Koupit HX 370 nebo počkat na Ryzen AI Max 390?

Koupit HX 370 nebo počkat na Ryzen AI Max 390?
« kdy: 18. 11. 2024, 19:22:44 »
Zdar.

Hodlam nahradit 9 let stary dosluhujici desktop s w10 za neco co bude aktualni dalsich 10 let.
dival jsem se na mini pc s ryzen ai hx 370 ale nezda se mi vykon graficke karty na pristich 10 let a jen 32gb ram navic sdilene s grafikou tomu vyhled na dalsich 10 let moc nedava aspon ne na neco narocnejsiho nez web a prehistoricka mmo.

dival jsem se na Soyo S9, AOOSTAR’s GEM10, Beelink SER9, EliteMini AI370, GMKTec EVO-X1.
jak kdyby vsichni opisovali jeden od druhyho... lisi se to snad jen porty.

no ale co me trapi nejvic tak pristi rok bude zase inflace a navic budou nasponovany ceny protoze se bude upgradovat jak o zivot kvuli konci w10. tak podle me budou nastreleny ceny a vseho nedostatek. ma podle vas smysl cekat?

RDa

• 2 725
    • Zobrazit profil
Re:Koupit HX 370 nebo počkat na Ryzen AI Max 390?
« Odpověď #1 kdy: 18. 11. 2024, 22:08:01 »
U techto krabicek nepocitej s 10 letou zivotnosti. Jednak to je nesmysl, protoze za 10 let na tom nepustis ani homepage od googlu, a druhak za 4 roky se ti to uz nezapne protoze to pojde na degradaci vzhledem k cinske vyrobe.

Pokud chces v dnesni dobe porizovat neco na 10 let, kup si prumyslovou desku a prumyslovy zdroj. Vykonove to nebude zadny zazrak (ani ke dnesnim pomerum), ale 10 let to vydrzi.

Abych to uzavrel - mas nesplnitelne technicke pozadavky (a to jsi ani nezminil ze jsi omezen na rozpoctu).

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 00:00:04 »
Cisto moralne to tych 10 let nejspis zvladne, staci tomu len dodat dostatocne mnozstvo ram, nejlip 64gb a vic, kamarat pouziva 4 jadrovy intel, macbook pro 2014 aj v dnesnej dobe a jedine na co naraza je ze je tam napajenych 16gb ram na doske takze s tym vic neudela a na nejaky multitasking to uz neni.

Kvalita spracovani je ale ako hovori RDa bohuzel otazna, osobne by som si radsej postavil nieco na mini itx platforme, pripadne si kupil mini pc od overenych vyrobcov napr. Zotac

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 08:50:10 »
Zdar.

Hodlam nahradit 9 let stary dosluhujici desktop s w10 za neco co bude aktualni dalsich 10 let.
dival jsem se na mini pc s ryzen ai hx 370 ale nezda se mi vykon graficke karty na pristich 10 let a jen 32gb ram navic sdilene s grafikou tomu vyhled na dalsich 10 let moc nedava aspon ne na neco narocnejsiho nez web a prehistoricka mmo.

dival jsem se na Soyo S9, AOOSTAR’s GEM10, Beelink SER9, EliteMini AI370, GMKTec EVO-X1.
jak kdyby vsichni opisovali jeden od druhyho... lisi se to snad jen porty.

no ale co me trapi nejvic tak pristi rok bude zase inflace a navic budou nasponovany ceny protoze se bude upgradovat jak o zivot kvuli konci w10. tak podle me budou nastreleny ceny a vseho nedostatek. ma podle vas smysl cekat?

Vzhledem k tomu, že na desktop už máš alokované místo, tak bych volil asi desktop. V případě, že nějaká část nebude v budoucnu vyhovovat, je možné vyměnit za jinou s vyšším výkonem.

Pokud k tomu chceš nově přidat velmi dobrou přenositelnost, tak ok minipc může být dobrá volba. Je to levněší než laptop a chlazení je také lepší než laptop.
Otázka životnosti minipc je ve hvězdách. Může to vydržet, ale pokud budeš chtít něco vyměnit, tak jen ram a ssd. Ram bych doporučoval dát rovnou maximální možnou.

Pokud netrváš na windows-linux, tak bych doporučil se podívat na nová M4 minipc od Apple. Za 17 tisíc korun se dá koupit už docela dobré minipc, které z pohledu HW může vydržet poměrně dlouho, ale záleží, co na tom chceš dělat. To jsi bohužel nenapsal.

vcunat

• 132
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:55:39 »
Pokud netrváš na windows-linux, tak bych doporučil se podívat na nová M4 minipc od Apple. Za 17 tisíc korun se dá koupit už docela dobré minipc, které z pohledu HW může vydržet poměrně dlouho, ale záleží, co na tom chceš dělat. To jsi bohužel nenapsal.

Akorát u Apple je v této cenové relaci směšné množství RAM a SSD (16 + 256), což mi zvláště v 10letém horizontu přijde jako dost zásadní věc.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 11:55:37 »

Akorát u Apple je v této cenové relaci směšné množství RAM a SSD (16 + 256), což mi zvláště v 10letém horizontu přijde jako dost zásadní věc.

Ano na práci jakou dělám JÁ to nestačí, ale to neznamená, že pro někoho dalšího to nebude dostačující. Obzvlášť pokud používá dnes počítač postavený v roce 2014.