Vsade sa co raz viac pise o IPv6 sieti. Niektori vyzdvyhuju IPv6 do nebies, iny chcu aby tu bola IPv4 co najdlhsie a tym nezainteresovanym je to jedno. Niekedy davno (5-6 rokov dozadu) som si nieco o IPv6 cital, ale zacal som sa stracat v tych prefixoch a co ja viem v com este, tak som to dalej neriesil.
Ja ako koncovy zakaznik velkeho ISP mam moznost len verejnej IPv4 adresy (a som spokojny). Vsetko funguje spravne, z vonka sa viem dostat do LAN siete, viem si vyystavit do internetu nejake sluzby atd ...
Viem, ze niektori poskytovatelia napr. Huricane Electric (HE) vie poskytnut IPv6 zdarma hocikomu. Avsak podmienkou je mat verejnu IPv4 adresu. Ako to vlastn funguje ?
Predpokladam, ze stale budem fungovat na IPv4 a u HE je nejaky proxy zo 4 na 6, resp. nejaky prechod. mechanizmus, ktory zabezpeci aby moj packet ktory zostavim v IPv4 bol prelozeny na packet IPv6 a doputoval na web, ktory poskytuje obsah vylucne v IPv6 internete (samozrejme plati to aj obratene, ze to musi prekladat zo 6 na 4).
Ak sa mylim opravte ma.
Tento typ spojenia, resp. prechodu zo 4 na 6 (a opacne) musi niest zo sebou urcite komplikacie a spomalenie, kedze to nie je nativny sposob.
Mam sa vobec zaoberat IPv6 ?
Ano skusit to sice mozem, ale predpokladam, ze z toho nebudem mat nejake extra vyhody.