Tohle je pravda. Centrum Prahy není dobré místo pro život. Hlučné, znečištěné a bez zeleně. Také dojíždím vlakem a neměnil bych. Kavárny mi tu nechybí.
Z tohoto pohledu mi přijde ideální nějaký z kopců vedle centra. Na jednom takovém bydlím, přijde mi tu relativně čisto a všude to mám do půl hodiny na kole.
Vlakem bych dojíždět nechtěl, často jezdím tam nebo zpět v nestandardní hodiny kdy vlaky spí. Taky se vlakem blbě (draho) přepravuje kolo, což je asi tak jediná možnost, jak se pohybovat po Praze.
Pro trvale nižší stresovou hladinu, lepší zdraví a přívětivější prostředí pro budování rodiny jednoznačně vítězí menší města, lépe ale města do 50 tisíc obyvatel, co nejblíž přírody/národních parků/horských oblastí.
Problém nastane v okamžiku, kdy ti mladší členové rodiny trochu vyrostou a budou se chtít odborně realizovat. Kroužky elektroniky a programování, hackerspace, technické univerzity… jsou typicky naopak ve velkých městech. A pak začne stres s dojížděním. Vidím to v Praze každý den, jak se všichni snaží dojíždět, přičemž na kole je to pro vzdálenost pochopitelně nerealizovatelné, MHD je to na dlouho a auta se totálně zasekají. (a ano, možnosti osobního rozvoje považuji za podstatnou složku životní úrovně, o které píšeš v dalším odstavci)
--
Velehory mi v Praze nechybí, na kole radši jezdím po rovině.
V Praze je v CR jedine pouzitelne letiste, pokud planujes delat praci, kde se spolupracuje se zahranicim, Praha je jednoznacna volba.
Pokud to není něco, co se dá řešit po SSH a korespondenčně. Pak je to jedno. (mám pár zahraničních zakázek u kterých jsem zadavatele nikdy osobně neviděl a nikomu to nevadí)