Tak pracovali i jiní. Bach prý dokázal na jeden šup, bez jakékoli přípravy zaimprovizovat na varhany stejným způsobem, jakým komponoval skladby pro ně - takže se dá říci, že to, co se nám dochovalo, je zkrátka jen to, co mu náhodou připadalo příhodné zapsat na papír. A ve své době to nebylo vůbec nic neobvyklého, spíše standard. Jen otázka cviku. Ono vůbec spousta věcí, jež jsou výsledkem stovek a tisíců hodin práce, cvičení, studia a zkušeností, se hází na dar z nebes - obzvláště těmi, kteří neměli dost vytrvalosti, aby ty tisíce hodin něčemu takovému sami obětovali.
Už to tady také někteří psali. Víra je jiný druh poznání, než věda. Těžko Ti mohu v některé věci sdělit, je to asi nepřenosné, jako zkušenost. Některé duchovní věci (kupříkladu zjevení textu v Bibli), prostě vím. Jako že věci kolem sebe vidím. Stejně jako vím, že něco před sebou vidím (ve fyzickém světě) a stejně tak vím, že něco mám Bohem zjeveno (v duchovním). Arbitr tu je, je to sám Bůh - Duch Svatý.
Jinak souhlasím s tím, že "Náboženství je založeno na zjevené pravdě." Ovšem již nemohu souhlasit s tím, že se nesmí pochybovat. A že teologové věnují energii na hledání cest, jak ji interpretovat, aby nebyla v rozporu s objektivní pravdou. To by totiž znamenalo, že existuje nějaká objektivní pravda, resp. že dokážeme poznat objektivní pravdu a tu pak teologové překroutí. A jak je patrné i z této diskuze, objektivní pravdu nezná patrně nikdo.
A jestli je Tvůrcem tohoto světa Bůh, pak i informace v Bibli odpovídají objektivní realitě světa. Jen je otázkou nakolik máme věci Bohem zjeveny či ve vědě prozkoumány.
Právě proto tvrdím, že ta analogie nebyla dobrá. Věřit můžu celým svým srdcem tomu, že mě moje přítelkyně miluje, ale to ještě neznamená, že to je pravda. Věda takové věci neřeší a operuje jen s tím, co je ověřitelné.
Víra NENÍ poznání.
No vzdyt to tady poctive rozlisujeme. Intelektualne nadani lide maji poznani Boha, pro mene inteligentni a tedy i ateisty tady mame alespon viru.
Řekl bych, že tímto tvrzením sám na sobě demonstruješ, že nejen intelektuálně nadaní lidé to poznání mají.