Pokus zprovoznit nefunkční USB SMR disk

Pokus zprovoznit nefunkční USB SMR disk
« kdy: 17. 12. 2024, 13:08:40 »
Tak mi tady leží  externí 2TB HDD  s vyměnitelným micro USB 3.0  konektorem, který nefunguje.  2.5" SMR. Vtipné na tom je ,že před x lety jsem ho používal jako úložiště, pak jsem z něj překopíroval data, promazal  asi rok nepoužíval (ale každý měsíc zapínal aby nezarezly ložiska) a asi po roce na disk přestalo jít zapisovat větší množství dat (popis projevu na závěr).  Po dalším roce se sice disk připojí, jsou vidět oddíly a i soubory na několika FS, ale to je tak všechno, opět se kousne při pokusu cokoli otevřít.

Zkoušel jsem se zaměřit i na napájení, různé nízkoohmické kabely, připojen více micro USB3.0 a  micro USB 2.0 konektory.

Všechno se to projevuje tak, windowsí aplikace zatuhnou  (správce disků, průzkumník) a po vytažení disku ožijou a zaplaví mě hláškou chyb( ne chyb disku, ale zpráv jako důsledek odpojení disku: umístění není k dispozici, soubor nelze otevřít)

Jsou nějaké selské rady jak tenhle smutný kousek hardwaru přivést k životu? Je promazaný, a jsou na něm jen výplňová data k ničemu.  (zrovna asi je tam vidět, že tam jsou pokusu zkopírovat dva 2GB soubory a v tu chvíli možná to byla poslední rána pro disk.)

Škoda že jsem si k němu nepřikoupil prodlouženou záruku ale nevím, jestli by pokryla období, kdy se to stalo

Vypadá to, že softwarově se s tím nepohne.

Disk se točí, nedělá nějaké zvláštní zvuky. Při ohybu konektoru nedochází k přerušení.
« Poslední změna: 17. 12. 2024, 13:11:22 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

PCnity

• 699
    • Zobrazit profil
Re:Pokus zprovoznit nefunkční USB SMR disk
« Odpověď #1 kdy: 17. 12. 2024, 14:11:50 »
Kedze rotacne disky nepoznaju TRIM a kedze ide o SMR disk ktory si potrebuje rekonstruovat prekryvajuce sa stopy, predpokldam ze zblbol prave koli tomu premazaniu, co je z jeho pohladu len zapis.

Mozno som to v texte prehliadol, ale bol na nom vytvoreny novy MBR/GPT?

Ak nie, cfdisk s parametrom -z alebo gdisk "o" + nasledny NIE-deep format (keze to by bol zase len dalsi zapis s potrebou rekonstrukcie prekryvajucich sa stop).

RDa

• 2 773
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 17. 12. 2024, 14:33:27 »
Pripojit do linuxu a zkusit pres dd precist celej disk - pokud se bude USB odpojovat, tak mas vadnej kabel / konektor / disk. V pripade ze jde USB redukce oddelat, tak ho zapojit nativne na SATA.

A Windows neni vhodna platforma na reseni problemu, je to ztrata casu tam cokoliv zkouset.

Az budete mit jistotu ze disk se da cist a nema vadne sektory - po dd sem hodte vypis ze smartctl, tak muzete uvazovat o rozdeleni, format a pouzivani.

Karmelos

• 1 073
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 17. 12. 2024, 17:22:21 »
Tak za prve bych zkusil nějakou utilitu výrobce. Zkuste stránky podpory výrobce vašeho disku. Krom toho bych bootnul do gparted  https://gparted.org/ a  zkusil co se tam dá vyčíst. případne do live usb clonezilly https://clonezilla.org/ a z toho někam udělal bitovou kopii, jestli jde o ty data. Je taky možný, že ten disk jenom přepočítává ty šindele a to někdy údajně trvá hodiny.

mmchdm neni to náhodou WD? Ten totiž takový šity prodává, měl jsme tu čest s nejakým MyBookWorld nebo jak se ten krám jmenoval a bylo to peklo. Disk jsem z toho vyndal a následně používal jako standardní disk.

Možná to je i vaše cesta, to rozmontovat a disk si dát do normálního rámečku nebo připojit na kšandu a třeba to rozchodit tak.
« Poslední změna: 17. 12. 2024, 17:24:45 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

jjrsk

• 588
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17. 12. 2024, 17:31:35 »
Pokud je to USBckovej disk a ne satovej disk v krabce s redukci, tak je sance cokoli s tim udelat miziva. Musel by sis sehnat elektroniku do saty pro stejnej disk. Typickej problem je v tom, ze pojde prave ta USBckova elektronika.

alex6bbc

• 1 688
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 17. 12. 2024, 17:36:04 »
on existuje rotacni disk co ma jen usb pripojeni a uvnitr krabky neni sata?!?

PCnity

• 699
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17. 12. 2024, 17:44:57 »

Pri 2.5" je (podla mna) vacsina diskov nativne USB. Ziaden ramik so SATA diskom a nejakym ASmedia radicom.

« Odpověď #7 kdy: 17. 12. 2024, 17:49:22 »
Ano, je to docela časté. Dříve se ještě SATA piny daly najít někde na plošňáku toho disku, v poslední době kolikrát ani to ne.

« Odpověď #8 kdy: 17. 12. 2024, 17:52:37 »
SATA disků (hlavně 2,5") v krabičce s USB převodníkem jsem viděl spoustu, možná že nějaké nové mají jen USB, ale neházel bych flintu do žita a zkusil to nejdřív rozebrat  a připojit přes SATA – tak se dá jednak zjistit víc informací a jednak odpadnou případné problémy s vadným USB převodníkem.

Jinak ale jestli nejde o data, tak i když se to podaří opravit, pořád to bude bezcenný SMR šmejd. Tzn. jestli si s tím nechceš hrát a něco se naučit při rozebírání a pokusech o opravu, tak bych se na to vykašlal a udělal z toho rovnou těžítko / dekoraci, případně z toho vytěžil některé součástky a zbytek zahodil.

« Odpověď #9 kdy: 17. 12. 2024, 19:01:21 »
Pokud to bude napojené přímo (viz příloha) tak to bude složitější.

Jestli tam bude klasický SATA konektor a výrobce je WD tak ještě nemáte vyhráno. Oni používají vlastní software a jakmile to zapojíte přímo do PC s Windows tak se bude tvářit, že se musí inicializovat (řada WD my book).

Snad bude s Linuxem větší úspěch.

PCnity

• 699
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. 12. 2024, 19:02:09 »
Inak vacina modernych "USB diskov" pouziva UASP a spristupnuje vsetky funkcie ako by to bol SATA disk. A babrat sa so SMR diskom nema zmysel.