Tak jako nechápu, proč bych měl s hasičema probírat, co si dám do sklepa za běžný elektrický spotřebič. Není to zařízení se zvýšeným rizikem požáru. Ani max. příkon není tak vysoký.
Mám tu nějaký dual proliant G6, 2x4C8T, 96GB RAM, pár SSD, okolo 100W v idle a není to téměř slyšet. Slyšet to je, až když na tom člověk začně něco dělat, ale je to 1U, to se dá čekat. Rozjeju si na tom co chci, nemusím řešit kapacitu paměti ani úložiště, a hlavně dopady na měsíční vyúčtování.
Macbook ani Raspberry Pi není server. Už jen kvůli rozdílným architekturám nelze řadu věcí ani zprovoznit, natož reálně používat.
U mě doma, na stroji s i5 a 2x2TB NVMe disky, pod TrueNASem aktuálně běží Nextcloud, HASS, Traccar a nějaké drobnosti, které se s časem mění. K tomu mám druhý stroj, s nějakým low power CPU, s 2x4TB HDD na zálohy. Vedle sedí UPS a síťařina. Celkově do 100W Jinde pak mám na starém Elitebooku Proxmox, na kterém běží mailserver (mailcow) a nějaké drobnosti okolo. K tomu totožný stroj na zálohy.
Jak bych tohle nacpal do Raspberry Pi, kterému nelze normálně připojit ani jeden disk netuším.
Mít to v ložnici na skříni není ideální, protože slyšet o občas je, však jen ta UPS občas testuje a dobíjí baterky. Taky člověk nemá doma nejlepší konektivitu a navíc se to všechno plní domácím prachem. No a domácí el. tarif to taky prodražuje. Kvůli 100W 24/7 odběru se ale změna tarifu nevyplatí.
Zabezpečení přístupu = dveře + zámek
Že by v paneláku byla slabá el. přípojka? Ano, do jednotlivých bytů povede většinou slabší vedení. Tři fáze pak jsou třeba dostupné ze stoupaček pro el. sporáky.
10kW tepla se dá prostě foukat ven větrákem - oknem. Bavíme se ale o maximální hodnotě. Při běžném použití bude většina serverů téměř v idle, takže spotřeba bude o dost nižší.