Tiskárna HP hlásí, že tiskne, ale netiskne

Brumla

• 151
    • Zobrazit profil
Tiskárna HP hlásí, že tiskne, ale netiskne
« kdy: 14. 01. 2026, 17:25:15 »
Ahoj všichni,
po aktualizaci z MX Linuxu 23 na MX Linux 25 mi přestala tisknout tiskárna HP LaserJet Pro MFP M28a. Tiskové úlohy hlásí, že jsou splněné, ale z tiskárny neleze žádný papír, tisková úloha se prostě ztratila.

Když pošlu stránku k tisku:
* vidím tiskovou úlohu v tiskové frontě
* dostanu oznámení o stavu zařízení HPLIP – spuštěna tisková úloha
* tiskárna vydá zvuk, který signalizuje, že dostala úlohu – komunikuje
* tlačítko zapnutí/vypnutí bliká = přijímá tisková data
* dostanu oznámení o stavu zařízení HPLIP – tisková úloha byla dokončena
* z tiskárny nevychází nic, žádný vytištěný papír, tisková úloha prostě zmizí v nicotě jako v Bermudském trojúhelníku
* tiskárna nesignalizuje žádnou chybu

* skenování funguje dobře
* kopírování stisknutím tlačítka kopírování způsobuje, že tiskárna skenuje a tiskne bez problémů
* tisk z Windows (dual boot) funguje bez problémů
* používám ovladače dodané MX Linuxem, doteď fungovaly dobře
* několikrát jsem se pokusil tiskárnu odebrat a přidat znovu, a to buď prostřednictvím grafického rozhraní MX, nebo místní webové stránky cups, bez výsledku
* boot s jiným jádrem nepomohl
* restart cups nepomohl
* Tyto balíčky jsou nainstalovány (a odstraněny (purge), reboot a znovu nainstalovány), bez výsledku
* mezitím množství restartů a nic

Kód: [Vybrat]
Název balíčku Repo Verze Nainstalovaná verze Popis
* hp-ppd 0.9+nmu2 0.9+nmu2 HP Postscript Printer Description files
* hpijs-ppds 3.22.10+dfsg0-8.1 3.22.10+dfsg0-8.1 HP Linux Printing and Imaging - HPIJS PPD files
* hplip 3.22.10+dfsg0-8.1 3.22.10+dfsg0-8.1 HP Linux Printing and Imaging System (HPLIP)
* hplip-data 3.22.10+dfsg0-8.1 3.22.10+dfsg0-8.1 HP Linux Printing and Imaging - data files
* hplip-doc 3.22.10+dfsg0-8.1 3.22.10+dfsg0-8.1 HP Linux Printing and Imaging - documentation files
* hplip-gui 3.22.10+dfsg0-8.1 3.22.10+dfsg0-8.1 HP Linux Printing and Imaging - GUI utilities
* ifhp 3.5.20-20 3.5.20-20 Printer filter for HP LaserJet printers
* printer-driver-hpcups 3.22.10+dfsg0-8.1 3.22.10+dfsg0-8.1 HP Linux Printing and Imaging - CUPS Raster driver (hpcups)
* printer-driver-hpijs 3.22.10+dfsg0-8.1 3.22.10+dfsg0-8.1 HP Linux Printing and Imaging - HPIJS driver

Nějaký nápad co ještě zkusit, překonfigurovat, doinstalovat, odinstalovat?
Díky

jjrsk

• 880
    • Zobrazit profil
Re:Tiskárna HP hlásí, že tiskne, ale netiskne
« Odpověď #1 kdy: 14. 01. 2026, 17:51:01 »
Nabizi se abys porovnal verze hplip. A rek bych, ze pokud se smiris s tim, ze ti nebude fungovat scanovani, tak tisk by mel jet i zcela bez toho.

Pripadne se poohlidni proste po tom, jestli v tom svym distru umis nahodit nejakou jinou, treba i beta verzi toho. Soudruzi z hp tvrdi, ze posledni verze je 3.25.8. https://developers.hp.com/hp-linux-imaging-and-printing/gethplip

« Odpověď #2 kdy: 15. 01. 2026, 11:55:23 »
To samé mi dělala HP 1020. Vyřešil jsem to používáním doporučených ovladačů (Foomatic/foo2zjs-z1) a odinstalací všeho od HP a nastavením správné cesty k tiskárně (u mě usb://HP/neco....) Skenování Vám neporadím, ale co tak vím, tak tiskárny od Brother fungují podobně a simple scan (dříve i xsane) je najde, u HP by to mohlo být podobné, schválně to zkuste na jiném PC, jestli to ten scaner najde a bude fungovat.

Brumla

• 151
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 15. 01. 2026, 18:59:51 »
Hmm, tak vyřešeno.
Bylo zapotřebí vytvořit swap soubor a poté reinstalovat ovladače. Od té doby funguje tisk i sken.
Samotné vytvoření swapu nepomohlo, samotná reinstalace ovladačů nepomohla, ani v novějších verzích.
Zapnutí swapu a reinstalace dohromady zabrala.
Díky všem za podněty.

« Odpověď #4 kdy: 16. 01. 2026, 12:27:00 »
Hmm, tak vyřešeno.
Bylo zapotřebí vytvořit swap soubor a poté reinstalovat ovladače. Od té doby funguje tisk i sken.
Samotné vytvoření swapu nepomohlo, samotná reinstalace ovladačů nepomohla, ani v novějších verzích.
Díky všem za podněty.
Mohl byste prosím dodat nějaký odkaz odkud jste při řešení problému čerpal, zajímalo by mě to proč to tak dělalo.
Děkuji.

Brumla

• 151
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 16. 01. 2026, 15:04:38 »
Hmm, tak vyřešeno.
Díky všem za podněty.
Mohl byste prosím dodat nějaký odkaz odkud jste při řešení problému čerpal, zajímalo by mě to proč to tak dělalo.
Děkuji.
Stejný dotaz jako zde na root.cz jsem dal i na Fórum MX Linuxu tady. Moderátor se podivoval nad tím, že nemám swap. Což překvapilo i mně, obvykle mívám swap oddíl, ale zjevně tady ne. Tak jsem to vyzkoušel a výsledek je výše tzn oboje dohromady. Poměrně často se setkávám s divnými případy kdy něco nefunguje a mělo by, takže se ani nedivím, že nepřítomnost swapu může způsobit nefunkčnost tiskárny. Ostatně i tady na rootu je diskuze s podivnými případy Počítač se nezapne se zařízeními v USB. Já v dnešní době hraju hlavně na 1. funkčnost 2. spolehlivost. Bezpečnost je až třetí a to jen volitelně, pokud to nenaruší bod 1. a 2. A už se ničemu nedivím.

p.s. z nějakého důvodu na rootu nefunguje posílání upozornění na příspěvky do vlákna, i když mám zaškrtnuto "Upozornit na odpovědi".