Jak učit dětičky na základní škole?

Jose D

• 893
    • Zobrazit profil
Re:Jak učit dětičky na základní škole?
« Odpověď #30 kdy: 05. 11. 2024, 12:23:53 »
...

tak ony ty možnosti jsou zase někde dál. Dneska si v GNU radio uděláš SW dekóder LORA na 868Mhz, tedy řádově úplně jiný možnosti..

jjrsk

• 527
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 05. 11. 2024, 15:36:35 »
tak ony ty možnosti jsou zase někde dál. Dneska si v GNU radio uděláš SW dekóder LORA na 868Mhz, tedy řádově úplně jiný možnosti..
A presne tohle chces vazne resit s detma ...

planujeme krouzek pro decka na zakladce.
Sedni si snima, pokecej si snima, z toho vypadne co by je zajimalo. Co decka zvladnou kolem prgani jsou typicky piskvorky/lode/... podobny veci, kde muzou pomerne rychle videt nejakej vysledek.

« Odpověď #32 kdy: 05. 11. 2024, 17:25:56 »
Arduino se mi nezdá vhodné. Vhodnější je microbit přinejhorším RPI Pico.

« Odpověď #33 kdy: 08. 11. 2024, 07:31:29 »
Na úplný základy taky není zlej Voltík. Dá se na tom dobře zkoumat chování jednotlivých součástek, a když se něco povede odpálit, oprava je triviální a za pár korun. Možná bych všechny 3 ještě někde našel, kdyby to někdo pro prcky chtěl.
A po seznámení s tranzistory a hradly se z toho dá o to snáz pokračovat na microbit a Pico.

« Odpověď #34 kdy: 09. 11. 2024, 14:19:08 »
Kdysi jsem ohledně Voltíka diskutoval:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=102608
Když jsem to teď hledal narazil jsem na další diskusi co by třeba mohla inspirovat:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=86491

« Odpověď #35 kdy: 11. 11. 2024, 22:11:24 »
Argument, že propojovací prvky dětských stavebnic mohou být mizerné, protože musejí být velice levné, dávno neplatí. Na trénink základních obvodových pravidel stačí několik kablíků s krokodýlkama po pětikoruně kablík. To na všechny úlohy v úrovni Voltík 1 stačí.  Pokud chci cvičit Ohmův a Hřbitovovy zákony (tedy "proč mi to nesvítí" a sériově-paralelně), jsou lepší žárovičky, protože ve všech rozumných zapojeních se zdrojem napětí mají lineární charakteristiku, pročež svítí úměrně napětí. Tři žárovky 2,5 V v sérii na plochou baterku ještě žhnou, tři ledky ani ťuk. Na základce potřebujete, aby si mohli hrát a sami si vytvářeli model, jak to funguje. Nemusíte pokusem ověřovat předem formulované hypotézy a  nechcete, pokud je to samotné nenapadne, nic počítat, matika je pro leckoho fuj. A leckomu z těch, pro který fuj není, hlavička nebude chtít pobrat, že se tři ledky v sérii buď řeší hrozně blbě, nebo se přistoupí na model, ve kterým je uvnitř diody malá baterčička. Je tam, ale neteče z ní proud, no na hlavu.

Na složitější zapojení už máme breadboard (nemusíme se trápit s pružinkama nebo špuntíkama a ještě si můžeme pořídit barevný Dupont wires - zaslechnul jsem v karlínské prodejně "já si je nekupuju, abych něco zapojoval a měl v tom přehled, já si je kupuju, protože se mi líbí, jak jsou barevný").
Co se výběru analogových součástek týče, praxe na vysokých školách ukazuje, že je lepší postupovat od napětím řízených a lineárních součástek k proudem řízeným a nelineárním, čili i na základce začínat operačním zesilovačem, pokračovat přes MOSFET a těm nejzdatnějším ukázat bipolární tranzistor. U něj je totiž hrozná zrada, že když se ho ve třinácti naučíte používat jako spínač, tak to ve dvaceti všechno musíte zahodit, abyste s ním mohli navrhnout nf zesilovač.

Ona ta výhoda, že jsou ve stavebnici ledky a tranzistory za korunu, je vykoupená tím, že to jsou pro výuku základů elektrotechniky a elektroniky ty nejsložitější součástky. A to jsem se ještě nepustil do toho, jak si natlučete s hradly a časovači ("však v mikroprocesoru jsou jen tranzistory, žádná hradla","555 jsem nikdy nepoužil, když potřebuju něco takovýho, dám tam mikro" říkají doktorandi z FEL).

« Odpověď #36 kdy: Dnes v 00:44:54 »
Ahoj

Učím děcka na základce skoro 30 let. Je to moc pěkná činnost.
Vřele doporučuji, každému, kdo má chuť to zkusit a dokáže je aspoň trochu vnímat.
Je to hodně o psychologii a pedagogice s didaktikou.
Když se k tomu přidá vhled a nadšení pro obor, tak je to může, pozitivně, nasměrovat na celý život.
A to pak dává větší smysl tomu věnovat energii a čas.

Každá skupina je unikátní, takže je to alchymie, co a jak před ně postavit a kam to směřovat.
Když bude zájem, rád posdílím nějaké ty postřehy a tipy.

Ať se daří.

alex6bbc

• 1 665
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: Dnes v 05:29:56 »
Ahoj

Učím děcka na základce skoro 30 let. Je to moc pěkná činnost.
Vřele doporučuji, každému, kdo má chuť to zkusit a dokáže je aspoň trochu vnímat.
Je to hodně o psychologii a pedagogice s didaktikou.
Když se k tomu přidá vhled a nadšení pro obor, tak je to může, pozitivně, nasměrovat na celý život.
A to pak dává větší smysl tomu věnovat energii a čas.

Každá skupina je unikátní, takže je to alchymie, co a jak před ně postavit a kam to směřovat.
Když bude zájem, rád posdílím nějaké ty postřehy a tipy.

Ať se daří.

napis pribehy z nataceni.

mi ucitelka v 6 tride otocila zivot, kdyz mi rekla, ze mi chemie jde a proc se ji nevenuju poradne. v tu ranu jsem byl chemik. az pozdeji jsem presel na pocitace.

« Odpověď #38 kdy: Dnes v 21:36:06 »
... tak například, když ve 3. třídě ZŠ někteří ví o Linuxu víc než leckterý vysokoškolák.
Bohužel o dost víc, než většina studentů a studentek, které k nám chodí z pajdy na praxe.

https://youtu.be/XZ2jrxRWVk8?t=966

« Odpověď #39 kdy: Dnes v 21:52:50 »
... tak například, když ve 3. třídě ZŠ někteří ví o Linuxu víc než leckterý vysokoškolák.
Bohužel o dost víc, než většina studentů a studentek, které k nám chodí z pajdy na praxe.

https://youtu.be/XZ2jrxRWVk8?t=966

to je husty, parada.