Jak odhalit vadnou RAM?

Jak odhalit vadnou RAM?
« kdy: 08. 03. 2026, 08:48:54 »
Párkrát se mi stalo, že počítač při velké zátěži padal a ačkoliv memtest i při velmi dlouhém běhu vždy prošel, vždycky se nakonec postupným vyndaváním našel modul, který to způsoboval.

Předpokládám, že vadná RAM mívá vyšší chybovost s vyšší teplotou, a memtest86 prostě nevytíží hardware natolik, aby se to začalo projevovat.

Existuje nějaká alternativa memtest86, která vytíží cpu a ideálně i igpu, případně lze reálně nějak testovat RAM z OS, aby při tom šlo paralelně pustit libovolný stress test?

Pred mnoha miliony let jsem ten samy problem resil zakoupenim fenu na vlasy a teplomeru (abych nedostal pameti mimo rozsah pracovnich telot). Slo to docela rychle.

z OS jde RAM testovat pomocí memtester, ten ale nedělá téměř žádnou zátěž a testovanou paměť si zamkne pro sebe

se zátěží je tu mprime torture test, paměť nejvíce zatíží Large FFTs: https://www.mersenne.org/download/

nebo linpack/xhpl, tam nastavit, aby velikost problému zaplnila skoro celou RAM a pak to testuje i paměť v zátěži: https://www.root.cz/clanky/high-performance-linpack-hpl-prakticky-kompilujeme-a-testujeme/

Re:Jak odhalit vadnou RAM?
« Odpověď #3 kdy: 08. 03. 2026, 17:48:00 »
počítač při velké zátěži padal a ačkoliv memtest i při velmi dlouhém běhu vždy prošel

A jaký to máte procesor? V práci jsme řešili podobné problémy u Intel 13600 a technik říkal, že těch problémů s Intelem je hodně. Měnily se i Intel 14700 a některý i dvakrát.

« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2026, 08:44:09 »

A jaký to máte procesor? V práci jsme řešili podobné problémy u Intel 13600 a technik říkal, že těch problémů s Intelem je hodně. Měnily se i Intel 14700 a některý i dvakrát.

Zažil jsem to dvakrát ve dvou různých desktopech s AMD Phenom II, jednou laptop i5 3. generace a teď aktuálně i5-8250u.

Považuji za nepravděpodobné, že by za to mohl cpu, když se vždy našel jeden modul, jehož vyndáním/nahrazením se problém odstranil.

« Odpověď #5 kdy: 18. 05. 2026, 14:46:41 »
Memtest86 beriem skôr ako základ. Tiež som už zažil RAM, ktorá prešla memtestom cez noc a potom PC padal až pri normálnej záťaži alebo pri hrách. Ja by som to skúšal priamo vo Windows. TestMem5 s nejakým prísnejším profilom, prípadne HCI MemTest, a popri tom pustiť niečo, čo zohreje CPU a pamäťový radič. Napríklad OCCT CPU plus RAM alebo y-cruncher. Ak máš iGPU, tak kľudne zaťažiť aj tú, lebo si berie pamäť zo systému a vie to chybu vytiahnuť skôr. Ešte by som sledoval WHEA chyby v Event Vieweri. A určite by som skúsil aj bez XMP/EXPO. Ak to padá len so zapnutým profilom, nemusí byť hneď zlá RAM, môže to byť pamäťový radič, doska alebo len zlé nastavenie. Ak to padá aj na default, potom by som už testoval moduly po jednom a v rôznych slotoch. Za mňa najlepšia kombinácia je RAM test v OS plus paralelne záťaž CPU. Samotný memtest86 vie niekedy prejsť a aj tak je zostava v reálnom používaní nestabilná ;)

« Odpověď #6 kdy: 18. 05. 2026, 16:12:02 »
Pokud je tím OS Windows, ten má v sobě taky nějaký memtest a dokáže mu nastavovat i nějakou obtížnost, ale je to MS, takže je to relativně BFU-friendly, což není vždy úplně žádoucí. Beru ho jako alternativu (druhá ruka) k memtestu, že jako když je to jeho test a projde to, tak ať si pak Wokna nestěžujou ;).
Jinak souhlas s tím, že MemTest jako takový nemusí být vždy dostačující, protože kolikrát je lepší tomu dát zaprdět tak, aby se i zdroj ukázal, jak moc je v pohodě. ZAtím jsem se naštěstí snad ve všech případech (výjimky si snad ani nevybavuju) setkal s tím, že když je RAMka skutečně vadná, MemTest to rovnou odhalí. Spíš jsem se setkal s false-positive u některých verzí MemTestu se zapnutým SMT, než že by prošla paměť, která vadná skutečně je.

« Odpověď #7 kdy: 18. 05. 2026, 16:33:50 »
Na Win jde naplánovat mem test na příští reboot přes MdSched.exe
Testy se zapnutou cache doběhnou rychle a nic nenajdou, u testů s vypnutou cache jsem se nikdy nedočkal výsledku.

Nevím jestli memtest86 spolehlivě rozpozná chybu u ECC pamětí nebo to HW zamaskuje.

LeosB

« Odpověď #8 kdy: 18. 05. 2026, 16:34:22 »
počítač při velké zátěži padal a ačkoliv memtest i při velmi dlouhém běhu vždy prošel

CPU Intel 13. a 14. generace měly známý problém přímo v CPU, s tím RAM nemá nic společného.

« Odpověď #9 kdy: 18. 05. 2026, 17:45:25 »
Nevím jestli memtest86 spolehlivě rozpozná chybu u ECC pamětí nebo to HW zamaskuje.
Měl jsem tu zkušenost, že zamaskoval. DDR4 ECC, ve Windows serveru v logu spousta zmínek o ECC chybách, stroj citelně pomalý, MemTest zelený PASS. Po výměně RAM vše OK.