Mám 13 palcový MBP 2016 s TouchBarem 8GB/512GB a jsem spokojen. Nahradil už stárnoucí MBP 2011. Monstrózní touchpad je super, touchbar je příjemná vychytávka, displej je skvělej, rychlost slušná.
Jedinou designovou chybu vidím ve velkých kurzorových klávesách vlevo a vpravo - v kombinaci s malými nahoru a dolů je to po hmatu neintuitivní. Ale to je asi opravdu bagatelní. A další drobnost - čtečka prstů je výborná věc, jenže v některých systémových dialozích vůbec se s existencí čtečky vůbec nepočítá (třeba v keychain). Rovněž ruční kopírování českého slovníku (který je v iOS mimochodem nejméně od roku 2009) je v roce 2017 trapné...
Trochu jsem se bál těch 8GB RAM, ale 16 už by bylo za cenu, kterou bych nebyl ochoten dát. Při volbě 512GB disk nebo 16GB ram za stejnou cenu vyhrál disk. Nicméně žádné omezení nevnímám.
Nedostatek portů nepociťuji - na jednom portu mám přes thunderbolt navěšených celkem 7 externích disků, do druhého občas dám usb-c čtečku karet, do třetího nabíječku a jeden mi ještě zbývá do rezervy
Zpracování fotek v Capture One Pro + stříhání videa ve FinalCutu Pro X naprosto bez problémů a svižně, není potřeba proxy soubory jako na starém MBP, a to ani pro 4K videa. Přitom samozřejmě na dalších plochách dalších X programů.
Moje "programovací" schopnosti končí u primitivních shellových skriptů, takže v tom radit nemůžu, ale v automatoru (což je úžasná vychytávka) jsem si naklikal spoustu "skriptíků", které automatizují a zjednodušují co se dá. Škoda že na automator tvůrci macOS v poslední době tak trochu kašlou.
Předpokládám nicméně čistě logickou úvahou, že tak jak je vidět, že ten stroj byl tvořen pro FCPX a FCPX pro něj, že podobně to bude i s Xcode.
Linux jsem na něm nativně nerozjel, resp. rozjel, ale bez touchbaru - to bych skousl; a klávesnice, což už chybělo víc. V Parallels ale běží dobře, navíc mu zpřístupňují systémovou knihovnu fotek, disky, a hlavně tam správně funguje klávesa "cmd", takže je to i pohodlnější. Doba, kdy jsem míval na jednom počítači nativně 4 operační systémy je holt asi dávno pryč, škoda...
Jistě, pokud by šlo jen o výkon, dá se za ty peníze postavit rychlejší stroj a možná že ne jen jeden
. A samozřejmě, i u mě to byla trochu emocionální volba.
macOS mi přijde na práci zcela subjektivně příjemný a pohodlný. Určitě má k linuxu blíž logikou systému i ovládáním než windows a alespoň jádro má open source. Já byl kdysi fanda OS/2, ale to umřelo, tak jsem přes linux došel k jablkům.