resim u deti problem, jak je ucit psani na klavesnici. Tim nemyslim mobil.
V nejblizsi dobe je cestiny nezbavim, takze musi psat ceske texty.
Soucasne ale online cas je 95% anglofonni (online) svet.
Jeste hur si uz uci nemecky. Jak to vlastne delat, on ten automaticky switch u ruznych layoutu zase tak dobre nefunguje, u svalove pameti je to horsi nez u mluvenych jazyku.
Osobne jsem zacinal tim, ze jsem se ucil na opravdovem mechanickem psacim stroji (ano, to existovalo). Takze vsemi deseti neni problem.
Ale opravdu jsem mel pocit, ze mi exploduje hlava, kdyz jsem byl v zahranici, chvili jsem pracoval na Macbooku, potom chvili na Windows a neco remote do Windows a do Linuxu. Pochopitelne klavesove zkratky pokazde jinak. A k tomu jine rozlozeni cestiny a anglictiny.
A docasne, nez mi to vyresili, jsem psal na francouske klavesnici. Jaka je Francouske opovrzeni ostatnim svetem, ilustruji pripojenym linkem na layout:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b9/KB_France.svg/1920px-KB_France.svg.pngOd to doby si opravdu prilezitostne pletu "z" a "y" a CTRL versus Windows key napriklad, i kdyz klavesnici neprepinam, pouzivam jen QUERTY a cestinu pisu jen a jen bez diakritiky (bez ohledu na to, co si o mne lidi mysli).
OK, ale co nastavit detem, vsadit ze se nauci mentalni switch a pro kazdy jazyk prepinat layout?