(Ne)bezpecnost ESP32 v smart home?

(Ne)bezpecnost ESP32 v smart home?
« kdy: Dnes v 00:02:55 »
Caute, nie som si isty ci som temu spravne zaradil (mozno by mala ist pod hardware). Chcem sa spytat aky je Vas nazor na pouzivanie ESP32 dosiek ako rozne senzory v ramci HA resp. ESPHome? Davnejsie som totiz narazil na clanky, ktorych obsah si uz presne nepamatam, no zakladna info bola, ze ESP dosky nie su zrovna bezpecne. U mna prevazuju zigbee zariadenia a viem, ze vseobecne sa zigbee povazuje v ramci IoT za bezpecnejsie ako wifi aj kvoli tomu, ze zigbee su jednoucelove zariadenia, ale neviem ci su ESP dosky povazovane z nejakeho dovodu za este menej bezpecne ako ine IoT zariadenia na baze wifi? Pripadne ake opatrenia je mozne urobit pre minimalizovanie rizika, ked uz treba pouzit ESP?
« Poslední změna: Dnes v 00:05:48 od googler2 »

Re:(Ne)bezpecnost ESP32 v smart home?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 00:56:43 »
Co znamená nebezpečné?
Každé zařízení které komunikuje bezdrátově je právě tak bezpečné jako jeho firmware.
Zrovna ESPHome, z hlediska toho že to je opensource komunitní projekt, mě přijde rozhodně bezpečnější než random výrobce s firmwarem bastleným "hardwareráři" (co si budeme namlouvat, výrobce HW má programátory jen proto že bez firmware to nefachá a všeobecně mě přijde že profi programátoři firmware jsou celkem pr*sata kteří spoléhají na security by obsurity -- jsou samozřejmně světlé výjimky, nerad bych se někoho dotknul  ;D)
« Poslední změna: Dnes v 00:59:10 od cznarg »

RDa

• 2 727
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 01:05:24 »
Tim, ze ESP ma uzavreny firmware pro radio a je to ten samej firmware, tak statisticko vzato - ano - je to nebezpecne jako cokoliv do ceho nevidime. Problem je, ze se to nasazuje ve velkem poctu a tak by se utok vyplatil - stejny princip, jako proc jsou viry hlavne na Windows..

Z prakticke stranky, monetizace utoku na ESP neni tak lehka jako u PC, takze zustava model DoS - a klidne to muze byt bouda stylem "a jeje, ono to nahodou umrelo, no nic, koupime dalsi, flashnem a jede se dal". Ale uzivatel uz za tim nevidi to, ze ho nejaky kamos od vyrobce pekne vodi za nos a fakticky doji.

Moje paranoidni hlava rika: NE, esp nebrat. Do doby nez nebude veskery FW opensource.

PS: musite rozlisovat mezi uzivatelskym firmwarem, ktery si delat sam, nebo ho vezmete z komunitniho projektu, vs toho, co obsluhuje samotnou radiovou cast - ta je analogicka k BIOSu na PC, jenze bezi porad. A do ni nevidite.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 01:24:20 »
Takze podla tvojho nazoru je bezpecnost ESP takpovediac "neznama" rovnako ako bezpecnost akehokolvek wifi routera, ktory ma uzavrety firmware?

Jen Kings

• 113
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 06:14:44 »
Jak už psal předřečník. Pokud bys to zakládal na uzavřenosti firmwaru pro wifi, pak bys musel doma žít bez internetu v čemkoliv.
Uzavřený firmware máš v PC, v mobilu, v televizi... ve všem. Takže z tohohle pohledu i kdyby to byl problém, tak si nezanášíš nic nového "do hnízda".

Jinak se ESP32 používá naprosto běžně, má to veškeré potřebné certifikace a nespatřuj v tom žádný problém.

P.S - trochu offtopic okénko, ale:
Vždy mně neskutečně dokážou pobavit lidi, co mi vyprávějí o tom, jak by si nikdy domů nedali Huawei router, protože se vyrábí v Číně a mohla by je odposlouchávat čínská vláda. To si radši koupí jiný dražší router (mimochodem také vyrobený v Číně). Hnev v zápětí mi pak ale vysvětlují, jak strašně ušetří na nákupech, protože mají v telefonu asi patnáct "kartičkových" a slevových "appek" od všech možných i nemožných obchoďáků. Když jim vysvětlím, že hlavním, a prakticky jediným, účelem těchhle aplikací je právě to, sledovat a analyzovat chování uživatele.. Jejich odpověď je, že "to takhle nemůžeš brát"... Což je mimochodem stejné, jako u lidí,, kterým se člověk snaží vysvětlit, že nemá cenu jezdit každou neděli tankovat na 70km vzdálené ONO, aby ušetřili korunu na litru benzinu...