Mám v mobile fyzickú sim pre hovory a sms + dátovú esim. Chcel by som sa zbaviť prítomnosti tej fyzickej sim karty ale bez toho, aby by som prišiel o služby na nej (hovory a sms). Jednak budem cestovať mimo EÚ a chcem mať voľný slot pre miestne karty, druhak by som aj za prichádzajúce volania a sms v niektorých krajinách platil.
Tak si u svého operátora vyměň stávající SIM za eSIM.
Čiastočným riešením by bolo, ak by som mohol mať v mobile aktívne 3-4 sim/esim naraz ale neviem o tom, že by sa to dalo.
Nedá se to.
Druhým, krajším možným riešením by bola služba, ktorá by prijala hovor v mobilnej sieti a presmerovala ho cez internet do nejakej aplikácie v mojom mobile. Na Slovensku to asi ponúka O2 ako virtuálne číslo, ale iba ako biznis službu bez cien a bližšieho popisu na webe.
No "do nějaké aplikace" znamená, že by takovou aplikaci musel někdo vytvořit a nejspíš vystavit v oficiálním obchodě, což jde proti smyslu např. Google, který od Androidu 12 zařízl VoIP jakou součást systému a byl by nejradši, kdyby VoIP zmizelo úplně (a právě VoIP se tomu podobá nejvíc, že šlo volat přes internet a nechat si směrovat hovory na internetové číslo). Takže "nějaká aplikace" se prostě nekoná a konat nebude.
Tretím možným riešením by mohlo byť skúsiť si takú službu urobiť sám.
Kdybys něco takového vytvořil, rád vyzkouším :-)
A k tomu mám dve otázky:
1) Existuje na to overená krabička za prijateľnú sumu (tak do 150 eur) alebo mám uvažovať smerom Rpi/NUC + napr. SIM7600 rpi hat/usb modul + asterisk + voip klient v mobile?
2) Ako veľmi budem ľutovať, ak sa o to pokúsim?
(v zmysle je to OK na papieri ale v realite budem bojovať s nekompatibilitou, obskúrnosťami a čiernou mágiou v konfigoch)
1) GSM brány se dají koupit třeba na Ali, ale kromě rizika, že tě mobilní operátor odstaví (protože zjistí, že je číslo v bráně a tedy využíváno v rozporu s jeho obchodními podmínkami), tak celkově je to problém hlavně proto, že VoIP klienti v mobilu jsou na tom dost tristně. Na volání ještě jakž-takž v pohodě, ale na příjem hovorů je to naprostá nespolehlivost (spousta příchozích hovorů se vůbec nezobrazí a appka dělá, že o nich ani neví) a taky enormní spotřeba baterie.
2) Podle mě je to celé ztráta času. Komunikovat se dá dneska z takřka celého světa přes Messenger, WhatsApp a pochopitelně i třeba emailem. Jedno řešení se ovšem nabízí a sice, pořídit přenosný VoIP WiFi telefon, např. Grandstream WP810. Pak si pořídit nomadické tel. číslo u nějakého VoIP operátora (ideálně Odorik), toto číslo zaregistrovat na výše uvedený Grandstream WP810 a na toto číslo nepodmíněně přesměrovat hovory ze svého mobilního čísla (ještě před opuštěním republiky) a v účtu u VoIP operátora si nastavit notifikaci zmeškaných volání do emailu. Pak mám přehled o všech zmeškaných hovorech a můžu je zpětně realizovat tím Grandstreamem (za internetové ceny hovorů) odkudkoliv chci. Podmínkou je samozřejmě funkční WiFi (tu lze udělat i hotspotem v mobilu). Dá se ještě, byť s obtížemi, nastavit i to, aby se odchozí hovor identifikoval nikoliv oním nomadickým číslem, ale mým mobilním (na Slovensku ale přesně nevím, jak funguje ochrana proti spoofingu, resp. jak se dá u mobilního operátora vypnout, protože to je podmínka pro zobrazování mobilního čísla při volání i mimo moji SIM).