Ty požadavky máš dost přesně napsaný, znamená to, že hledáš čip pro nějaký konkrétní projekt? Nebo spíš dumáš, jaké rodině věnovat úsilí do budoucna? Třeba ST nebo Atmel mají těch čipů fakt hafo, až se v tom nedá vyznat
Užitečný jsou webový klikátka, kde si naklikáš, co od toho chceš a vypadnou ti relevantní modely. Teď po ruce nemám linky, ale určitě to vygooglíš.
Osobně jsem kdysi dávno zkoušel STM32, dost mě to vyprudilo, teď jsem jim docela nedávno dal novou šanci a naopak mi přijdou úplně super. Je bezvadný, že si můžeš krásně experimentovat na Blue Pillu, kterej je doslova za pusu a má v pohodě spotřebu, ale v případě potřeby případně pořád můžeš přesedlat na vyšší modely. Konkrétně třeba možnost experimentování s CAN na Blue Pillu mě úplně pohltila. Low power CAN zařízení za $1.7? Notyvado! A dokonce zepár 5V tolerant pinů? Shut up and take my money!
Horší je to ale s tím softwarem, no. Je to děsnej binec, možností spoustu, ale pak to dopadne tak, že vidíš hezkej example, ale musí být doprčic zrovna pro IAR. Nebo pro HAL knihovnu, kterou použít nechceš... Osobně jsem zatím dokonvergoval k vim+make+libopencm3, ale je to spíš z osobních důvodů a netroufám si to doporučovat, nemám zatím dost zkušeností.
Celkem se mi líbí knížka Warren, G.: Beginning Stm32: Developing with Freertos, Libopencm3 and Gcc - je psaná přesně pro takový nadšený amatéry jako já - žádná přílišná věda, jenom stručný důležitý informace a praktický příklady, ideální
Zdrojáky příkladů jsou na githubu, ale bacha, některý jsou už trochu zastaralý (FreeRTOS tam má v nějaké historické verzi a ještě trochu divně embeddovanej přímo do projektu).
napr. jsem zjistil, ze u spousty procesoru nelze pouzivat soucasne CAN a USB
A to byla zrovna jedna z prvních věcí, na kterou jsem narazil všude, kde jsem si o CAN na STMkách četl
Je to trochu škoda, kvůli tomu jsem si musel USB-CAN převodník udělat z ESPčka, který je o nějakých tragických 70Kč nebo kolik dražší
Už to tu dřív zaznělo, ale doporučuji se podívat na ChibiOS.
S ChibiOSem jsem si hrál asi před čtyřma rokama a nadchla mě ta čistota designu i makefilů, krása. Zas ale dneska nevím, jestli není lepší jít do FreeRTOSu kvůli přenositelnosti na ESP32...
Ak si robil ATmegy tak odporucam ich nahradit https://www.microchip.com/design-centers/32-bit
Myslíš, že je pro to nějaký opravdu relevantní argument? V profi prostředí bych to chápal - navázané dodavatelské vztahy, support apod., ale amatérovi je to myslím spíš celkem jedno, páč je to stejně úplně jiná architektura a začíná de facto stejně od nuly jako s jakýmkoli jiným ARMem, ne?
Support od firmy Microchip sa myslim ze oproti ATmelu zlepsil. Dokumentacia je podla mna dobra.
Zkoušel jsem teď nedávno jednu relativně horkou novinku (SAM R34) a byl jsem teda dost znechucenej. Dokumentace prakticky nulová, roztříštěná do spousty různých souborů, místy zastaralá nebo nejasná (o jaké verzi toho toolu píšou? Moje se chová jinak!), Atmel Studio škoda mluvit... Network instalace, přesto podpora tohodle chipu nebyla, doinstalovat ji bylo složitý jak maturita a chaotický jak [nevím co], software polofunkční, na webu spousta mrtvých linků... Fakt mě to nebavilo a udělalo to na mě hodně špatej dojem. Možná je to tím, že to byl v tu dobu fakt novej čip nebo bylo Atmel Studio zrovna v rozstřelu kvůli nějakýmu přechodu na jiný verze něčeho, možná jsem k tomu nějak blbě přistupoval já, nevím. Ale každopádně to není něco, o čem bych nadšeně psal z tábora domů rodičům
---
Disclaimer: v embedded jsem nadšený amatér - trochu mě to živí, ale není to moje jediná životní náplň, píšu svoje subjektivní zkušenosti, možná se v něčem mýlím, budu rád, když profíci uvedou případné omyly na pravou míru a předem dík za to