Spínanie inteligentnej zásuvky na zaklade teploty

kvas

• 134
    • Zobrazit profil
Ahojte,
mam nasledujuci use case:

v miestnosti/objekte bez el. zasuvky chcem regulovat teplotu. Dotiahnem tam predlzovacku, do nej inteligentnu zasuvku s bytovym vyhrievacom. Chcel by som zapinat/vypinat tento vyhrievac na zaklade nameranej teploty. Existuje zasuvka s otvorenym protokolom, pomocou ktoreho by som ovladal ten vyhrievac bud z telefonu (Android, ale to je posledna moznost, nechavat ho tam ako meradlo teploty) alebo rasberry (mam) alebo Odroid (nemam) a podobne minipocitace s teplotnym cidlom, prip. nieco ide. Ide mi primarne o to, kupit tu zasuvku taku, aby som s nou mohol komunikovat aj ja, nie len SW od vyrobcu. Samozrejme cena by mala byt +/- rovnaka ako ju cena zasuviek s uzavretym protokolom. NIe je to zivotne dolezity use case, skor taky hobby projekt.

Este mi nie je jasne, ci komunikacia s tymi zasuvkami cez wifi musi ist vzdy cez router alebo aj napriamo zasuvka <--> ovladaci klient.

Poradite mi prosim, co mam v popise zasuviek hladat? a Idealne aj nejake spolahlive cidlo (odchylka max. 3-4 stupne C), ktore by som mohol pouzit.

Re:Spínanie inteligentnej zásuvky na zaklade teploty
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 09:30:33 »
shelly su dostupne a da sa s nimi dohovorit (ovladanie cez API, vstavany web server, podpora pre homeassistant)
napr. https://www.shelly.com/products/shelly-plug-s-gen3
maju aj teplotne cidlo https://www.shelly.com/products/shelly-blu-h-t-mocha alebo https://www.shelly.com/products/shelly-h-t-gen3-matte-white

Je ista sanca ze sa to da nastavit tak, ze cidlo a zasuvka sa dohodnu napriamo bez tretej strany (zasuvka vie robit wifi AP, alebo po bluetooth).

To druhe cidlo sa da napichnut na USB napajac, cim odpadne starost o baterky. Ma aj vlasny procesor, takze prepojenie by malo byt jednoduchsie - logika je na strane cidla, to posiela pokyny zasuvke.

Zopper

• 934
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 09:48:39 »
A musí to být dvě zařízení, nestačí termostatová zásuvka/spínač, co má tyhle funkce v sobě a klidně i analogově bimetalem? Výhoda by byla, že je tam pak mnohem míň věcí, co se můžou pokazit a nechat ten systém ve stavu "topí, i když je dávno nad teplotou pro vypnutí", nebo naopak "netopí, i když by měl," protože se ta jedna zpráva o překročení prahové teploty ztratila.

Edit: Jo a co se týče:
Este mi nie je jasne, ci komunikacia s tymi zasuvkami cez wifi musi ist vzdy cez router alebo aj napriamo zasuvka <--> ovladaci klient.
Teoreticky by to mělo jít nakombinovat jen jako dvě zařízení: Zásuvka/spínač, co si dělá wifi AP a má nějaké endpointy, které jdou zavolat pro sepnut/vypnutí. A teploměr, který umí při překročení prahových hodnot poslat http požadavek. Ale bylo by to rizikové, že pokud se z libovolného důvodu tohle poslání jedné zprávy nepovede, tak už k němu nikdy nedojde znova. Controller mezi tím, který si pravidelně stahuje teplotu a podle toho bude stejně pravidelně posílat zapnout/vypnout signál té zásuvce tohle řeší. Ale je to zas další zařízení, a bude to o dost složitější nastavit, když jsi to nikdy předtím neviděl.
« Poslední změna: Dnes v 09:54:59 od Zopper »

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 11:02:05 »
S takýmto prístupom akurát celá nehnuteľnosť lahne popoľom.

Elektrický radiátor nepretržite spínaný a rozpínaný čínskymi low-cost wifi zástrčkami, ktoré nie su stavané ani na tak vysoké prúdy a ani na neustále zapínanie a vypínanie tak vysokej záťaže ako je elektrický ohrievač? To celé na nejakej pofidérnej predlžovačke, ktoré spravidla nie su konštruované na tak vysoké prúdy a ich kvalita je tiež veľmi otázna? A ako bonus celé to bude zavesené na Wifi, riadené cez mikropočítač s tonami balastu. A to celé len kvôli zapnutiu a vypnutiu podľa teploty? Volakedy sa takáto funkcia montovala priamo do toho ohrievača. A kto to bude programovať sa ani nebudem pýtať...

Už som zopár vyhoretých predlžovačiek na elektrickom radiátore videl a ani jedna nebola obohatená o nejaký wifi spínač. Dobre vám radím, od tohoto dajte ruky preč!
« Poslední změna: Dnes v 11:05:09 od Daevid »