Můžeš mi prosím říci, jak souvětím: "Ty vycházíš jen z toho, jak vnímáš realitu Ty. Nemáš tedy nic víc, než pocit, že máš to správné vnímání světa.", obhajuji kolektivní blud zvaný víra v Boha?
Nejspíš úplně stejně jako tvrzeními, že "živé vzniká ze živého", nebo že "prostě jen nechápu Bibli".
Tak pozor. Argumentoval jsem vždy v rámci nějakého konceptu a ten jsem vždy vysvětlil a snažil se zůstat u tématu. Možná, že jsem i v diskuzi udělal chyby a některé mé názory nejsou úplně správné, stejně jako i mé poznání je omezené a jsem determinován mým přesvědčením či vírou. OK.
Ovšem, že vzniká živé z živého, bylo ve zkratce k tomu, že zvíře rodí zvíře, člověk člověka, buňka buňku. A že tedy považuji za krajně nepravděpodobné, aby z neživé hmoty vznikl život. A nabízel jsem argumenty. Primárně to tedy nebylo k obhajobě křesťanství, ale k pravděpodobnosti správnosti tvrzení o vzniku života z neživé hmoty.
Že nechápeš Bibli je evidentní, když jsi tady předložil tolik názorů, které ani křestané nezastávají a patrně ani ve středověku nezastávali. Samozřejmě myslím ve většině, okrajově je možné ledacos a dogmatiky máme na obou stranách.
No a výše uvedené věty jsou o Tvém postoji. Ve zkratce k tomu, že si myslíš, že jen Ty máš to správné poznání světa. Tedy diskuzi nevedeme v tomto o víře v Boha, ale o tom, zda Tvé přesvědčení je to jediné správné.