Lze podnikat v IT?

Lze podnikat v IT?
« kdy: Dnes v 10:18:51 »
když vidím lidi okolo mě co podnikají v jiných oborech - marketing, stavebnictví, tak vidím jak se jim hrnou zakázky, a když se bavím s pár těmi lidmi v IT co podnikají, tak mi říkají - nepočítám teď kontrakty a švarc, že prostě menší až střední firma ve skutečnosti IT nijak zvlášť nepotřebuje a není to pro ní podstatné, a že aby firma utratila 10.000 Kč za IT, že to je běh na dlouhou trať, zatímco když si jdete na garanční prohlídku auta, tak to tam necháte skoro za 2 hodiny a nikdo se s vámi nebaví.
Přiznám se, že znám dost velmi schopných lidí, co podnikali v IT a skončili, a stěžovali si, a jednalo se o velmi schopné jedince, a pak znám lidi, ani ne extrémně schopné, co skoro náhodou vydělávají ve stavebnictví nebo marketingu, a není to pro ně raketová věda. Říkám si, jestli je IT obor vhodný na podnikání, kort tím že většině lidí dnes si stačí koupit nějaké předplatné SW a jednou za 3 roky obměnit laptop s NBD zárukou.

a6b

• 158
    • Zobrazit profil
Re:Lze podnikat v IT?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 10:44:51 »
Citace
....nepočítám teď kontrakty a švarc...

to bych prave ocekaval, ze bude v it nejcastejsi metoda podnikani.

prepokladam, ze male firmicky na opravy displeju mobilu, zachranovani dat z pocitacu, opravy pocitacu
muzou fungovat v malem meritku, ale velke ksefty uz drzi velke firmy.

jeste by mozna slo delat konzultanta a v aktualnim boomu ai ucit firmy jak tyhle ai nastroje pouzivat.

ja jsem uvazoval co muze byt dalsi skvely produkt, ktery by sel delat i s malym zazemim.
3d tisk uz je dneska skoro bezna vec, mozna drony ovladane ai zazijou boom.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:47:35 »
Přijde mi, že mícháte několik věci najednou a ani vlastně nedefinujete pojmy. Ve stavebnictví je mnoho zakázek a málo lidí ochotných je dělat. Tam je prostě silný přetlak poptávky nad nabídkou. To se nedá srovnávat. O marketingu nic nevím a co se týká IT, je to dost konkurenční prostředí. Netuším ale co přesně považujete za "IT", je to tak nějak dost široký pojem.

Libí se mi ovšem přípodotek, že malé a střední firmy to IT v mnoha případech až tolik nepotřebují. Díky za to.

xunil

• 100
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:48:26 »
IT je široký pojem.
Co je přesně myšleno pod pojmem IT? Vývoj software, správa sítí, kybernetická bezpečnost, IT poradenství, cloudové služby, podpora,...
Citace
Přiznám se, že znám dost velmi schopných lidí, co podnikali v IT a skončili
Proč skončili? co dělali? jaký způsobem?

a6b

• 158
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:49:57 »
mi se libil napad na vyuziti dronu v doprave, ze by na strese auta byl dron a pred krizovatkou, neprehlednou situaci by vyletel a objlidnul situaci vepredu a poslal fotky a analyzu situace. ale bezne drony jsou jeste dost pomale a asi by nestihly nekam zaletet a vratit se nez by tam clovek dojel autem.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:00:01 »
Specifikuj co znamená podnikání v IT.
Až budeš vědět co umíš, a co můžeš nabídnout zákazníkům. Pak se seznam s okruhem potenciálních zákazníkům kde budeš podnikat. Následně zjisti stav v jakém tito zákazníci jsou a za jakou cenu by byli ochotni s tebou spolupracovat, to jsou diskrétní informace a spíše odhady skutečnosti. Až to budeš mít tak si sestav obchodní plán a SWOT analýzu.
Na základě toho si stanov zda vůbec začneš podnikat.

Mohu tě zcela odborně ujistit že v žádném případě nevystačíš s "s nějakým předplatným a s notebookem".

Také se seznam s cenami za certifikace které by bylo dobré mít, ev. odhadni si náklady na to aby jsi dané znalosti získal.

Lepší je zda odcházíš ze stávajícího zaměstnání, a bereš si po dohodě pod sebe nějaké zákazníky sebou, a jsi na seniorské úrovni. Senior = samostatně pracující.

Jestli ti je 19-24 let a o IT jsi pouze věděl že existuje, a máš našetřeno 200 tis., ale nemáš zákazníky kteří by ti byli schopni zaplatit za tvoji práci od začátku měsíčně 40 tis. tak se na to vykašli.

Samozřejmě jestli jsi programátor a práce v IT pro tebe znamená že budeš jenom programovat tak vystačíš např. s Visual Studiem za 4-5 tis EUR ročně. Nicméně to už za sebou musíš mít funkční předchozí projekty a takto by jsi se neptal.