Ahoj, pročítal jsem zrovna root a napadlo mě znovu otevřít toto téma. V podstatě, tvoje zpráva byla naprosto výstižná. Musel jsem prostě obepsat firmy, projít si pohovory a vybrat si mezi nabídkama. Zadarmo to nebylo, pohovorů bylo několik, v různých firmách. Paradoxně mě přijali tam, kde mi přišlo, že jsem měl nejmejší šanci na úspěch. Kdežto tam, že mi přišlo, že bych se hned uchytil mi řekli, že nejsem dost seniorní.
Každopádně, původně jsem tady na rootu začal brečet, že mám málo, kvůli tomu, že mi šéf nabídl 30k hrubého. Ukecal jsem ho na 38k hrubého (+ asi 2k stravenky) a po pár měsících jsem to vzdal, protože jsem dělal nesmyslně moc práce za málo peněz a přitom jsem necítil žádnou značnou přidanou hodnotu mé práce.
Job, kterým jsem to vyřešil, mi hodil 70k hrubého, po půl roce mi přidali na 75k, pak najednou utlumili hiring i navyšování mezd. Jde o ecommerce, takže přidaná hodnota taky za mě nic extra, ale určitě jsem udělal dobře, že jsem do toho šel.
No a ted mě čeká poslední měsíc v této práci a přecházím na IČO, mám pomáhat jednomu startupu za 115k měsíčně.
Tento vývoj jsem určitě nečekal, když jsem tento příspěvek původně psal ... Měl jsem naprosto uměle nastavené nějaké své hranice a ambice, což byla obrovská chyba. Jsem rád, že mi to došlo a usilovně pracuju na tom, abych nebyl lopata...
Ahoj, je super, že jsi sem dal po ~2 letech informaci, jak to dopadlo. A ten postup je dost inspirativní. Před tím jsi váhal, jestli je 30k v poho a teď už pojedeš za 115 - moc pěkné.
Sám na takový vývoj taky čekám. Resp. jsem v té fázi, kdy dělám pro jednu firmu za mrzké peníze a dokud v ní budu, nezmění se to. Ale je to poměrně unikátní pozice svou náplní a tak toho prozatím využívám s tím, že ty zkušenosti zužitkuju následně jinde.
Mohl bys rozvést, jak náročné bylo sehnat tvou aktuální pozici? Tj. z kolika pohovorů vzešla, jak jsi ji našel, atd.? Díky
Čau, v podstatě to bylo takto.
V prvním jobu mě nasralo, že mě nabídli málo, tak jsem zkusil pohovory asi u 5 firem z toho ani u jedné to nevyšlo (tím mám na mysli, že jsem skutečně absolvoval třeba několik kol. Ne, že jsem jen poslal životopis). Důvod proč mě odmítli byl většinou stejný, na ničem jsem nevyhořel, jen prý nejsem dost seniorní (to mi často řekli i bez technického kola).
Ego mi z toho docela kleslo, takže jsem si říkal, že na to kašlu a zkusím to za tu malou mzdu ve svém tehdejším zaměstnání. To jsem nedával, tak jsem rozjel znovu další pohovory. Tentokrát mi ale už jebnulo a podal jsem výpověď dřív než jsem vůbec něco našel, protože jsem si chtěl dokázat, že tentokrát to myslím fakt vážně.
Opět jsem zkusil nějaké pohovory, tentokrát jsem ale byl o dost efektivnější. Přestal jsem říkat, co neumím a hodně se zaměřoval na to, s čím jsem přišel do styku a co se třeba rád doučím. To jak v životopise, tak v motivačním dopisu, tak na pohovorech. Byl jsem i mnohem vybíravejší, co se týče firem, kam jsem se hlásil. Už jsem se nezkoušel hlásit na žádné senior pozice, ale opravdu jen tam, kde jsem věděl, že berou i mediory, tj. do firem, kde jim nevadí, že ještě třeba nebudu 100% samostatný.
Nakonec jsem byl přijat do e-commerce společnosti, co zrovna nabírala ve velkém. Ten hlavní rozdíl oproti ostatním pohovorům bylo, že mi dali domácí úkol, tj. soudili moje schopnosti podle mého výstupu a ne podle jejich subjektivních dojmů ...
No a firma, kam teď přecházím mě nabrala na základě asi 2 pohovorů, kdy jeden byl spíš taková seznamovačka a druhý bylo technické kolo, kde jsem live něco musel dodělat kód, co pro mě připravili. Po tom, co mě přijali, jsem se zeptal, co je k tomu přimělo a v podstatě prý to, že se mnou byli spokojení technicky, ale hlavně to, že jsem nebyl kok*t...
Co tím myslím je, že konkurenci jsem údajně překonal pouze tím, že jsem o firmě něco málo věděl, ptal jsem se na otázky a snažil si udělat obrázek o tom, co dělají. Měli možnost se mnou probrat, co dělají a vést normální koverzaci. Z jejich zkušenosti je to prý výjimka ...
Pokud bych to měl celé shrnout, tak, vyšperkuj si totálně linked in, CV, piš motivační dopisy, pokud to chtějí (spousta lidí ti řekne, že to je píčovina... nemají pravdu...). Udělej si obrázek o tom, co firma dělá a zamysli se, jak bys na ně mohl zapůsobit. Nehlaš se na moc míst zároveň a snaž se ať každý pokus vede k pohovoru.