Dual boot Win 10 a Debian

J D

Dual boot Win 10 a Debian
« kdy: 11. 08. 2015, 16:38:12 »
Zdravím,
potřeboval bych poradit - mám v pc dva disky. Na jednom je debian a na druhém migrace w10 z w7.
V bisu jsou nastaveny na pořadí boot 1,2. Původně po zapnutí načetl grub z debian a z něj jsem si vybral jaký os spustit.
Po migraci w. ale nekompromisně bootují w10, ať mám nastaveno cokoli, včetně update grub.
Už si nevím rady.
« Poslední změna: 11. 08. 2015, 22:20:48 od Petr Krčmář »

ubuntak

Re:dual boot w10 a debian
« Odpověď #1 kdy: 11. 08. 2015, 17:16:46 »
usb flash a
http://www.supergrubdisk.org/
ten by mel najit kde co je a umet z toho nastartovat.
Win 10 asi prepsaly startovaci oddil.
Je mozne, ze win 10 maji neco extra - mam pocit, ze jsem kdesi videl poznamku jak je rozjet z GRUBu, ale ty moje grub nasel,
(a taky mi to po instalaci prepsaly)
takze by to melo byt v poho.
grub2-2.02

nobody

« Odpověď #2 kdy: 11. 08. 2015, 17:48:01 »
včetně update grub.

update-grub pouze prohleda disky a pregeneruje nabidku grub ulozenou v /boot/grub/grub.cfg

ty potrebujes grub-install /dev/sda (resp. TVE oznaceni pro disk1), ktery znovu nainstaluje grub zavadec na disk1...
https://wiki.debian.org/GrubLegacyRecover

nerudova

« Odpověď #3 kdy: 11. 08. 2015, 21:50:23 »
hlasim ze mi win10 upgrade grub neprepsal a normalne mi dual boot funguje stejne jako pred upgrade.

J D

« Odpověď #4 kdy: 11. 08. 2015, 22:09:51 »

Citace

ty potrebujes grub-install /dev/sda (resp. TVE oznaceni pro disk1), ktery znovu nainstaluje grub zavadec na disk1...

Přiznám se, že jsem té instalaci nedával šanci, ale kupodivu to zabralo. Jen stále nechápu proč, když byl disk s debianem při migraci odpojen. Děkuji za rady.

Fantomas

Re:Dual boot Win 10 a Debian
« Odpověď #5 kdy: 11. 08. 2015, 22:33:18 »
Nevim, jestli je to standardni chovani, ale nedavno jsem videl, ze win 8 pri kazdem spusteni prepsaly grub vlastnim zavadecem. Takze dual boot jaksi nefungoval, disk mel gpt. Nemuze nekdo napsat, jestli jinde dual boot normalne funguje? Jak win 8 tak 10?

honza

« Odpověď #6 kdy: 11. 08. 2015, 23:44:53 »
> Nemuze nekdo napsat, jestli jinde dual boot normalne funguje? Jak win 8 tak 10?

W10 nehodlam, W8 bohuzel mam, grub pro dualboot mi funguje normalne (mam 2 disky). V (g)partedu jsem si mozna musel upravit 'boot flags' na discich.

Comodet

« Odpověď #7 kdy: 12. 08. 2015, 08:55:49 »
To je uplne jednoduche - zavadec grub je na disku 1 protoze z toho se startuje, debian mas na disku 2. Windows presmahly zavadec disku 1 svym. grub-install prepsal zavadec disku 1 (/dev/sda) opet grubem.

JanS

« Odpověď #8 kdy: 12. 08. 2015, 14:35:24 »
Z techto zkusenosti mi vychazi nasledujici zaver:
1) kdyz jsou pripojene oba systemy (rozumej neni disk s nekterym systemem nejspis nedsotupny) a nejspis i ve 2 partitions na jednom disku, grub to prezije
2) kdyz se jeden ze systemu odpoji, grub se porouci do kremikoveho nebe.

Muzete mi to nekdo potvrdit? Ja jsem na to jeste nenasel odvahu :-)

TKL

« Odpověď #9 kdy: 12. 08. 2015, 18:12:27 »
Z techto zkusenosti mi vychazi nasledujici zaver:
1) kdyz jsou pripojene oba systemy (rozumej neni disk s nekterym systemem nejspis nedsotupny) a nejspis i ve 2 partitions na jednom disku, grub to prezije
2) kdyz se jeden ze systemu odpoji, grub se porouci do kremikoveho nebe.

Muzete mi to nekdo potvrdit? Ja jsem na to jeste nenasel odvahu :-)

Zavaděč (je jedno jaký) se zapisuje standardně do bootovacího sektoru prvního disku (z pohledu linuxu disk 0, z pohledu Windows disk C). Při grub-install lze nadefinovat, že se má zapsat jinam - např. do boot sektoru druhého disku. Pak je potřeba v BIOSu nastavit bootování z druhého disku.

Pokud existuje jeden disk s Windows a druhý s Linuxem a v momentě prvního grub-install není disk s Windows připojen, instalátor grubu možnost bootovat samozřejmě Windows nevytvoří, protože o nich neví (nevěděl-li o nich už dříve). Naopak instalátor Windows existenci jiného zavaděče neřeší a natvrdo přepíše boot sektor prvního disku, takže pokud tam grub byl, po téhle akci tam už nebude. Což pořád není žádná tragédie, protože se dá nabootovat např. z USB a grub znovu nainstalovat.

Aby se člověk vyhnul takovému harakiri, je velmi vhodné mít ve chvíli instalace/upgrade Windows disk s Linuxem odpojený/nebo vypnutý v BIOSu, provést co je potřeba a pak Linuxový disk znovu připojit.

Dá se i použít windowsovský zavaděč pro bootování jiných operačních systémů, ale to je už jiná pohádka.

nobody

« Odpověď #10 kdy: 13. 08. 2015, 22:57:59 »
Dá se i použít windowsovský zavaděč pro bootování jiných operačních systémů, ale to je už jiná pohádka.

tak a ted si to vlakno precti jeste jednou ;)
1. tazatel uz ma opraveno pomoci grub-install
2. tazatel MEL pri instlaci Windows odpojen disk s Linuxem ;)
3. po navraceni disku s Linuxem byl na nem ZDA SE prehran GRUB

jedine co me napada (krome toho ze se nainstalovane Windows po vlozeni Linux "disku 1" vzbourili :) je ze grub byl ve skutecnosti nainstalovan na "disku 2" (kam sli windows) i presto ze linux byl na "disku 1"...
na "disku 1" tedy nebyl zadny bootloader a poradi v BIOS tedy fungovalo disk1-nic_tu_neni, disk2-grub_startuju_ho a vypadalo to ze se startuje grub z disku 1...
spis ale verim tomu vzboureni windows ;)

Jenda

« Odpověď #11 kdy: 14. 08. 2015, 06:29:46 »
jedine co me napada (krome toho ze se nainstalovane Windows po vlozeni Linux "disku 1" vzbourili :) je ze grub byl ve skutecnosti nainstalovan na "disku 2" (kam sli windows) i presto ze linux byl na "disku 1"...
na "disku 1" tedy nebyl zadny bootloader a poradi v BIOS tedy fungovalo disk1-nic_tu_neni, disk2-grub_startuju_ho a vypadalo to ze se startuje grub z disku 1...

Tak nějak jsem to taky pochopil.

ByCzech

« Odpověď #12 kdy: 14. 08. 2015, 13:42:02 »

Citace

Přiznám se, že jsem té instalaci nedával šanci, ale kupodivu to zabralo. Jen stále nechápu proč, když byl disk s debianem při migraci odpojen. Děkuji za rady.

Tipuji to na UEFI... Co se bootuje je zapsáno jako UEFI položka mimo disky...

TKL

« Odpověď #13 kdy: 15. 08. 2015, 22:25:51 »

tak a ted si to vlakno precti jeste jednou ;)
1. tazatel uz ma opraveno pomoci grub-install
2. tazatel MEL pri instlaci Windows odpojen disk s Linuxem ;)
3. po navraceni disku s Linuxem byl na nem ZDA SE prehran GRUB

spis ale verim tomu vzboureni windows ;)

Přečetl jsem si ho dobře a myslím, že jsem i dobře odpověděl - tzn. popsal jsem, jak to běžně funguje. To, že Windows i Grub byli oba původně na disku 0 (C) je myslím celkem evidentní, a proto jsem se taky snažil popsat, jak to udělat, aby se to nestávalo :-)

Tomu, že by instalátor Windows dokázal přepsat Grub na ODPOJENÉM disku myslím nikdo nevěří ;-)

nobody

« Odpověď #14 kdy: 15. 08. 2015, 23:48:35 »
TKL: asi se budu opakovat, ale precti si to jeste jednou... "odpojeny disk" Vs "navraceny disk" je rozdil ;)

informace o tom jak obecne predchazet problemum v budoucnu, nejsou odpovedi na podivne chovani aktualne-minule

to ze grub by byl na disku 0 evidentni neni, naopak vypada to ze byl na disku 1, prave tim ze "windows se instaloval na disk1 s odpojenej disk0, po instalaci windows a navraceni disku0 nenabehne grub, ale rovnou windows..."
jak k tomu mohlo dojit? jednoduse, mohl mit disk1 puvodne jako disk0, mohl pri instalaci na disk0 zvolit instalaci zavadece na disk1, mohl disk prendat z jineho pc, atd... ;) tedy evidentni je jedine to, ze nic neni evidentni :)