Clovek nema vubec mentalni kapacitu cist prefixove vyrazy. Uz jen takovyhle jednoduchy vyraz da praci. To, ze je to vyhodne pro pocitace je jina vec (lispovsky S-vyrazy).
Priklad:
^ * + 5 2 - 6 3 2
coz je
((5+2)*(6-3))^2
Dobrý postřeh. Samozřejmě jsem to hned zkusil. Překvapivě se mi to čte dobře, ani ty závorky nepotřebuju. Nejvíc mě trklo, že to vlastně krásně řeší váhání nad prioritami. A vzhledem k tomu, že se nepovažuji za úplně nejvíc geniálního, tak nevím, co si o tom teď mám myslet.
To vám fakt nevěřím.
Beru na vědomí.
A teď si vemte, že jsem se v té rovnici spletl. Protože jsem četl:
^ * + 5 2 - 6 3 2
jako (5 + 2) * (6 - (3 - 2)) ^ 2
A když jsem si tu chybu uvědomil, tak jsem zaujal postoj, že autor té prefixové rovnice to napsal blbě, protože samozřejmě očekávám, že operátor sežere všechny argumenty až po první operátor. Přišlo mi to jasné a pohodlné.
Co z toho vyvodíme?
Pro mě by bylo zajímavé sledovat zastánce praktického používání prefixové notace, jak to prakticky používá, tj. jak v tom počítá, upravuje výrazy, řeší rovnice...
To asi nejsem.
Třeba jsem ale pozoroval, že funkce jako konstrukt mám hodně pod kůží. Když jsem mé paní vysvětloval něco a používal formulace jako "no to máš jako funkci, že...", tak jsem se zarazil, že na mě blbě kouká. A na druhou stranu, řešit (složitější) matematické rovnice není věc, kterou bych dělal každý den. Možná ani jednou za rok ne.
Principielně proti infixové notaci nic nemám.