Ahoj všichni
budu Vám komukoliv vděčný, kdybyste mi poradili nějaké užitečné doporučení jak na to. Chci přesedlat na programování, a čím nejdříve to půjde, živit se jako programátor.
Moje výhoda je, že mi není cizí matematické myšlení, na univerzitě i v praxi jsem mel dost matematiky, statistiky, ale bohužel žádné programování. Časem bych určitě chtěl dalšího inženýra, možná na ČVUT nebo UK mat-fyz informatiku, ale to až když se naučím minimálně základy programování.
Moje nevýhoda je, že mi je 36 let, a o programování skoro nic nevím. Ve srovnání s mladými, co programují od základní školy, jsem v nevýhodě - na “programátorském” myšlení budu muset zapracovat…
Takže teď intenzivně studuji Javu, myslím že “kvalitní“ programování je v OOP. Nicméně se učím i HTML, CSS, JavaScript, PHP,UML, SQL, asi bych měl mít i v tom nějakou znalost.
Můj cíl je co nejrychleji se vypracovat na úroveň, abych mohl jako programátor pracovat (praxe je nejlepší škola). Počítám s tím, že na začátku jako nezkušený programátor půjdu platově dolů oproti současné práci (která není úplně špatná), ale tuto cenu jsem ochoten zaplatit. Prostě se chci realizovat v oboru, který mě bude naplňovat a má perspektivu. Nicméně si zase nemůžu dovolit odejít ze současného oboru a začít pracovat skoro zadarmo – ten přechod bude nejtěžší. Myslím, že když jednou budu v programátorském oboru, tak se rozkoukám, a budu sám vědět kudy kam.
Teď řeším, jak ze samouka přesedlat na programátora – asi v tom meziobdobí bych rád programoval jako vedlejšák při zaměstnání, a učil se praxí. Ale co přesně? Webové stránky, práce s databázemi, nebo aplikace? Na velkém Pražském trhu práce snad jsou firmy, co by využili levného nezkušeného programátora, který ale nemůže být k dispozici v klasické pracovní době.
Děkuji předem za jakékoliv doporučení, rady, tipy a triky jak na to.
Juraj