Prečo nie je Lisp populárnejší?

Kit

• 920
    • Zobrazit profil
Re:Prečo nie je Lisp populárnejší?
« Odpověď #60 kdy: 04. 11. 2025, 23:02:54 »
Možná bychom byli i ve světě konkurenceschopnější, když by drtivá většina populace s maturitou na první dobrou věděla, k čemu je nejpoužívanější funkce Excelu a jak se používá, protože by ekvivalent znali od základky a přišel jim absolutně zřejmý. A opravdu je spousta lidí, kteří mají maturitu a úplně v pohodě v tom Excelu naklikávají buňku, +, další buňku, -, tamtu buňku a tak dál. Věci si pak píšou napřeskáčku i s nějakými barevnými a podtrženými popiskami.

Možná i tomu Excelu by prospělo, pokud by místo
Kód: [Vybrat]
=SUM(A1; B6; C8) bylo
(+ A1 B6 C8)

« Odpověď #61 kdy: Dnes v 00:39:27 »
Jinak po značné časové investici jsem dohledal článek, který dost možná i jiným diskutujícím přerámuje pohled na Lisp: https://defmacro.org/ramblings/lisp.html Číst můžete klidně od "XML Reloaded" to předtím je beleterie, která se v podstatě opakuje v každé trochu hlubší diskuzi o Lispu, takže to už známe.

Karmelos

• 1 226
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: Dnes v 01:47:07 »
to je zvěrstvo:

set(+, -)               // the value of '-' is a built in minus function
                        // so now symbol '+' equals to a minus function
+(5, 4)                 // since symbol '+' is equal to the minus function
                        // this results in 1

To je asi dobrý na obfuskace. Kodér vloží do programu desítky takovejch špeků výše, že když ho vyhoděj, nikdo se v tom pak nedokáže orientovat případně v tom jakkoliv smysluplně pokračovat...
... a by mě teda zajímalo jak se pak vrátí tomu + zase funkce součtu....  :)
Gréta je nejlepší.

Kit

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #63 kdy: Dnes v 02:11:35 »
Jinak po značné časové investici jsem dohledal článek, který dost možná i jiným diskutujícím přerámuje pohled na Lisp: https://defmacro.org/ramblings/lisp.html Číst můžete klidně od "XML Reloaded" to předtím je beleterie, která se v podstatě opakuje v každé trochu hlubší diskuzi o Lispu, takže to už známe.

Ten článek je docela zajímavý a připomněl mi, jak jsem data pro XML psal v Lispu. Většina běžných dat v XML lze vcelku jednoduše zapsat právě v Lispu s využitím stručnějšího zápisu. Kratšího než by byl JSON.