Zkušenosti s editací BIOSů

Zkušenosti s editací BIOSů
« kdy: 23. 02. 2025, 22:50:47 »
je tu někdo kdo má pozitivní zkušennosti s editováním Biosů? :)

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
Re:editovat BIOS
« Odpověď #1 kdy: 23. 02. 2025, 23:11:29 »
Ano, nemůžu si to vynachválit  ;D

r223

• 138
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s editací BIOSů
« Odpověď #2 kdy: 24. 02. 2025, 14:08:14 »
Ano, vcetne portaci na jiny HW.
Nicmene "BIOS" je jdne jen jeden modul z mnoha.
Hodne zalezi na platforme.

« Odpověď #3 kdy: 24. 02. 2025, 14:39:04 »
Editace BIOSu je hrozně široký pojem..
Dělal jsem před časem tuning BIOS+ME na starších Thinkpadech - WLAN whitelist removal, různé Advanced menu, me_cleaner atd. Zkušenost vesměs pozitivní.

« Odpověď #4 kdy: 24. 02. 2025, 20:27:52 »
ano ,je to široký pojem,  na jaké úrovni? Já třeba jen editoval uefi proměnné, protože tam jsou hidden volby umožňující nastavit, to co je běžným lidem skryto. Ale problém je ,že se to furt mění, to co platí pro jeden ntb, neplatí pro druhý.

většinou šlo o TDP limity.

« Odpověď #5 kdy: 24. 02. 2025, 21:17:39 »
Nejde to TDP měnit normálně ručně? Třeba na 12W

Kód: [Vybrat]
echo 12000000 > /sys/devices/virtual/powercap/intel-rapl/intel-rapl:0/constraint_0_power_limit_uw

« Odpověď #6 kdy: 25. 02. 2025, 00:58:36 »
omlouvám se za zpožděnou reakci...

a přiznám hned barvu...
Hraju si se svým starým dědou než pak přejdu na mladšího brášku 5430 Rugget...

Mám DELL latitude E6410 s NVS 3100M tedy deskou LA-5472P
Aktuálně pracuju na lehčím modu chladiče z 6430 s dual Heatpipe pro uchlazení i7 820QM a možná 920XM.
Což mi dovolí jít na 16GB RAM

chtěl jsem nějak odlehčit systému a tak bych rád dal do WWAN mSATA disk. S tím že buď na přímo nebo přes PCIe-mSATA adaptérem by to mělo jít. (smyslem je na něj položit solo swap)
Jenže to má brzdit BIOS a jeho white list.
Přes týpka co má kanál s archivem BIOSů jsem získal BIOS co prý to má otevřené a mělo by to s ním šlapat.
Jenže já tak maximálně nahrával originální BIOSy a s .bin soubory nemám nejmenší zkušenost. A do toho jsou to tři .bin soubory...

bylo by hezké se "po nich polozit" a kouknout co to vlastně obsahuje. Co všechno tam někdo odemkl.
ale není to nezbytné, jen by to byl hezký bonus, když by s v tom až takhle někdo vyznal.

Hlavní je ale zálohovat současný BIOS, sic není poslední vydaný, páč jsem získal neopotřebované železo (ten samý HW) a jen přešoupl disk a na něm mám Linux, který poněkud nepodporoval spuštění DELLího .exe

A tak tam leží o pár řádů starší verze.

Mno ale teď je na čase s tím hnout.

Já vím, kde kdo by si klepal na čelo.
Ale já tohodle dědka mám rád.
a chtěl bych mu ještě chvíli dát.

a jak jsem říkal, vybral jsem si náhradu až to bude nutné. A dceři jsem pořídil 7440 v plný palbě. Takže vím, že jsou i jiné cesty. Ale mě to teď baví

šlo by tedy něco s tím...

resp. vy zkušenní, byli by jste ochotni mi s tím píchnout?

Když dostanu dobrý návod, tak to zvládnu sám. Však jsem kdysi stál u začátků, a mnohé z dnešních študovaných inženýrů učil základům. Ale, i když se pak vydal jiným jiným směrem a zejména s Linuxem si nechal ujet vlak a až docela pozdě do toho nastoupil (cca 2013)
Tak nějaké pojetí mám.  A ten lepší "gůgl" tedy ty dvě [ej-áj] ty mi pomohly během měsíce se posunout s odlazením tam kde jsem chtěl být už před těmi deseti lety. Takže to snad zvládnu.

P.S. tedy mám ty desky dvě. a na jedné to budu všechno zkoušet a druhou zatím nechám jak je :) takže pohoda

můžeme? :)

RDa

• 2 899
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25. 02. 2025, 01:18:37 »
Sezen si pajecku a programator na pameti. Vyndej, zalohuj, flashuj, zapajej, spusti.

Buhvi jaka verze ME tam je, a zda je provisioned.. muze to byt docela opruz a potrebujes nastroje od vyrobce/servisu ktere verejne nesezenes.

Vzdej to, hod to do cerveneho kontejneru a kup si pocitac ktery ti parametrove vyhovuje.

Bude to totiz levnejsi varianta pro vsechny zucastnene :)

« Odpověď #8 kdy: 25. 02. 2025, 09:50:54 »
1. Koupit něco s podporou coreboot
2. Nahrát coreboot
3. Profit

CPU

• 1 040
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 25. 02. 2025, 10:50:51 »
3. Profit

Bodu 3 nemůžeš dosáhnout bez sběru spodního prádla! To by měl být bod 1.

tecka

• 165
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25. 02. 2025, 12:28:38 »
Jenže já tak maximálně nahrával originální BIOSy a s .bin soubory nemám nejmenší zkušenost. A do toho jsou to tři .bin soubory...
bylo by hezké se "po nich polozit" a kouknout co to vlastně obsahuje. Co všechno tam někdo odemkl.
Máš zkreslenou představu, co ten BIOS je. Kouknout se můžeš, ale nic z toho nevykoukáš.

« Odpověď #11 kdy: 25. 02. 2025, 13:55:08 »
je tu někdo kdo má pozitivní zkušennosti s editováním Biosů? :)

To co běží na DELL latitude E6410 není BIOS, ale UEFI. Je v tom markantní rozdíl.

Máš zkreslenou představu, co ten BIOS je. Kouknout se můžeš, ale nic z toho nevykoukáš.

Pro analýzu UEFI existují nástroje, jako například https://fiedka.app/ a z tím se z toho dá vykoukat celkem dost.

Sezen si pajecku a programator na pameti. Vyndej, zalohuj, flashuj, zapajej, spusti.

Neni potřeba, stačí Pomona clip (IC Test Clips).

k3dAR

• 3 140
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 25. 02. 2025, 14:31:29 »
To co běží na DELL latitude E6410 není BIOS, ale UEFI. Je v tom markantní rozdíl.
A kde to UEFI stahne? Dell nabizi pouze Dell Latitude E6410 System BIOS
Citace
Během aktualizace systému BIOS nevypínejte počítač
This package provides the BIOS update for Dell Latitude E6410
Typ souboru ke stažení: Systém BIOS
Kategorie: BIOS
Formát souboru: Spustitelný soubor BIOS CPG
Popis formátu: Tento formát souboru představuje spustitelný soubor systému BIOS
Potřebujete pomoci s problémy se systémem BIOS?: Vyhledejte řešení v příručce Dell pro odstraňování problémů a práci se systémem BIOS.
Resp. celkove na te URL, CTRL+F BIOS=32, UEFI=0 ;-)
« Poslední změna: 25. 02. 2025, 14:33:02 od k3dAR »

« Odpověď #13 kdy: 25. 02. 2025, 14:45:27 »
A kde to UEFI stahne? Dell nabizi pouze Dell Latitude E6410 System BIOS
Citace
Během aktualizace systému BIOS nevypínejte počítač
This package provides the BIOS update for Dell Latitude E6410
Typ souboru ke stažení: Systém BIOS
Kategorie: BIOS
Formát souboru: Spustitelný soubor BIOS CPG
Popis formátu: Tento formát souboru představuje spustitelný soubor systému BIOS
Potřebujete pomoci s problémy se systémem BIOS?: Vyhledejte řešení v příručce Dell pro odstraňování problémů a práci se systémem BIOS.
Resp. celkove na te URL, CTRL+F BIOS=32, UEFI=0 ;-)

Jo, to je protože lidi mají zaryto že se to jmenuje BIOS, tak tomu i vendoři tak často říkají. UEFI je nutnost nabootvat Windows 8 nebo novější.

Ale pokud dáme pojmenování stranou, tak BIOS a UEFI jsou velice odlišné technologie, i když dělají podobnou práci. TLDR: UEFI je náhrada za BIOS která se používá na počítačích posledních cca 15 let, odvážím se tvrdit že od roku 2010 v podstatě všechny x86 stroje používají UEFI.

Proč to zmiňuju je že pro BIOS (opravdový BIOS, tedy veliký jednolitý blob napsaný převážně v assembleru) v podstatě neexistují žádné nástroje, a není vůbec jednoduché jej měnit nebo editovat. Zatímco pro UEF existují nástroje, třeba zmíněný projekt coreboot (https://coreboot.org/) má v Git repozitáři mnohá utilit pro práci s moderním UEFI. A je tu také fiedka kterou jsem už zmínil.
« Poslední změna: 25. 02. 2025, 14:50:58 od AtomicFS »

« Odpověď #14 kdy: 25. 02. 2025, 15:05:07 »
Pro úplnost: Už jsem zmínil že klasický BIOS je víceméně jediný binární blob. Ale asi bych měl také zmínit že UEFI (https://en.wikipedia.org/wiki/UEFI) je spíše kolekce binárek ve vlastním file-systému.