Zdravim.
Najprv ku komentu co tu odznel:
- Vsetci vieme ako to na strednych skolach chodi. Da sa nou preletiet a nevediet vazne takmer nic a potom su ludia co maju pre odbor pasiu a rozvijaju ho dalej. K tomu nebudem viac nic pisat
- Cisco kurzy su samozrejme prevazne k administracii cisco zariadeni, ale napriklad samotne CCNA velmi dobre pokryva OSI model, IP adresovanie, vseobecne routing/switching a takisto napriklad CCNA Security pojednava o bezpecnosti obecne pricom ponuka priklady aplikacie na cisco zariadenia.
No a teraz k otazke:
- V prvom rade si treba ujasnit ci to vazne chces. Na zaciatok zacni hladat informacie, kurikula stiahnes po troske hladania z netu, sylabus je priamo na stranke cisca a internet je plny informacii o certifikaciach.
- Potom treba zacat z lahka. Hlavne ak s tym zacinas treba si prejst OSI model, to je zaklad.
Vela info je opat na webe, wiki atd. Popozerat si co jednotlive vrstvy robia, ako sa to sprava, ktora vrstva z ktorou komunikuje a preco, na ktorej vrstve prebieha routing, switching, kde patri TCP/IP model atd atd ...
Samozrejme su rozsahy IPciek, pocitanie masiek, prefixov, urcovanie pouzitelnych IPciek, VLSM ... opat kvantum veci, ktore su uplny zaklad.
Po tomto by som zacal hladat v okoli. Kedze nemas ziadne skusenosti je pre teba idealne zacat s lokalnou sietovou akademiou. Vela strednych a vysokych techickych skol to riesi a tu by som videl pre teba cestu.
Najst si v okoli skolu, ktora to ponuka a dohodnut sa s vyucujucim ci ta vie zaradit do daneho predmetu/kruzku. Tam mozes pochytit ten zaklad v slusnej miere.
V podstate sa jedna o 4 entry level semestre:
- prvy je vseobecny, IPcky, OSI model atd, co som popisoval vyssie
- druhy je routing & switching. Velmi zaujimavy a jednoduchy podla mna
- treti je switching
- a stvrty sa zaobera WAN sietami
Este co mi prebehlo hlavou, stiahni si z netu Cisco Packet Tracer pripadne GNS3, ale myslism ze Packet Tracer ti bude uplne stacit. Tam sa daju riesit tieto zakladne veci uplne krasne. K tomu si zozen knizku pripadne si popozeraj po nete nejake jednoduche konfigy a uc sa z toho....
Vela chuti
V po