Moja skúsenosť s Mac je všelijaká a rozhodne to nie je že všetko funguje. Kvôli vývoju apky pre MacOS som si kúpil pred pár rokmi Mac mini, myslím že to bol model 2011. Malo to 8GB ram, i7, SSD, dalo sa to používať až na občasné pády systému (pritom nič som nerobil, len to bežalo nonstop zapnuté). Úsmevné je, že niekoľko verzíí XCode (pre mňa osobne hrozné IDE) som vedel 100% spoľahlivo zhodiť keď som napísal #include, ani som nestihol napísať názov súbor, musel som # vždy písať ako posledné.
Tento model mi dlho nevydržal, lebo 5 rokov je pre Apple staré železo a nový MacOS (Mojave) už pre tento model nevydali. Samozrejme XCode vždy vydávajú len pre najnovší OS a bez neho nejde vyvýjať pre novšie OS. Apple drží vývojárov za gule. Takže som musel prejsť na novší model ktorý som ešte musel upgradnúť aby som mal porovnateľný HW ako na starom.
Vývoj v C++ je pre mňa čo som zvyknutý z Win že všetko funguje nočná mora, lebo hrozne veľa času trávim neproduktívnymi vecami (ani z linuxu si nepamátám také problémy). Prechod OS 10.13 na 14 myslím bolo treba začať podpisovať aplikácie, čo sa deje podstatne zložitejšie ako na Win a to nehovorím nutnosť telefonovať s nejakou číňankou pre získanie certifikátu, prechod zo 14 na 15 nutnosť notarizácie aplikácii a hardened runtime - taký nový sandbox popri starom, spôsob ako sa aplikácie bundlujú, dodnes sa mi nepodarilo rozbehať jeden framework použitý v aplikačnom bundle vnorenom v nadradenom bundle pri použití sandboxu. Vývoj na úrovni 20 rokov dozadu čo sa týka debugovania, hlavne crash reporting (čiastočne to zachraňuje google jeho crashpadom), atd, bolo by toho priveľa na jeden príspevok
Hlavne sa teším, koľko času mi zabije prechod na ARM a čo zas príde o 1-2 roky.
Z používateľského hľadiska:
Finder - veľmi primitívny nástroj, možno nepoznám jeho tajomstvá, ale triviálne veci musím googliť, už len zadanie ľuvoboľnej cesty na disku je malé tajomstvo čo treba hľadať. Že nie som jediný idiot vidím aj na supporte, že to niektorých Macistom musím naučiť ako sa nastaviť do adresára, ale je toho viac čo mi vadí.Mám pocit že to je podobné ako windows explorer, ale mám jedno oko vypichnuté a jednu ruku zviazanú za chrbtom (verím že človek, čo to používa každý deň si zvykne, dokonca v najnovsom OS už vie finder aj otvoriť terminál na aktuálnej ceste, ale neviem kedy to pridali).
základné veci ako screenshot treba googliť zakaždým, lebo keď to človek nepoužíva každý deň tak si tie klávesové skratky na 3-4 prsty nepamätá.
Slávny jednoduchý presun na nový som nezvládol. Napríklad keychains sa mi nepreniesli, export a následný import mi vyrobili sekundárne keychains, ich prepnutie na primárne nejak nezafungovalo a po každom boote musim asi 5x zadať pre rôzne aplikácuie heslo do keychains. Už nemám silu riešiť to, google nepomohol. Mám tam pre vzdialený prístup google remote desktop, ale ten po reboote nejde pokiaľ sa nepripojím lokálne a nepozadávam všetky heslá.
Nečakal som že sa tak rozpíšem, nenapadá mi jediný dôvod, prečo by som chcel Mac, keby som preň nevyvíjal apku. Inak trochu pri ňom cítim nostalgiu z dávnych čias, možno že kláves CMD som kdesi videl na nejakom 8bite a na bežnom monitore (ne"retina") ten ich pixlované písmo je tiež retro keď si porovnám aký cleartype má Win a aký má Mac.