LibreOffice: jak vložit více obrázků najednou

LibreOffice: jak vložit více obrázků najednou
« kdy: 15. 11. 2024, 23:27:25 »
Chcem do dokumentu cez libre office writer vlozit niekolko obrazkov naraz, zoradene pod seba, a nechcem to robit manualne, jeden za druhym. Na internete neviem nic najst a pride mi to ako totalne zakladna funkcionalita, takze urcite niekde nieco prehliadam.

Nejaky tip ako na to?

RDa

• 2 722
    • Zobrazit profil
Re:Libre Office - ako vlozit obrazky?
« Odpověď #1 kdy: 16. 11. 2024, 00:35:04 »
To asi nejde, tvl, je fakt 2024 :D

V menu dam Insert - Image a file dialog je omezenej na 1 soubor - wtf?

Pouziju vyjimecne Konqueror z TDE, at muzu udelat drag and drop - vicero souboru to vlozit umi - ale jsou nad sebou. Tak dam rovnou (dokud jsou naselektovany vsechny nove vlozene obrazky*) Format - Image - Properties, a prepnu u Position-and-size Anchor na As character ... OK ... a libreoffice zamrzne.

Dale xkill, a pak znova libreoffice ... nepousti se ... ps auxf | grep libre ... kill nejake pidy. A znova. OMG OMG.

Vlozim znova 3 obrazky drag and dropem - *ted vidim ze naselektovany je jenom jeden. Zkousim CTRL+A .. nic. Zkousim CTRL+klik mysi, nic. Shift+klik.. Alt + klik... fakt nic. To jako vazne nema multiselect???

Jak lidi muzou pracovat s takovym writerem co nedokaze pracovat s obrazky?? Treba u Google docs chapu ze udelat nejaky rozumny obrazkovani je problem skrze web... ale tohle je nativni aplikace!

No nic.. zustavam u RDP -> WinXP -> Office 2003 -> Word :D  20+ let stara technologie.. kterou jen tak neco neprekona. Fakt.

(za 20+ let co jsem u linuxu to vypada ze office-like WYSIWYG nastroje se nikam neposunuli)

EDIT: a kdyz nastavim "As character" na jednom obrazku, naselektuji jinej.. Tak EDIT-REDO je zasledly. Stredovek fakt. F4/Repeat v ms office vyuzivam prave dost casto na upravu vicero veci na stejne atributy..
« Poslední změna: 16. 11. 2024, 00:37:12 od RDa »

« Odpověď #2 kdy: 16. 11. 2024, 06:56:05 »
no je to tak :)

nastastie som nasiel nejaky online konvertor jpg -> pdf, co bol primarny zamer, takze problem je vyrieseny.

jnnj

« Odpověď #3 kdy: 16. 11. 2024, 08:01:20 »
je to zarážející, ale LO Writer to opravdu neumí, pouze po jednom.

Když chcete jen z jpg udělat pdf, tak jste to měl říct na začátku.

sudo apt-get install imagemagick
convert *.jpg -auto-orient pictures.pdf

« Odpověď #4 kdy: 16. 11. 2024, 08:31:31 »
(za 20+ let co jsem u linuxu to vypada ze office-like WYSIWYG nastroje se nikam neposunuli)

Tos jen nepochopil geniální funkci - to je opatření proti sekretářkám, co posílají obrázky vložené do Wordu.  :P ;D

Re:LibreOffice: jak vložit více obrázků najednou
« Odpověď #5 kdy: 16. 11. 2024, 19:39:41 »
Tak mi to nedalo a zkusil jsem ten drag&drop a mě to funguje. Mám ale Debian Sid a Librewriter je z LO libreoffice-writer 24.8.3.
File dialog přes Insert / Image ale opravdu nemá multiselect.

« Odpověď #6 kdy: 17. 11. 2024, 19:48:28 »
To asi nejde, tvl, je fakt 2024 :D

V menu dam Insert - Image a file dialog je omezenej na 1 soubor - wtf?

Pouziju vyjimecne Konqueror z TDE, at muzu udelat drag and drop - vicero souboru to vlozit umi - ale jsou nad sebou. Tak dam rovnou (dokud jsou naselektovany vsechny nove vlozene obrazky*) Format - Image - Properties, a prepnu u Position-and-size Anchor na As character ... OK ... a libreoffice zamrzne.

Dale xkill, a pak znova libreoffice ... nepousti se ... ps auxf | grep libre ... kill nejake pidy. A znova. OMG OMG.

Vlozim znova 3 obrazky drag and dropem - *ted vidim ze naselektovany je jenom jeden. Zkousim CTRL+A .. nic. Zkousim CTRL+klik mysi, nic. Shift+klik.. Alt + klik... fakt nic. To jako vazne nema multiselect???

Jak lidi muzou pracovat s takovym writerem co nedokaze pracovat s obrazky?? Treba u Google docs chapu ze udelat nejaky rozumny obrazkovani je problem skrze web... ale tohle je nativni aplikace!

No nic.. zustavam u RDP -> WinXP -> Office 2003 -> Word :D  20+ let stara technologie.. kterou jen tak neco neprekona. Fakt.

EDIT: a kdyz nastavim "As character" na jednom obrazku, naselektuji jinej.. Tak EDIT-REDO je zasledly. Stredovek fakt. F4/Repeat v ms office vyuzivam prave dost casto na upravu vicero veci na stejne atributy..

No ale ten váš slavný Office 2003 třeba zas neuměl vložit obrázky přímo ze skeneru...
Takže někdo by vaším stylem mohl říct, že je to nepoužitelný sw.
LO to v té době zvládal v pohodě.

« Odpověď #7 kdy: 17. 11. 2024, 19:58:49 »
Tak mi to nedalo a zkusil jsem ten drag&drop a mě to funguje. Mám ale Debian Sid a Librewriter je z LO libreoffice-writer 24.8.3.
File dialog přes Insert / Image ale opravdu nemá multiselect.

Funguje to, ked sa to spravi spravne, ale primarny problem je ze tie obrazky nie su nijak ukotvene a zotrieditelne. Proste tam lietaju hociako, bez moznosti ich nejach poskladat do nejakej struktury/zoradit/prichytit ku krajom a podobne.

« Odpověď #8 kdy: 17. 11. 2024, 20:59:28 »
LO 7.3.2 v Mintu 22.

Drag&Drop obrázků mi funguje.
Seštosuje je na sebe.

Nastavení Format -> Anchor -> As Character

je rozhodí pod sebe.

Další možností je, vypomoci si nějakým pluginem, například:
https://extensions.libreoffice.org/en/extensions/show/change-multiple-images-in-writer-pictool
který pomůže s hromadným nastavením vlastností obrázků.

A největší kontrolu nabízí možnost LO ovládat externě, třeba přes Python scriptík.

Ideální to není, ale de to.