Dost jsem o tom přemýšlel a mám zkušenosti s oběma a každé má něco pro a proti. (srovnám NAS a rpi+USB-SATA resp rpi + sdílená složka na sd kartě
)
taky je dobré vědět jako chceš redudanci, počet disků (nyní a výhledově).
Na hotovém boxu se mi líbí case, jeden konektor, žádné externí boxy a převodníky.
Nedá se říct, že QNAP a Synology by byly bezchybné, neběží tam plný linux, v rozhraní jsou chyby, občas se podivně polozaseknou. Když zjistíš, že u nějaké feaury bys potřeboval něco trošku jinak(přestože jde třeba o jednoduchý požadavek jako oddělit logicky funkce na 2 porty) ale s velkým bezpečnostní dopadem, těžko to uděláš a když ano třeba zjistíš že při restartu se to vrátilo do původního stavu
K zvážení jsou cloudovací služby jako dyndns, reverzní tunel pro chudáky s NATem, vzdálené připojení. I jako hrozba, potenciální problém. Zvaž izolovat od internetu (a nebo přepojit na VPN nebo forwardovat jen něco)
Dokážu si rpi(nebo custom board) zmanagovat, že mi tam poběží vše a podle svých představ. Nedokážu si představit, že by tohle ne-ajťák si doma zbastlil. Přečít vergilia si může i skladník...
Taky mě štve, že NAS si musí disk inicializovat podle svého formátu, zřejmě bude fungovat přehození v rámci značky, ale jsou situace, kdy normáními nástroji (třeba po vyhoření desky) nejsi schopen přimountovat jednotku (konkrétně LVM dynamické alokované svazky , u běžného oddílu není problém) kvůli tomu "modifikovanému" linuxu(resp drivery LVM) kvůli extra funkcncím těmi výrobci