Wi-Fi adaptér pre Linux

mikrom

Wi-Fi adaptér pre Linux
« kdy: 23. 03. 2016, 21:59:33 »
Odchadza mi stary pocitac s window a chcel by som ho nahradit Linuxom - bezna distribucia: CentOS, Ubuntu, Mint, ...
Vsade v byte mam uz len WiFi.
Stary windowsovy pocitac som mal peipojeny cez lacny WiFi USB adapter D-Link GO
https://www.alza.sk/d-link-go-usb-n150-d472694.htm?o=11
Rozpozna mi taketo zariadenie aj Linux ?
Ak nie, tak aky USB adapter, ktory zarucene funguje pod Linuxom doporucujete ?
Alebo mam si radsej kupit WiFi PCI kartu ? Ak ano ktoru doporucujete ?
Diky za odpovede.
« Poslední změna: 23. 03. 2016, 22:33:47 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Wi-Fi adaptér pre Linux
« Odpověď #1 kdy: 23. 03. 2016, 22:42:08 »
To se zjisti tak, ze se to pichne do stroje s Linuxem a zkusi se to. Brani vam neco zkusit si to z live CD nebo flashky?

Jinak ja mam 2 TP-Linky s antenkou. Vypadaji stejne, ale v jednom  je Zydas 1211, ve druhem nejaky Atheros. Mam njakou wifinu od ASUSu a i nejake uplne noname. Vsechno chodi. Wifinu, ktera nechodi, jsem uz dlouho nevidel, ale nikdo vam nezaruci, ze ta vase pojede. Problemy byvaji s Broadcomy, tak tem bych se velkym obloukem vyhl.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #2 kdy: 23. 03. 2016, 22:46:16 »
Tak zkus pustit treba Xubuntu 14.04.4 jako LiveCD/LiveUSB a vyzkouset :)
Osobne s tim nemam zkusenosti, ale dle google s tim v 2013,2014 meli lidi problemy a ovladac si dokompilovavali, v 2015 uz to nekomu asi chodi rovnou, nevim jake os/jadro... osobne mam ve vsech zarizeni Wifi interni a v GNU/Linux chodi bez reseni ovladacu...
akorat k RPi2 jsem koupil to co meli na shopu s RPi, tedy Tplink TL-WN725N a chodilo taky ok... zkusil sem to ted vrazit do notasu s Xubuntu 14.04.4 a okamzite rozpoznano a nalezlo Wifi v dosahu... akorat je Router od toho metr, tak nevim jakej to ma dosah :)
jen je mozne ze nektere z Wifi (co mi chodeli hned) potrebujou balicek linux-firmware (nebo linux-firmware-nonfree), mam je nainstalovane tak netusim jesli chodi bez (tusim ze fajfka *buntu instalatoru "Nainstalovat nesvobodne doplnky" to rovnou instaluje :)

mikrom

« Odpověď #3 kdy: 23. 03. 2016, 23:16:54 »
Diky za odpovede, vyskusam s LiveCD

Zapik

« Odpověď #4 kdy: 24. 03. 2016, 13:14:22 »
Já jsem naopak zaznamenal, že wifi adaptéry jsou nejproblematičtější zařízení.
Důvod je ten, že pod stejným názvem se vyskytuje velké množství variant s různými čipy.
Konkrétní příklad:
NB HP 255G2 -  sice s posledními kernely (4.0 a výše) je wifi detekovaná, ale síla signálu je tragedie  - 2m od wifi ukazuje méně než -88dBm,  na tom samém NB s win je to OK. Na netu spoustu nářků.
Nějaký D-link USB - nerozchodil jsem
ASUS USB-N10 NANO USB Wifi klient - opět prodávané zařízení s několika různými čipy.  Ten můj chodil na drc, ale jen s nejnovějším jádrem - pod ubuntu 15.04 ani ťuk, 15.10  ho uměla použít.
než něco koupíte, tak to zkuste někde pujčit a otestovat. Ale v každém případě pokud možno pod co nejnovější verzí linuxu.
Starší USB budou podporvané buď velmi dobře a nebo vůbec.

Petr

nobody(ten pravej)

« Odpověď #5 kdy: 24. 03. 2016, 14:01:29 »
jeste sem nasel v supleti nejakej historickej USB Wifi Edimax EW-7318Ug, dost mozna ho mam 10let, strcil do notasu s Xubuntu 14.04.4 a take okamzite nabehl a zobrazil dostupne Wifi... (v dobe porizeni uz netusim jestli sem musel kompilovat ovladac, protoze si kompilovaval bezne i vlastni jadro :)

« Odpověď #6 kdy: 24. 03. 2016, 14:59:07 »
Mozno by bolo vhodne specifikovat pod akym Linuxom? Dalsia vec ci potrebujes len kartu, ktora ide v Linuxe, alebo potrebujes este aj taku, ktora by mohla fungovat aspon cez 2 steny. Mam odskusany Asus N-14, ktory funguje ako Mikrotik, t.j. bezproblemovo, teda aspon u mna.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24. 03. 2016, 22:23:24 »
Na webu výrobce na to mají ovladače i pro Linux, tak předpokládám, že to je už v jádře nebo se dá použít co tam mají...

Když dáte USB ID, třeba se vám mrknem, jestli to je podporováno...

mikrom

« Odpověď #8 kdy: 25. 03. 2016, 23:25:18 »
Tak som to vyskusal.
Stiahol som linuxmint-17.3-cinnamon-32bit.iso a ubuntu-14.04.4-desktop-i386.iso
A bol som z toho hotovy v pozitivnom slova zmysle :-)
Oba linuxy rozpoznali D-Link GO bez rpblemu, nasli WiFi a chodi to. Podotykam - bez instalacie nejakeho softu. Vo Windows som musel najprv instalovat driver z prilozeneho mini CD, aby mi to zacalo chodit.

Len to ma trochu irituje, ze vo Windows mi to ukazovalo pri WiFi plny pocet paliciek ale Mint ukazuje len jednu palicku a 2%. Ubuntu percenta neukazuje ale asi tiez iba jednu palicku.
Skusil som otestovat download speed na http://www.speedtest.net/ a aj na Windows aj na Linux to vychadzalo rovnako cca 25 Mbps.

Este takato otazka: mam tu takyto WiFi Extender
https://www.alza.sk/edimax-ew-7438rpn-mini-d2260943.htm?o=1
Ked by som ho pouzil v rezime klient a skusim z neho potom pripojenie do pocitaca cez ethernet-kabel, zrychli sa mi download speed oproti tomu D-Link GO, alebo to nepomoze ?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 26. 03. 2016, 15:21:13 »
Len to ma trochu irituje, ze vo Windows mi to ukazovalo pri WiFi plny pocet paliciek ale Mint ukazuje len jednu palicku a 2%. Ubuntu percenta neukazuje ale asi tiez iba jednu palicku.
Skusil som otestovat download speed na http://www.speedtest.net/ a aj na Windows aj na Linux to vychadzalo rovnako cca 25 Mbps.

To muze mit ruzne duvody.

1) Mam dojem, ze na nekterych adapterech ovladac nereportuje korektne silu signalu. Oficialni zdroj na to nemam, jedna se o me pozorovani. Treba nekde jsem videl signal porad jako maximalni, bez ohledu na vzdalenost a to treba i tesne predtim, nez to definitivne vypadlo.

2) Windows asi nekdy vidi situaci prilis optimisticky. Napriklad na Widlich se mi stavalo, ze pri velke vzdalenosti od routeru a mizernem signalu wifi navazalo spojeni na nejake vysoke rychlosti, ktera ovsem radikalne spadla, jakmile vypuknul intenzivnejsi prenos dat, napriklad download. Linux v techto podminkach navazoval spojeni rovnou na nizsi rychlosti, ktera pri velkem provozu nekdy jeste spadla nebo take ne - jak kdy. Zajimave ale je, ze vysledna rychlost v Linuxu mi vysla vyssi, nez ve Widlich. Widle treba jely jen na 1 Mb/s, zatimco Linux to nejak dokazal udrzet treba i na 9Mb/s. Mozna to souvisi s pouzitym adapterem a souvisejicimi ovladaci. Nevylucuju, ze s jinym adapterem by to vyslo presne naopak. Takto mi to fungovalo se Zydasem 1211.

mikrom

« Odpověď #10 kdy: 26. 03. 2016, 18:24:11 »
Vyskusal som WiFi Extender Edimax (vid link hore). Nakonfiguroval som ho ako WiFi klient (bridge). Klient prijima WiFi signal a odtial ide kablom s RJ45 do PC. 
Co sa tyka rychlosti je to asi trochu lepsie ako pri USB dongle.
Dnes som nameral max download speed na USB dongle D-Link 45 Mbps a na Edimaxe 62 Mbps. Ale vo vseobecnosti to dost kolise, niekedy to da len okolo 20 Mbps, aj ked oranzova dioda neblika, ale svieti na plno co ma podla manualu znamenat max prijem.

Velka vyhoda toho bridgu je ze to ide aj s takym systemom, ktory nerozpozna USB dongle.
Nevyhoda je, ze toto riesenie je skoro 2,5 krat drahsie.

« Odpověď #11 kdy: 29. 03. 2016, 12:26:58 »
Moja rychlost s USB donglom Tenda W311U+ je 100Mbps (90Mbps TCP) oproti TP-Link 741ND cez tri steny a na 20m vzdialenost. Nic nekolise, je to rock stable. Vela ludi poklada tento USB wifi dongle za najvacsi smejd. Firemny ovladac pre Linux aj Windows ukazuje presne o 10dBm lepsi signal ako v skutocnosti je.