DVB-T USB a Linux - skusenosti

DVB-T USB a Linux - skusenosti
« kdy: 01. 05. 2010, 14:37:39 »
Zdravim.

Rozmyslam nad kupou DVB-T USB zariadenia. Pozeral som rozne navody a testy ohladom podpory v Linuxe, hlavne na abclinuxu, linuxtv, pctuning. Konkretne som si vybral dve zariadenia:

- ASUS MyCinema U3100 Mini Plus
- GIGABYTE GT-U8000-RH

Ktore z tychto dvoch by ste mi odporucili? Obidve maju podporu v Linuxe, ale v akom rozsahu, to som sa nedocital, napr. ci funguje dialkove ovladanie, ci su zariadenia kompatibilne s programom Me-TV, MythTV, Kaffeine, atd. ...
Pripadne ak mate skusenosti s inymi USB zariadeniami, mozte napisat. Nebudem sa striktne drzat len tychto dvoch zariadeni. Zaujima ma celkova podpora v Linuxe, cize kompatibilita s linux programami, dialkove ovladanie, kvalita obrazu ...

Este dodam, ze pouzivam Debian Testing.
NB: Lenovo G550, Intel Pentium Dual-Core T4200 2.0GHz, RAM 3GB 1066MHz, Samsung SSD 250GB, Intel GMA X4500 256MB

Re: DVB-T USB a Linux - skusenosti
« Odpověď #1 kdy: 01. 05. 2010, 17:02:25 »
Výhoda karet podporovaných v Linuxu je v tom, že mají všechny jednotné rozhraní, takže se všemi podporovanými kartami budou fungovat všechny linuxové DVB aplikace. Proto se nikde neuvádí kompatibilita s Kaffeine, MythTV, atd…
(U Windows to mimochodem neplatí, tam spousta výrobců DVB karet dodává ovladače s neúplným BDA API, nebo i bez něj a pak jste odkázáni na přibalenou aplikaci ke sledování TV).

Mám ASUS My Cinema- U3100 Mini (bez Plus), a můžu ho doporučit. Tedy až na to, že nemá dálkové ovládání (ale aspoň nemám problém s tím ho rozchodit :D). Citlivost je drobně větší, než běžný průměr PCI a USB DVB-T karet. Zaznamenal jsem jenom jediný problém, a sice pokud je karta naladěna a ztratí signál, může se někdy ovladač dostat do nějakého stavu, ze kterého už se nevyhrabe, a protože modul zůstane in use a nejde odebrat, je třeba restartovat celý počítač. Ale to se stává výjimečně.

Velice citlivé jsou USB přijímače společnosti AverMedia, mluví se hlavně o AverTV Hybrid Volar HX

« Odpověď #2 kdy: 01. 05. 2010, 19:15:02 »
Já mám MSI Digivox DUO. Původně bylo třeba do Linuxu (Ubuntu) cosi doinstalovat, ale od určité verze jádra mi minimálně jeden z tunerů funguje ihned, aby fungovaly oba, používal jsem toto, ale možná už fungují oba automaticky:

Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install mercurial linux-headers-$(uname -r) build-essential subversion gcc make dvb-utils
wget http://www.otit.fi/~crope/v4l-dvb/af9015/af9015_firmware_cutter/firmware_files/4.95.0/dvb-usb-af9015.fw
sudo cp dvb-usb-af9015.fw  /lib/firmware/
hg clone http://linuxtv.org/hg/~anttip/af9015
cd af9015
make
sudo make install

Dálkové ovládání se mi rozchodit bohužel nepodařilo :(. Jinak ale karta funguje perfektně, používám jak v Kaffeine (umí toho víc, mimo jiné nahrávat více pořadů současně a díky 2 tunerům i z různých multiplexů), tak v ME-TV (je jednodušší, dá se krásně zmenšit do miniokýnka (u Kaffeine mi to nejde) a má lépe udělaný EPG (všechny programy na jedné stránce).

ivonovak

« Odpověď #3 kdy: 03. 05. 2010, 09:52:37 »
Koukni sem : http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/Hardware_Device_Information
nebo sem
http://www.linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-T_PCI_Cards.
Kazdopadne doporucuji pred nakupem toto projit at se nedostanes do problem. DVB-T jsem zatim neporizoval ale -S a -S2 jsem samozrejme volil dle podpory ( ale az po te co jsem si nabehl ...  :D )

« Odpověď #4 kdy: 03. 05. 2010, 10:29:00 »
Já mám MSI Digivox DUO. Původně bylo třeba do Linuxu (Ubuntu) cosi doinstalovat, ale od určité verze jádra mi minimálně jeden z tunerů funguje ihned, aby fungovaly oba, používal jsem toto, ale možná už fungují oba automaticky
S aktuálním jádrem bude stačit nainstalovat firmware, tedy
Kód: [Vybrat]
wget http://www.otit.fi/~crope/v4l-dvb/af9015/af9015_firmware_cutter/firmware_files/4.95.0/dvb-usb-af9015.fw
sudo cp dvb-usb-af9015.fw  /lib/firmware/

Ještě bych dodal, že pokud chceš na DVB-T kartě maximálně ušetřit, dá se koupit na eBay, nebo dealextreme koupit noname USB DVB-T adaptér, který má buď výborný čipset Intel CE9500, nebo E3C EC168, nebo Afatech AF9015. Všechny tři čipsety jsou v současné době pod linuxem podporovány (má zkušenost s EC168 a tam je podpora výrazně lepší, než pod Windows :D – zřejmě proto, že není od výrobce, ale třetí stranou). Jen je třeba dát pozor, aby ti k tomu dali i redukci na standardní IEC anténní konektor. S tou přiloženou anténkou je to jen, pokud bydlíš někde na Žižkově, nebo v obdobné vzdálenosti od výkonného vysílače :).

« Odpověď #5 kdy: 06. 05. 2010, 10:31:06 »
Citace
Zaznamenal jsem jenom jediný problém, a sice pokud je karta naladěna a ztratí signál, může se někdy ovladač dostat do nějakého stavu, ze kterého už se nevyhrabe, a protože modul zůstane in use a nejde odebrat, je třeba restartovat celý počítač. Ale to se stává výjimečně.

Tomu velmi nerozumiem. Pri tomto stave sa vobec neda modul z jadra odobrat? Resp. neexistuje ziadna moznost, napr. odobrat modul a znovu ho zaviest? Treba len restartovat cely pocitac?

Ako tak pocuvam, tak vacsinou su problemy s tym dialkovym. Najviac by mi vyhovoval USB adapter, s ktorym by mi pod linuxom fungoval ako Analog, tak Digital + FM radio a samozrejme aj to dialkove.
NB: Lenovo G550, Intel Pentium Dual-Core T4200 2.0GHz, RAM 3GB 1066MHz, Samsung SSD 250GB, Intel GMA X4500 256MB

« Odpověď #6 kdy: 06. 05. 2010, 15:39:14 »
Tomu velmi nerozumiem. Pri tomto stave sa vobec neda modul z jadra odobrat? Resp. neexistuje ziadna moznost, napr. odobrat modul a znovu ho zaviest? Treba len restartovat cely pocitac?
Možná by pomohlo forced module unload, pokud je to v kernelu povoleno, to jsem nezkoušel. Problém je právě v tom, že modul zůstane in use, takže ho kernel po dobrém odebrat nedovolí.

Jouda

« Odpověď #7 kdy: 07. 05. 2010, 22:22:25 »
Jak USB karta zatezuje procesor oproti PCI PCIe a podobne ?

« Odpověď #8 kdy: 07. 05. 2010, 23:25:24 »
Mám přes 3 roky starý notebook, Celeron 1,7 GHz, 2 GB RAM. Při sledování TV je vytížení procestoru (SD) obvykle mezi 40 až 60 %, při současném surfování do 80 %.
Pokud vypnu všechny ostatní programy a nechám jen me-tv tak kolem 20 %.

HD vysílání nezvládá - vytížení 100 % a trhá se.

USB TV tuner MSI Digivox DUO
« Poslední změna: 07. 05. 2010, 23:51:15 od Patrik Chrz »

« Odpověď #9 kdy: 08. 05. 2010, 18:35:34 »
Jak USB karta zatezuje procesor oproti PCI PCIe a podobne ?
USB bude určitě zatěžovat CPU víc. Ale nikterak fatálně – jde o přenos 20Mbps datového toku. Například při čtení/ukládání na flashdisk bude USB a potažmo i CPU vytíženo mnohonásobně více.

Největší zatížení CPU vyvolává vlastní dekódování A/V. Pokud stream chycený z karty jen ukládáte do souboru, zabere to (na jakémkoli HW) maximálně jednotky procent CPU.