Pracuju full remote doma 5,5 roku. Samostatná pracovna v RD. Meetingy nemám s výjimkou koordinačního telefonátu na čtvrt hodiny 1x týdně. Když jsme měli jedno dítě, bylo to super. Když jsme měli dvě, úvahy nad kanclem ve městě byly poměrně časté, protože druhé, aby se dožádalo svých potřeb, bylo hlučnější. Nejhorší to bylo, když druhé dorostlo na odrážedla. To je jedno, kde je to v domě, nese se to konstrukcí. Na to nepomůžou ani špunty do uší, ani ANC sluchátka. Třetí dítě je vyloženě křikloun, hlavně když jsou doma všichni. Frustrace z absence klidu, jaký bych si já představoval, se ve vlnách objevuje a pak zase mizí. Nějak jsem se vnitřně smířil s tím, že i to třetí nakonec půjde do školky a pak bude doma zase klid. Když bych šel do kanclu, musel bych si spoustu vybavení pořídit 2x, protože někdy je objektivně potřeba být doma.
Na pracovním výkonu se to samozřejmě projevuje, ale se třema malýma dětma už se výrazně projeví i jiné vlivy než jen klid na práci. Logistika kolem takové rodiny alespoň v našem případě nejde dlouhodobě zvládat v jednom, takže jsem se smířil s tím, že pracovní den začáná kolem deváté, když ty větší jsou ve škole/školce a končí kolem druhé. Pak rychlý oběd a zase odpolední logistické kolečko. Večer se pak k práci na hodinu až dvě vracím.
Udělám méně, než na začátku remote režimu, ale pořád mnohem víc a s menší frustrací než v kanclu. V kanclu nás bylo 5-7 a stačí aby každému z nich jednou za den zazvonil telefon, každý si šel 2x na svačinu, párkrát na záchod a ve výsledku se pořád někdo někam courá a ruší i když se snaží být potichu. Někdo tohle dokáže ignorovat, já ne. Potom i žena, když přijde 3-4x "za směnu" za mnou do pracovny je méně rušivý element než toto. Nejhorší v kanclu bylo, když si někdo dole na chodníku zapálil. Jednou za týden by se to dalo, ale když je to potřetí, počtvrté, posedmé za den, od pondělí do pátku... Tohle doma nemám a možnost od jara do podzimu mít celý den otevřené okno je k nezaplacení.
Úplně ideální to s rodinou v domě na práci není, ale v kanclu to taky ideální nebylo. Je potřeba si to někdy připomenout, stavit se za bývalýma kolegama na pokec, chytit chvilku čmudilů po okny a najednou je to doma zase fajn, i když tam není ticho.