Kam odejít z IT v době AI?

Re:Kam odejít z IT v době AI?
« Odpověď #75 kdy: 13. 05. 2026, 10:52:59 »
Nemluvě teda o tom "žádném cestování nebo dojíždění". To, že někdo pracuje remote ještě opravdu neznamená, že pracují remote všichni a navíc celkem velká část lidí chodí do té kanceláře dobrovolně -- a někdy do ní jezdí dokonce i pár set kilometrů. (Tady jeden kolega z Brna do Prahy, já dnes vlakem jel asi sto. Přitom bych klidně mohl být doma.)
A jezdite takhle oba kazdy jeden podelany den? Fakt? Ne? Tak se podivej treba na lidi v sudetech co jezdi rubat do Kvasin, vic nez hodinu busem tam a pak zase zpet.

Nevím, jak on, já jezdím buď do firemní kanceláře něco přes hodinu vlakem na jednu stranu nebo do vlastní kanceláře něco přes hodinu vlakem na druhou stranu. Ale nemyslím, že bych já osobně byl relevantní. Chci tím říct hlavně to, že IT fakt nutně neznamená válet se někde v posteli home office. Lidé jsou různí. To je ta hlavní message.

Samozřejmě, že IT je v mnoha ohledech pohodová. Těžko hledat práci s lepším poměrem podmínky/příjem. To víme asi  všichni a to se přece nijak vzájemně nevylučuje ani to není předmětem tohohle vlákna, přijde mi.

« Odpověď #76 kdy: 13. 05. 2026, 14:04:30 »
Sorry jako, ale prostředí IT je v podstatě hrozná fajnovka, a prostředí ve stavebnictví iťáci nedají.
Proč? Protože to tvrdíte vy? V tomhle smyslu je to leda vaše sebeprojekce.

To tvrzení podle mě není tak daleko od pravdy - tedy především to, že v IT máme pohodičku. Žádný hluk, žádný prach, žádná (někdy náročná) manuální práce, často žádné cestování nebo dojíždění do práce. Neznamená to nutně, že by to "ajťáci" nemohli zvládnout, ale málokterý by do něčeho takového asi šel dobrovolně.

Ale on tvrdí, že by to "ajťáci" nedali. Což je nesmysl.

;D

Byla by to hodně tvrdá srážka se realitou...

jjrsk

• 922
    • Zobrazit profil
« Odpověď #77 kdy: 13. 05. 2026, 16:43:05 »
....
A jezdite takhle oba kazdy jeden podelany den? Fakt? Ne? Tak se podivej treba na lidi v sudetech co jezdi rubat do Kvasin, vic nez hodinu busem tam a pak zase zpet.
lol ... hele, rocne najezdim neco mezi 30-50k. Coz hodi neco mezi 600 - 1000 hodin. Takze pri nejakych 260 pracovnich dnech to mame 2,3 - 3.8h denne.

Znam docela dost lidi kteri bydli a pracuji v praglu. Pod hodinu se do prace dostane par z nich. A jiste, spousta veci se da delat nadalku, ale dalsi spousta ne.

Tudiz jestli je tu nekdo zcela mimo, pak predevsi prave TY!

...
Tohle mě zajímá - když to běží několik dní, kolik kódu to vyprodukuje? To je nějaký feedback loop, že to vygeneruje kód, další agent dělá review a takhle dokola? Nebo to prostě dva dny generuje haldu kódu? A jak podrobně to potom ten kamarád prochází?
Na zaklade nejen svych zkusenosti to vypada tak, ze kdyby sis to napsal sam rovnou, bude to za 1/2 casu a s 1/10 chyb. A to i v pripade, ze do klavesnice datlujes vsema dvema.

Protoze i kdyz po AIcku chces vlastne primitivni funci na par desitek radku, budes se sni par hodin dohadovat nez ten vysledek vzdas, na tema lepsi uz to nebude. A pak si stejne budes muset pulku dopsat a u ty druhy se tak maximalne modlit, protoze na zkoumani uz nebudes mit silu a odkud to je vykradeny vubec netusis. (to bude jeste velky spatny az to nekdo da k soudum)

« Odpověď #78 kdy: 13. 05. 2026, 16:47:31 »

Problém je, že vy se oba tváříte, jako by ti "ajťáci" neznali realitu. Ne, že by takoví nebyli, ono když si čtu příležitostné nesmysly co tady na diskuzích někteří píší, tvrdá srážka s realitou musí pro mnohé být už návštěva obyčejné cizí domácnosti, kde žijí normální lidé a nikoliv technici. Ale to fakt neznamená, že mnoho ostatních nemá o provozu někde stavbě celkem dobrou představu a stejně tak to neznamená, že tu představu má kadeřnice támhle odnaproti, učitelka ve školce nebo soused tělocvikář. Fakt nemá. To se prostě vůbec nedá paušalizovat.

Navíc si myslím, že ve výsledku by došlo k docela solidní kultivaci protože unikátnost mindsetu třeba lepších vývojářů fakt nespočívá v tom, že píší nějaký kód ale ve vlastnostech, které se dají použít prakticky kamkoliv přijdou a bude tam třeba dělat něco víc, než se ohánět krumpáčem a podobně; Vlastnosti jaki inovativnost, přesnost, schopnost analyzovat a rozvrhnout vlastní práci, vyřešit problém se hodí kde všude.

Proto se taky člověk může jen smát představám některých jednodušších, co si myslí, že když by kvůli AI přišli vývojáři o práci, jich se to nedotkne. Dotkne protože ti vývojáři bez práce nebudou. Ti vezmou práci jim. Což jim obvykle vůbec nedochází.

« Odpověď #79 kdy: 13. 05. 2026, 16:59:48 »
martinpoljak: Berte to jen jako odlehčení a nechytejte mě za slovo, ale nemohl jsem si v souvislosti s probíhající diskuzí vzpomenout na jeden starší vtip (hlavně pak bod 1, místo páječky nechť je tam třeba kladivo nebo cirkulárka):

Tři nejnebezpečnější lidé:
1. Programátor s páječkou v ruce.
2. Technik, který udělal změnu v systému.
3. Uživatel, který dostal nápad.

« Odpověď #80 kdy: 13. 05. 2026, 17:08:28 »

...
Tohle mě zajímá - když to běží několik dní, kolik kódu to vyprodukuje? To je nějaký feedback loop, že to vygeneruje kód, další agent dělá review a takhle dokola? Nebo to prostě dva dny generuje haldu kódu? A jak podrobně to potom ten kamarád prochází?
Na zaklade nejen svych zkusenosti to vypada tak, ze kdyby sis to napsal sam rovnou, bude to za 1/2 casu a s 1/10 chyb. A to i v pripade, ze do klavesnice datlujes vsema dvema.

Protoze i kdyz po AIcku chces vlastne primitivni funci na par desitek radku, budes se sni par hodin dohadovat nez ten vysledek vzdas, na tema lepsi uz to nebude. A pak si stejne budes muset pulku dopsat a u ty druhy se tak maximalne modlit, protoze na zkoumani uz nebudes mit silu a odkud to je vykradeny vubec netusis. (to bude jeste velky spatny az to nekdo da k soudum)

Tohle je ale spatne. To je jasny ze to nebude fungovat.. po AI nemuzes chtit at ti napise primitivni funkci tak jak ji ty chces mit napsanou. Dokud tohle budes po AI chtit tak s ni budes jenom bojovat.
To jsem davno vzdal. Ja chci po AI at mi napise neco co vyhovi business pozadavkum a NFR. a pokud ty jsou vsechny dobre nadefinovany tak si ta AI umi napsat takovy testy ktery budou kontrolovat ze to opravdu vsechno splnuje a bude psat kod dokud to vsechno neprojde. A az to vsechno projde tak uz me fakt nezajima jestli je ta funkce napsana podle toho jak bych to chtel ja.

« Odpověď #81 kdy: 13. 05. 2026, 18:37:16 »
Tohle je ale spatne. To je jasny ze to nebude fungovat.. po AI nemuzes chtit at ti napise primitivni funkci tak jak ji ty chces mit napsanou. Dokud tohle budes po AI chtit tak s ni budes jenom bojovat.
To jsem davno vzdal. Ja chci po AI at mi napise neco co vyhovi business pozadavkum a NFR. a pokud ty jsou vsechny dobre nadefinovany tak si ta AI umi napsat takovy testy ktery budou kontrolovat ze to opravdu vsechno splnuje a bude psat kod dokud to vsechno neprojde. A az to vsechno projde tak uz me fakt nezajima jestli je ta funkce napsana podle toho jak bych to chtel ja.
Takže po ní kontroluješ jenom ty testy a na kód nekoukáš? Nebo ani ty testy? Kdyby to místo AI vyprodukoval junior nebo Ind, měl bys v to stejnou důvěru nebo považuješ výstup AI za lepší?

« Odpověď #82 kdy: 13. 05. 2026, 19:39:05 »
...
Takže po ní kontroluješ jenom ty testy a na kód nekoukáš? Nebo ani ty testy? Kdyby to místo AI vyprodukoval junior nebo Ind, měl bys v to stejnou důvěru nebo považuješ výstup AI za lepší?

Ja si vetsinou sednu "s popcornem" a sleduju jak sjizdi ty testy a kdyz se mi zda ze neco nejak sidi tak zasahnu.
Taky si nechavam vygenerovat test report. Se screenshotama jako dukaz ze to funguje. nebo treba s "EXPLAIN ANALYZE" vystupy jako dukaz ze tam nejsou full scany atp.

Na kod se koukam jen v tech ridkych pripadech, kdy vim, ze se na to bude koukat jeste nekdo po me protoze podle procesu musi tak se snazim bejt hodnej a zkontroluju, ze se to da cist...

Kvalita vystupu je podle me vyssi nez u vetsiny senioru co sem potkal (coz je dalsi duvod proc podle me nema cenu se snazit nutit AI psat kod tak jak chci aby vypadal.) Ale pouzivam takrka porad jen vlajkove modely takze nedokazu rict jak by to napsal nejakej sonnet nebo haiku.

Posledni dobou dokonce kdyz zacinam nejakej novej projekt tak mam tendenci vybirat techstack kterej moc neznam abych mel jeste o duvod mit na ten kod koukat a misto toho vetsi motivaci spravne definovat FR a NFR.

LeosB

« Odpověď #83 kdy: 14. 05. 2026, 01:03:35 »
Předat psaní kódu AI je tak revoluční, že to starší vývojáři nezvládají a odmítají - viz např. https://www.404media.co/software-developers-say-ai-is-rotting-their-brains/

qelurg

• 431
    • Zobrazit profil
« Odpověď #84 kdy: 14. 05. 2026, 05:23:12 »
Co? Tak tady mame tema o tom, ze programatori jsou namydleny a ty jim radis jit do skolstvi protoze je potreba ucit decka programovat?
Ano, protože cílem IT ve škole není naučit někoho programovat, ale naučit ho chápat některé věci a určitému druhu myšlení.

« Odpověď #85 kdy: 14. 05. 2026, 05:57:41 »
Kamarád (software architekt) pracuje s placenou verzí AI, která generuje až 95% kódu zbytek musí doprogramovat sám. Pokud jsem z našeho rozhovoru vyrozuměl dobře, říkal, že největším problémem je zadání. Musí vytvořit tak dobré zadání, aby AI vygenerovala správný kód, a ne něco jiného. Udělat dobré zadání, prý dá hodně práce. AI pak kód generuje i několik dní.
To se již vážně nepamatuji. Matně si vzpomínám, že to zadání bylo dost rozsáhlé a že si ho kamarád musel zazálohovat, by mu ho AI nepřemazala. Mluvil tuším o tom, že když výsledek nedělá to či ono správně, tak musí to zadání pozměnit a znovu několik dní nechat AI generovat. A ještě pak musí sem tam něco z vygenerovaného kódu opravit on sám ručně. Ale do hloubky jsme to opravdu neprobírali, takže se na tyto informace zas až tak nespoléhej.

nm

« Odpověď #86 kdy: 14. 05. 2026, 09:04:21 »
Na kod se koukam jen v tech ridkych pripadech, kdy vim, ze se na to bude koukat jeste nekdo po me protoze podle procesu musi tak se snazim bejt hodnej a zkontroluju, ze se to da cist...
Jestli děláte na projektech, kde už předem víte, že se na výsledný kód už nikdo nikdy dívat nebude, vlastně se vašemu přístupu moc nedivím. Blbý je, že to je use-case v nejlepším případě pro nějakého mediora ale ještě spíš pro študáka, co se tím přiživuje a má to jako brigádu.

Kvalita vystupu je podle me vyssi nez u vetsiny senioru co sem potkal
Přemýšlím, jestli mám litovat ty seniory nebo vás. Ale chápu, že existuje mnoho vesmírů...

Ale pouzivam takrka porad jen vlajkove modely takze nedokazu rict jak by to napsal nejakej sonnet nebo haiku.
Sonnet dost podobně jako Opus, od Haiku zázraky čekat nelze ale k tomu ani není určené.

Posledni dobou dokonce kdyz zacinam nejakej novej projekt tak mam tendenci vybirat techstack kterej moc neznam abych mel jeste o duvod mit na ten kod koukat a misto toho vetsi motivaci spravne definovat FR a NFR.
Vás bych teda chtěl platit, fakt...

« Odpověď #87 kdy: 14. 05. 2026, 09:06:30 »
Předat psaní kódu AI je tak revoluční, že to starší vývojáři nezvládají a odmítají - viz např. https://www.404media.co/software-developers-say-ai-is-rotting-their-brains/
Nemám tam placený přístup. Ale minimálně v té části článku, kterou vidím se nic takového nepíše. Ostatně bodejť by psalo; revolučního na tom není celkem nic. Kód je jen lopata a tak 30 % práce vývojáře. A to dnes stejně jako dřív.

« Odpověď #88 kdy: 14. 05. 2026, 10:24:02 »
Jestli děláte na projektech, kde už předem víte, že se na výsledný kód už nikdo nikdy dívat nebude, vlastně se vašemu přístupu moc nedivím. Blbý je, že to je use-case v nejlepším případě pro nějakého mediora ale ještě spíš pro študáka, co se tím přiživuje a má to jako brigádu.
Bude na to koukat claude nebo codex nebo copilot. Ale kvuli nim to ja cist nemusim. A ne neni to pro studaka ani mediora. Kdyby to dokazal umanagovat nekdo takovej tak na to nebudou platit me.
Nedavno jsem tu psal v jinem tematu o takovem PoC ktery jsem uz predal a tam to mozna zvladne medior, ale klicovy tam bude ze bude ten medior k ruce senior analytikovi.
To na cem delam ted je vetsiho rozsahu uz je to nejakou dobu v produkci a ocekavana zivotnost je 5-10 let.

Kvalita vystupu je podle me vyssi nez u vetsiny senioru co sem potkal
Přemýšlím, jestli mám litovat ty seniory nebo vás. Ale chápu, že existuje mnoho vesmírů...
Na me ani na ty seniory neni treba plytvat litosti. Stejne pozorovani ma i treba Uncle Bob Martin nebo Martin Fowler.

Vás bych teda chtěl platit, fakt...

Myslim, ze ne , ale jestli chces poslu btc adresu :-)
Ale musim se priznat ze s timhle napadem jsem neprisel sam. Je to trend ktery pozuruju ve svych sirsich kruzich.

« Odpověď #89 kdy: 14. 05. 2026, 13:07:15 »
Problém je, že vy se oba tváříte, jako by ti "ajťáci" neznali realitu

Ale oni ji opravdu neznají. Nemají představu. Resp. znají tu jejich realitu. Jsou to, v mnoha aspektech, různé světy. To pramení z jejich sociální bubliny. Na základní škole byli ti 'chytřejší', 'šprti', pak chodli na střední školu, třeba gymnázium a mnozí nakonec na univerzitu. To je jejich sociální bublina, ve které se stýkali s podobnými lidmi. Nesetkali se s prostředím, které začínalo na učňáku, kde náramná švanda bylo strčit spolužáka do šatní skříňky, obrátit hlavou dolů, takto strčit pod puštěnou sprchu a nechat tam. Příchod mezi vohnouty, se kterými by měli pracovat, bude kulturní šok. Je celkem jedno, zda na stavbě nebo někde ve skladu nebo úplně jinde. Neumím si představit, že by toto 'ajťák' dlouhodobě zvládl a byl ochotný dělat od teď už na furt. Každej den pravidelně s vohnoutama. Já do této bubliny občas nějakou dírou nahlédnu a vím, že bych tam být něchtěl. Byla by to otravná ubíjející pakárna. Každý den se jít nasrat s vohnoutama. To nikdo dobrovolně dělat nebude. Leda by zvohnoutovatěl na úroveň ostatních, to by pak samozřejmě nebyl problém.
Viděl jste ty chuligány na fotbalu, na Slávii? Jak se chovali? Jsou toho teď plné noviny. Tak mezi nimi byli vohnouti, takoví, které mám na mysli. Skladníci, řidiči dodávek, stavební dělníci, apod., lidi kteří jsou vytrénovaní dělat rukama a hlavu zbytečně moc nepoužívat. Zatím co 'ajťáci' jsou vytrénovaní dělat hlavou. To když se spojí, nebude to dobré.
Ovšem, mohu mít příliš 'černá' očekávání a až se dozvím, že takoví rekvalifikovaní 'ajťáci' do systému skvěle zapadli, mohu svůj názor změnit.