Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů

Re:Poměr cena vs. výkon u seniorních vývojářů
« Odpověď #15 kdy: Dnes v 08:21:41 »
Tohle co jsi napsal je přesně ten důvod, proč jsem před lety odešel pracovat jako OSVČ, abych od sebe ty lidi setřásl pryč.

Bohužel teda není to taky žádný med, proč?

1. Výše popsaní lidi ti na straně zákazníka někteří hážou klacky pod nohy, zejména z managementu
2. Musíš pracovat přes švarc firmy nebo rovnou pro švarc firmy, a ty se tě snaží v jednom kuse nějakým způsobem ojebat a udělat z tebe podřízeného, nebo podřízenějšího než je zaměstnanec. Nový trend u švarc firem je ten, že se ti dokonce pokoušejí diktovat dovolenou, už se ani nesnaží zastírat, že provozují švarc. Pozor, švarc provozují ty firmy, ne nutně ty.

V podstatě výše uvedený problém je můj celokariérní boj a snaha o vlastní uplatnění. A není to jen o vývojářích, učený z nebe nespad - vlastně je to hlavně o managerech a majitelích firem. Ryba vždycky smrdí od hlavy.

To takto dělá management, který se snaží odvádět co největší zisky majitelům nebo stakeholderům - to tihle manageri způsobí, že máš v týmu takové nekompetentní lidi. Totiž, problém není v těch lidech samotných, to je běžné, že někdo je lepší a někdo horší - problém je v tom, že managementu stačí na projektu dodávat na známku jako ve škole řekněme na 4ku nebo 3jku, takže když vidí, že projekt dodává na 2jku, tak je to pro ně signál, že můžou vzít pár neschopných lidí a dodat je na projekt - udělají díky tomu větší marži.

Tedy stav na projektu který popisuješ a který je dost běžný, je dá se říct úmyslný stav. Takže majitel nebo stakeholder, často multimiliardáři, si můžou nakoupit nejnovější model jachty nebo si postavit podzemní bunkr na Haiti i se služebnictvem, nebo si pro přítelkyni objednat Porsche a protože se mu nebude zdát délka, tak nechá celou továrnu makat aby mu porsche na délku prodloužili o pár cm. (To zrovna udělal Zuckenberg, jsou to jen příklady) Jiný multimiliardář může poslat na raketě do vesmíru auto za jásotu všech, nebo podnikat nesmyslné teraformace Marsu, ikdyž je známo, že i nukleární zimou postižená planeta země je pořád mnohem snáz navrátilná do funkčního stavu, než teraformace Marsu.
« Poslední změna: Dnes v 08:28:41 od registrovany123 »

« Odpověď #16 kdy: Dnes v 09:04:56 »
Zdenek Henek: tiez sme mali vo firme par "nenahraditelnych", ktori si to o sebe aj mysleli. Dopadlo to tak, ze ked odisli, nikto si nic nevsimol, lebo ich pracu sme si pekne rozdelili medzi seba a bez najmensich problemov fungovali dalej. Akurat sa prislo na to, ze casto ich jedinecne genialne riesenia su totalny programatorsky humus, ktory sme postupne prekopali a optimalizovali.
A ako pises, najlepsie je, zapojit vsetkych do projektov, lebo vtedy jednak mas klud, lebo vies pripadne cast prace rozdelit aj medzi ostatnych, a hlavne nebudu ta otravovat na dovolenke, lebo len ty jediny tomu rozumies. Na jednej strane je super pocit byt ten, na kom je firma zavisla, ale casom clovek zisti, ze vsetko je ked ti chodi stabilne normalna vyplata a nikto ta po praci neotravuje, to je lepsi pocit, ako byt nenahraditelny.

« Odpověď #17 kdy: Dnes v 10:15:47 »
Mimochodem můžu garantovat, že dlouhodobě nikdo nenapíše 3 řádky kódu za 7k / MD a přitom je to junior, to je naprostý nesmysl, leda někdo vyhrál v loterii plus pracuje a bydlí ten chudák junior v Praze, plus ten chdák junior dělá na nějakém shitoidním projektu, jako třeba pro nějakou banku a ještě k tomu přes bodyshopping.

Na IČO práci jsou hodně velké tlaky na výkon a spousta malých firem, těch tzv. "startupů" co rostou jak houby po dešti, tak tam dostane dev tak 5k za manday a když chceš na pohovoru 6k, tak už ti naznačují "že to je hodne ambiciozní MD rate", aspoň v roce 2023 to tak ještě bylo. A musíš tam makat jako fretka. Takže výše uvedené co tazatel napsal je pohádka.

Rovněž je nesmysl tvrdit, že při vývoji inf. systémů vydá 1 osoba za 10 lidí. To je úplná kravina, kterou si ani já neříkám, a to jsem jako OSVČ hodně efektivní, ale i já mám pro firmu nevýhodu tu, že za max 2-3 roky mám dost a udělám Adios amigos abych si vzal sabatikl, nemluvě o důvěře - management nemůže jen tak někomu důvěřovat, že osoba nezdrhne ze dne na den pryč, a je to pro ně riziko.

Platit by to mohlo leda v nějaké totální žumpě, kde junior často skončí, v nějaké bodyshopping korporátu, co se snaží dodávat co nejvíc hlav to jen jde - ale i tam 10 lidí je poněkud přitažené za vlasy, když se vemou v potaz dovolené, nemoci, výpovědi, stabilita atd.

Já najdu ve firmě uplatnění největší tam, kde začíná nový projekt a potřebujou na to schopnou osobu, co to nezprasí a udělá to vysoce efektivně, načež jim nevadí, že za 2 roky co na tom makám a všechno tam pořádně udělám, tak si na to postupně najdou nějakého zaměstnance a projekt přejde do stavu maintenance. Firma dostane nejlepší poměr cena / kvalita, a potom si na to můžou dát nějaké standardní korporátní nemotivované "ležáky", co mají všeho dost, a ti to dostanou do správy.

Takhle já si představuju, že je hlavní gró mých služeb jako OSVČ.

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 11:35:56 »
...

Já najdu ve firmě uplatnění největší tam, kde začíná nový projekt a potřebujou na to schopnou osobu, co to nezprasí a udělá to vysoce efektivně, načež jim nevadí, že za 2 roky co na tom makám a všechno tam pořádně udělám, tak si na to postupně najdou nějakého zaměstnance a projekt přejde do stavu maintenance. Firma dostane nejlepší poměr cena / kvalita, a potom si na to můžou dát nějaké standardní korporátní nemotivované "ležáky", co mají všeho dost, a ti to dostanou do správy.

Takhle já si představuju, že je hlavní gró mých služeb jako OSVČ.

Ty jo uplne mi naskocil pred ocima oblicej... Presne takhle pred casem mluvil jeden OSVC ktereho jsme meli na jednom projektu.
Takze muzu nabidnout pohled z druhe strany.
Ten clovek byl relativne schopny a evidentne workoholik... Udelal toho hodne a docela to fungovalo..
Nicmeme pracoval s mentalitou, ze je na tom projektu na dva az tri roky a pak to nejak preda a dal ho to nezajima, takze spousta rozhodnuti bylo dost kratkozrakych a vedlo to jistym bolehlavum.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 11:40:03 »
Zadna kratkozraka rozhodnuti nedělám a naopak se vždy dívám, jak ta či ona věc bude fungovat v horizontu 15 let.

2-3 roky na projektu je mimochodem dneska docela dobrá doba. Stěžuj si na management, a ne na tvoje kolegy, zdá-li se ti to málo.
« Poslední změna: Dnes v 11:41:52 od registrovany123 »

« Odpověď #20 kdy: Dnes v 11:51:05 »
A jeste odpoved pro autora vlakna.
Pokud takovy tym exituje (jeden superman + 8 flakacu... ) tak dela superman neco spatne...
Jakmile je rozdil ve vykonu u "seniora" tak propastny tak to znamena ze ten senior nema pozitivni vliv na rozvoj tymu a jeho juniornich kolegu.
A pak to neni ten senior ktereho ten tym potrebuje.
V jiste chvili ten superman musi nutne dosahnout limitu toho co dokaze sam a musi prejit do rezimu "programovani lidi" misto programovani kodu.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 11:58:52 »
Zadna kratkozraka rozhodnuti nedělám a naopak se vždy dívám, jak ta či ona věc bude fungovat v horizontu 15 let.

2-3 roky na projektu je mimochodem dneska docela dobrá doba. Stěžuj si na management, a ne na tvoje kolegy, zdá-li se ti to málo.

Nebyl to utok primo na tebe.. (Jestli teda cirou nahodou nejsi ten samy clovek o kterem jsem mluvil :-) )
Ale zajima me jak to vis ze nedelas kratkozraka rozhodnuti? Delas nejakou retrospektivu? Vracis se k projektum abys videl jak to po par letech vypada?

2-3 roky na projektu se mi zda opravdu malo(pokud to nejsou shitoidni projekty ;-) ). Ale nebudu si stezovat ani na management ani na kolegy... protoze krome tech par skokanu (at uz OSVC nebo zamestnancu) s tim nemame problem.

jjrsk

• 576
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: Dnes v 16:25:55 »
...Pozor, švarc provozují ty firmy, ne nutně ty....
Nikoli, takova situace nastat vubec nemuze. Svarc je typ vztahu dvou subjektu a podileji se na nem oba. A to vzdy. S tim, ze ten, ktery vystupuje v roli "zamestnavatele" muze dostat flastrik 10M, a ten "zamestnanec" 1M.

Predevsim je jakykoli smluvni vztah o vzajemne dohode, a pokud nekomu nevyhovuje, tak naprosto nechapu, proc v takovem vztahu zustava a chodi nekam brecet.

... takze spousta rozhodnuti bylo dost kratkozrakych a vedlo to jistym bolehlavum.
Coz ovsem typicky vychazi ze zkusenosti, ktera rika "hlavne at to je rychle a moc to nestoji".

« Odpověď #23 kdy: Dnes v 19:10:14 »
Moje zkusenost rika, ze jestli mam mit za neco zodpovednost 15 a vic let tak to nemuzu delat "rychle a at to moc nestoji".