linuxové distro na steam

linuxové distro na steam
« kdy: 28. 06. 2025, 17:48:30 »
s rozvojem steamu a steamos potažmo steam deck hadheldu se dobře zamakalo na linuxu celkově na hrách

sledoval jsem to celý čas úplně od začátku a pamatuju si jak jsem se snažil o steam klienta ve slackwaru

prakticky to nefungovalo nikdy dlouho , samé problémy s knihovnami až nad střechu s jejich verzemi

s příchodem steamos se ukázalo že byl nejdřív hodně postavený na debianu a v něm prostě jel klient steamu

takže je jasné že nejbližší distro linuxu pro steam klienta je jednoznačně debian

disponuje tím čemu se říká proton , to je codewavers wine na spouštění windows her

nainstalujte si raději debian než něco jiného když chcete spouštět steam klienta

myslím že je to dobré i asi lepší než přímo steamos který je hodně podobný

osvědčilo se mi distro slax , Tomáše M. českého intelektuála které zlepšuje debian

ve slaxu jsem přidával wine a steam , pak hry mi fungují

doporučuju na steam distro slax verzi debian , rozvinout systém a pak protondb databázi rad k protonu

Re:linuxové distro na steam
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 10:41:13 »
s rozvojem steamu a steamos potažmo steam deck hadheldu se dobře zamakalo na linuxu celkově na hrách

sledoval jsem to celý čas úplně od začátku a pamatuju si jak jsem se snažil o steam klienta ve slackwaru

prakticky to nefungovalo nikdy dlouho , samé problémy s knihovnami až nad střechu s jejich verzemi

s příchodem steamos se ukázalo že byl nejdřív hodně postavený na debianu a v něm prostě jel klient steamu

takže je jasné že nejbližší distro linuxu pro steam klienta je jednoznačně debian

disponuje tím čemu se říká proton , to je codewavers wine na spouštění windows her

nainstalujte si raději debian než něco jiného když chcete spouštět steam klienta

myslím že je to dobré i asi lepší než přímo steamos který je hodně podobný

osvědčilo se mi distro slax , Tomáše M. českého intelektuála které zlepšuje debian
Res me veseli videti, kako se je Linux zadnja leta razvil za igre. Dolgo sem se trudil s Steam klientom in vedno so me čakale težave s knjižnicami. Ko je prišel SteamOS na osnovi Debiana, sem končno razumel, zakaj je ta distribucija najbolj stabilna izbira za Steam in Proton. Z Debianom oziroma Slaxom mi igre tečejo veliko bolj gladko in manj časa izgubljam z odpravljanjem napak. Pomaga tudi to, da je na voljo ogromno nasvetov na ProtonDB. Pomembno mi je, da preverim vire informacij, tako kot pri drugih področjih – vsaka preverjena stran je dobrodošla, tudi kadar iščem nasvete za varno spletno igro, kot jih ponuja NajboljséIgralnice.si. Zanesljivo okolje pri sistemu in igrah je zame vedno prioriteta, zato priporočam distre, ki gradijo na stabilnosti Debian baze.
ve slaxu jsem přidával wine a steam , pak hry mi fungují

doporučuju na steam distro slax verzi debian , rozvinout systém a pak protondb databázi rad k protonu

Strinjam se s tabo.