Ale ja stale hovorim o tom ze finalny vysledok sa aj tak pozera vo full hd velkosti - tzn video zaberie rovnaku cast obrazovky, bez rozdielu realnej velkosti videa. Preto hovorim ze ked sa mensi obraz, i ked vo vyssej kvalite, zobrazi vo vecsej velkosti, tak degradacia skalovanim v konecnom dosledku sposobi ze to realne posobi totozne ako keby som mal full hd v horsej kvalite. A tie argumenty i o tom ze ludia pozeraju na mobiloch, ktore maju casto hustejse pixely nez displeje na notebooku alebo desktope, je naozaj zcestne. A teda potom je tu argument ze si mozem zmensit zobrazene video a vidiet ho "lepsie" bez deformacii...no lenze to iste mozem urobit s velkym videom a tiez bude posobit lepsie na mensej ploche lebo je tam viacej udajov, i ked v mensej kvalite, a tie "rozmazane" pixely uz tak posobit nebudu proste. Ale nikto nebude pozerat mensi obraz skratka cize je to irelevantny argument.
Proste mi pride ze tieto velkosti su pozostatok 2010s rokov kedy bolo online video v plienkach, pomale spojenie a male obrazovky(casto CRT este s malym rozlisenim kde FHD bol luxus). Dnes uz nic z toho neplati. Kompresia je stale ucinny liek na pomaly internet ale tie velkosti uz stratili vyznam. To je ako ked streamujete video online napriklad s modernym kodekom kde je nejaka zakladna uroven dat a cim lepsie spojenie, tym viac dat sa prenesie a obraz je kvalitnejsi ale je to proste len dynamicke a rozlisenie a vsetko je rovnake, len ide o to kolko udajov sa prenesie a vyrenderuje. Cize to stale hovorim ze preco nemat originalne rozlisenie videa a len zmenit datovy tok, naco do toho babrat rozlisenie ked to, podla mna, nema ziadnu rolu dnes?
Respektive tie datove toky su len dodatocne informacie ktore sa mozu spojit a dodat tak viac dat pre finalne video ale oni su len vrtstvene, nie su to samostatne videa ako je to dnes zavedene. Neviem uz ako sa to vola ale od VP9 uz to podporuje vsetky moderne kodeky.