Mandriva zapomíná nastavení monitorů

Bibo

Mandriva zapomíná nastavení monitorů
« kdy: 14. 11. 2010, 16:38:40 »
Ahoj,
jsem nový uživatel linux a vybral jsem si Mandrivu (One 2010 Spring) a prostředí KDE (4.4) a mám pár začátečnických dotazů. Konkrétně tedy při každém spuštění musím znovu nastavovat rozlišení na displeje na notebooku a také na externím monitoru (a také pozici, aby se nezobrazovalo na obou to stejné, ale jeden byl vlevo a druhý vpravo) a přijde mi to zbytečné a chtěl bych to uložit. Poradíte mi někdo? A rovnou také jak mohu změnit, který displej bude "hlavní" (ten který má lištu s nabídkou apod., chtěl bych totiž aby to byl ten externí monotir a on je to notebook). Díky
« Poslední změna: 14. 11. 2010, 19:06:21 od Petr Krčmář »

Pavel 'TIGER' Růžička

Re: Mandriva zapomíná nastavení monitorů
« Odpověď #1 kdy: 25. 12. 2010, 19:52:25 »
Rozepiš to více, co je to za notebook? Jakou má grafickou kartu? Nemůže být ten primárný display díky tomu, že notebook musí přepnout na monitor pomocí fn klávesy?

Dreit

Re: Mandriva zapomíná nastavení monitorů
« Odpověď #2 kdy: 26. 12. 2010, 01:17:16 »
Já to řešim (na stolnim, netbook jsem ještě k monitoru nepřipojoval) přes xrandr asi následovně, nevim jak to bude fungovat na notebooku:

Kód: [Vybrat]
xrandr --output DVI-0 --primary -r 75 --output VGA-0 --auto -r 75 --right-of DVI-0
česky:
nastav výstup DVI-0 jako primární s frekvencí 75Hz, výstup VGA-0 zapni, dej mu 75Hz a polož ho napravo od DVI-0

A zpátky na jeden:

xrandr --output DVI-0 --primary -r 75 --output VGA-0 --off
stačí samozřejmě i jen:

xrandr --output VGA-0 --off("vypni VGA-0")

názvy co dosadit za "output" zjistíš normálně tím, že do terminálu napíšeš xrandr  ;)

Kdyby ti to házelo chybu s rozlišením, tak přidej do /etc/X11/xorg.conf něco jako tohle:

Section "Screen"
Identifier     "Default Screen"
Device         "Generic Video Card"
Monitor        "Generic Monitor"
DefaultDepth    24
SubSection "Display"
Virtual  2560 1024
EndSubSection
EndSection

Jen uprav rozlišení na tolik, kolik potřebuješ

Ale nevim co ti to nastaví za rozlišení, používám to ve Fluxboxu a ten tam vždycky dá to nejvyšší, co monitor utáhne  ;D