Používám Linux jako jediný systém na mém osobním počítači a pro takovou tu základní práci - surfování po Internetu a psaní v texťáku nebo tabulkovém kalkulátoru mi to stačí. Občas mi přijde nějaký ten dokument ve Wordu, Excelu nebo Powerpointu a otvírám je bez problémů i když jednou mi to nějak zmršilo češtinu. Ukládat dokumenty z OpenOffice jako Word/Excel není problém, ale jak už píše kolega může být problém se vzorci. Ten bude ale i při jejich psaní - záleží na tom, jak moc "do hloubky" s těmito produkty uživatelé pracují. Jestli jde jen o to napsat text nebo vytvořit jednoduchou tabulku s nějakým tím součtem, rozdílem, dělením a násobením, tak by problém nastat neměl.
Dalším kamenem úrazu mohou být přílohy .eml nebo .msg. Nevím, co je to za módu, ale tu a tam mi taková příloha dojde. Zatím šlo jen o takové ty "řetězové dopisy", takže to mažu, ale měl by s tím být schopen pracovat Thunderbird.
Co se uživatelů týče - nějaké protesty lze samozřejmě očekávat. Ať jen proto, že jde o něco nového (aktuálně řeším problém s uživatelem, který neskutečně prudí jen proto že dostal jinou myš - už má třetí a pořád mu nevyhovuje), nebo proto, že půjde o normální výmluvu (něco neví/neumí, tak to svede na nový systém, protože "v tom starém to věděl/uměl" i když to vůbec nemusí být pravda). V tom případě záleží na tvé pozici. Jestli jsi jen "IT vocas", na kterého uživatelé svedou všechny svoje problémy a neschopnosti, nebo jestli máš možnost si na ně trochu "dupnout", popř. pokud tě podpoří šéf. Kolikrát pak stačí na uživatele udělat trochu "bububu" a najednou je všechno OK a všechno jde.
Naopak výhodou je mnohem složitější šance "zasírání" počítače uživatelem různými fičurkami, prográmky a viry, díky čemuž by správa takovéto počítačové sítě měla být jednodušší.