Díky moc všem za reakce. Zvažují, že si za pár stovek koupím replikovací stanici, do které vložím párkrát ročně oba disky a kliknu na tlačítko na stanici, počkám pár hodin a hotové.
Řešení, které se mi zdá nejlepší: Dám ale ještě šanci mdadm, líbí se mi, zdá se mi, že chápu, že ho stačí nainstalovat a jedním commandem provést replikaci disku na jiný. Ten gzip nebo tak něco to v sobě určitě bude mít, aby to fungovalo nějak efektivně.
@Martin Dráb: Myšlenka by to byla dobré, až na to, že já nepotřebuji snapshot jen LVM, ale celého disku. Abych mohl případný vadný disk zahodit a jen zapojit ten co je zapojený jako sekundární. Ze snapshotu disku nemohu takto pokračovat. Musel bych instalovat systém znovu. Chci mít disk 1:1 komplet. Takže toto řešení mi nevyhovuje. Nevadí mi párkrát ročně udělat kopii celého disku.
@RDa: rsync - Bych mohl zkusit, ale moc se mi nelíbí poznámka, že to bude bez komprese, odříznu si tak možnsost, aby se mi na ten disk vešly třeba tři historické verze img disku.
mdam - To se mi docela líbí, díky. Zdá se, že stačí nainstalovat mdam a použít následující command:
# mdadm --create --verbose /dev/md0 --level=1 --raid-devices=2 /dev/sdb /dev/sdc --spare-devices=/dev/sdd
BTRFS / ZFS - Navrhuješ v případě velkých rozdíl kapacit disků. Rozdíly budou minimální, ale nechi zálohovat jednotlivé rozdíly, prostě mi nevadí párkrát ročně počkat i pár hodin a zreplikovat to 1:1, ať mám jistotu.
@Miroslav Šilhavý: Při použití dd je mi jasné, že to nebude replikace 1:1, ale replikace 1:0,99, což mi nevadí. Zřejmě možná použiji mdam, což ale zřejmě je možná stejný princip, jen je to nějak vychytanější. Zálohovat jen data nechci, chci obnovit celý systém, jelikož je i samotný systém dost upravený.
@RDa: Žádné inkrementální zálohy nechci, stačí mi full backup párkrát ročně. Celý ten systém je v podstatě read-only, změny dělám párkrát ročně. Stačí mi pokaždé po ukončení změn spustit mdam.
@Radek Zajíc: To je úplně mimo moji potřebu, ale díky.
@vlna: Asi šlo, ale mdadm mi přijde jednodušší, případně to zvážím děkuji.