Proč ateisté nepoužívají logiku ?

F.F.

Re:Proč ateisté nepoužívají logiku ?
« Odpověď #1290 kdy: 06. 08. 2018, 18:56:23 »
Víra NENÍ poznání.

No vzdyt to tady poctive rozlisujeme. Intelektualne nadani lide maji poznani Boha, pro mene inteligentni a tedy i ateisty tady mame alespon viru.

Lama

« Odpověď #1291 kdy: 06. 08. 2018, 19:00:39 »

Křesťanství lidi ale osvobodilo, podle Krista člověk nesmí podléhat druhému člověku, jen Bohu. Individuální svoboda, svobodná vůle, to byl do té doby zcela neznámý pojem. V antickém světě byl člověk hračka v rukách bohů. Proto jim pravidelně přinášel dary, aby ho nechali na pokoji.

Dnes třeba pro komunisty je svoboda úplně nesrozumitelný pojem, vůbec si ji nedovedou představit, k čemu by ji člověk potřeboval a jak by se vůbec mohl dát tak lehkomyslně všanc nejistotě, kterou s sebou nese.

Neosvobodilo, člověk je stále otrokem. Boha a díky církvi i lidí (kněží).
Jediné co osvobozuje je ateismus/agnosticismus. (Ateismus mínim ve smyslu nevíry v cokoliv, ne ve smyslu opačné víry.)

Lama

« Odpověď #1292 kdy: 06. 08. 2018, 19:04:21 »
Víra NENÍ poznání.

No vzdyt to tady poctive rozlisujeme. Intelektualne nadani lide maji poznani Boha, pro mene inteligentni a tedy i ateisty tady mame alespon viru.

Víra v boha NENÍ poznání. Intelektuálností to neokecáš. Pořád je to jen víra. Můžeš si tu svoji víru maximálně tak nějak intelektuálně odůvodnit. Ale intelektuálně se dá odůvodnit cokoliv. I existence Lochnessky.

Lama

« Odpověď #1293 kdy: 06. 08. 2018, 19:04:41 »
Oh to nie. Argumenty k tomu stale su, tie iste, len vy sa k nim odmietate vyjadrovat. Namiesto toho sa sami zamotavat do konfliktu s Bibliou.

Vyjadrili jsme se nescetne krat, ze ve vasich povetsinou evolucnich argumentech chybi moment vzniku zivota.
O konifliktu s Bibli pises jen a jen ty a ignorujes vse co jsem ti k tomu rekl.

A my teistům nesčetněkrát opakujem, že evoluce se nezabývá vznikem života, ale jeho vývojem. vznikem života se zabývá abiogeneze.

Jinak ten moment vzniku života nedokážete vysvětlit ani vy teisti. Že přišla odnikud jakási nadpřirozená bytost, udělala čárymáryfuk a byl život, není vysvětlení.

Josef

« Odpověď #1294 kdy: 06. 08. 2018, 19:05:40 »

Sice se s tím, co píšeš úplně neztotožňuji. Ale myslím, že jsi v určitém aspektu narazil přesně hřebíček na hlavičku. Přesně tak by někteří uvažovat mohli. A proč tak neuvažují? Protože za tím vším v pozadí stojí, že mají něco proti Bohu. A teď do mne šijte ...

Proti bohu nic nemám, protože ani nevim, jestli nějakej je a jakej je. Až to budu vědět jestli je a jakej je, tak pak budu moct zhodnotit, jestli proti němu něco mám.

JEstli něco mám proti něčemu, tak proti ideologii a demagogii.

Souhlas, také nemám rád demagogii. A u ideologie záleží, co si pod tím pojmem představujeme. Protože každý z nás má nějakou "ideologii" ve smyslu představy o fungování světa a jak by to mělo správně být.

Co se týče Boha. To je klasická námitka. Až jej poznám, uvěřím. Případně ve Tvém případě vyhodnotím jaký je apod. To je argumentace v kruhu. Prostě se rozhodl, abychom jej poznávali skrze víru.

Jako vyšší bytost určuje pravidla. A o tom jsme tu už také diskutovali. Neříkám, že Ty něco proti Bohu máš, jen říkám, že mnozí patrně ano. A spíše to někdy vypadá, že se bojí byť jen připustit jeho existenci. Protože pokud by byl, tak by něco chtěl. A přitom On jen nabízí spasení (vysvobození). A v kostce říká, zapomeňme na to co se stalo a buďme znovu spolu jako v ráji.

Kiwi

« Odpověď #1295 kdy: 06. 08. 2018, 19:06:31 »
A co Liška, to byl génius filmové hudby, ten tu hudbu psal z hlavy podle filmu na jeden šup.
To je možné. Ale nic to nedokazuje. Tak pracovali i jiní. Bach prý dokázal na jeden šup, bez jakékoli přípravy zaimprovizovat na varhany stejným způsobem, jakým komponoval skladby pro ně - takže se dá říci, že to, co se nám dochovalo, je zkrátka jen to, co mu náhodou připadalo příhodné zapsat na papír. A ve své době to nebylo vůbec nic neobvyklého, spíše standard. Jen otázka cviku. Ono vůbec spousta věcí, jež jsou výsledkem stovek a tisíců hodin práce, cvičení, studia a zkušeností, se hází na dar z nebes - obzvláště těmi, kteří neměli dost vytrvalosti, aby ty tisíce hodin něčemu takovému sami obětovali.

Už to tady také někteří psali. Víra je jiný druh poznání, než věda. Těžko Ti mohu v některé věci sdělit, je to asi nepřenosné, jako zkušenost. Některé duchovní věci (kupříkladu zjevení textu v Bibli), prostě vím. Jako že věci kolem sebe vidím. Stejně jako vím, že něco před sebou vidím (ve fyzickém světě) a stejně tak vím, že něco mám Bohem zjeveno (v duchovním). Arbitr tu je, je to sám Bůh - Duch Svatý.

Jinak souhlasím s tím, že "Náboženství je založeno na zjevené pravdě." Ovšem již nemohu souhlasit s tím, že se nesmí pochybovat. A že teologové věnují energii na hledání cest, jak ji interpretovat, aby nebyla v rozporu s objektivní pravdou. To by totiž znamenalo, že existuje nějaká objektivní pravda, resp. že dokážeme poznat objektivní pravdu a tu pak teologové překroutí. A jak je patrné i z této diskuze, objektivní pravdu nezná patrně nikdo.

A jestli je Tvůrcem tohoto světa Bůh, pak i informace v Bibli odpovídají objektivní realitě světa. Jen je otázkou nakolik máme věci Bohem zjeveny či ve vědě prozkoumány.

Právě proto tvrdím, že ta analogie nebyla dobrá. Věřit můžu celým svým srdcem tomu, že mě moje přítelkyně miluje, ale to ještě neznamená, že to je pravda. Věda takové věci neřeší a operuje jen s tím, co je ověřitelné.

Víra NENÍ poznání.

Řekl bych, že tímto tvrzením sám na sobě demonstruješ, že nejen intelektuálně nadaní lidé to poznání mají.  :D

nevím

« Odpověď #1296 kdy: 06. 08. 2018, 19:16:55 »
Vše je bůh, nic není mimo boha, tato konverzace probíhá v bohu. Bůh je vše, vnitřní a vnější svět.

Celkem pekny postreh. Pokud zakon zachovani energie ci hmoty plati i mimo nas vesmir tak to by znamenalo ze Buh musel investovat cast sebe aby stvoril vesmir. To pak do posledniho kvarku ci struny plati, ze Buh je ve vsem a Buh je vse.
Všechno vzniklo z ničeho. Jak by bůh zainvestoval sám sebe? Podle mě je vše mysl, která má mechanismy, které tvoří fyziku. Třeba v počítačové simulaci nepotřebuješ téměř žádnou energii na vytváření, jen na provoz počítače.

Josef

« Odpověď #1297 kdy: 06. 08. 2018, 19:17:33 »
Už to tady také někteří psali. Víra je jiný druh poznání, než věda. Těžko Ti mohu v některé věci sdělit, je to asi nepřenosné, jako zkušenost. Některé duchovní věci (kupříkladu zjevení textu v Bibli), prostě vím. Jako že věci kolem sebe vidím. Stejně jako vím, že něco před sebou vidím (ve fyzickém světě) a stejně tak vím, že něco mám Bohem zjeveno (v duchovním). Arbitr tu je, je to sám Bůh - Duch Svatý.

Jinak souhlasím s tím, že "Náboženství je založeno na zjevené pravdě." Ovšem již nemohu souhlasit s tím, že se nesmí pochybovat. A že teologové věnují energii na hledání cest, jak ji interpretovat, aby nebyla v rozporu s objektivní pravdou. To by totiž znamenalo, že existuje nějaká objektivní pravda, resp. že dokážeme poznat objektivní pravdu a tu pak teologové překroutí. A jak je patrné i z této diskuze, objektivní pravdu nezná patrně nikdo.

A jestli je Tvůrcem tohoto světa Bůh, pak i informace v Bibli odpovídají objektivní realitě světa. Jen je otázkou nakolik máme věci Bohem zjeveny či ve vědě prozkoumány.

Právě proto tvrdím, že ta analogie nebyla dobrá. Věřit můžu celým svým srdcem tomu, že mě moje přítelkyně miluje, ale to ještě neznamená, že to je pravda. Věda takové věci neřeší a operuje jen s tím, co je ověřitelné.

Ono je něco úplně jiného mít víru v to, že mně přítelkyně miluje. A vírou poznávat Boha. Bůh reaguje a je to o osobním vztahu s ním. Ale to už se dostáváme do úplně jiné roviny diskuze.

Josef

« Odpověď #1298 kdy: 06. 08. 2018, 19:28:55 »
Oh to nie. Argumenty k tomu stale su, tie iste, len vy sa k nim odmietate vyjadrovat. Namiesto toho sa sami zamotavat do konfliktu s Bibliou.

Vyjadrili jsme se nescetne krat, ze ve vasich povetsinou evolucnich argumentech chybi moment vzniku zivota.
O konifliktu s Bibli pises jen a jen ty a ignorujes vse co jsem ti k tomu rekl.

A my teistům nesčetněkrát opakujem, že evoluce se nezabývá vznikem života, ale jeho vývojem. vznikem života se zabývá abiogeneze.

Jinak ten moment vzniku života nedokážete vysvětlit ani vy teisti. Že přišla odnikud jakási nadpřirozená bytost, udělala čárymáryfuk a byl život, není vysvětlení.

My netvrdíme, že víme, kde se vzal Bůh (dárce života). Oproti tomu evolucionisté (dobře abiogenezisté) tvrdí, že ví, jak vznikl život. Blesk, shluk aminokyselin atp. A my jen stále tvrdíme, že takto se to s největší pravděpodobností vůbec nemohlo stát. A že je velmi nepravděpodobné, aby život vznikl z neživé hmoty bez zásahu vyšší bytosti (Boha).

naseptavac

« Odpověď #1299 kdy: 06. 08. 2018, 19:34:56 »
Vy jste v podstate prevedli otazku vzniku zivota na otazku "kdo sesmolil boha?" a na tu odpoved neznate. Velmi uzitecne.

Lama

« Odpověď #1300 kdy: 06. 08. 2018, 19:56:30 »

A co vnuknutí, inspirace, polibek můzy apod. Někteří umělci o tom hovoří. A není s tím problém.

A najednou věřící prohlásí něco o Duchu Svatém a oheň na střeše!

Takže chceš říct, že opravdu k někomu přiletí jakási můza/bytost a políbí ho? Já myslel, že je to jen takové přirovnání/podobenství a nelze to brát doslovně. Že se to chápe obrazně. Proboha! ;D

Jak už jsem řekl, mozek je úžasná věc. Spoustu procesů dělá podvědomě/na pozadí a pak ti najednou "vyplyvne" výsledek a tobě připadá, že se ti to "zjevilo" odnikud. Na spoustu procesů v mozku nemáš vědomý vliv.
Někde jsem četl, že  mozek ví co udělá pár milisekund před tím než se rozhodnete.
Ale já nejsem odborníkem na mozek a mysl. Takže radši bych toto téma přenechal povolanějším.

Lama

« Odpověď #1301 kdy: 06. 08. 2018, 20:00:00 »

My netvrdíme, že víme, kde se vzal Bůh (dárce života). Oproti tomu evolucionisté (dobře abiogenezisté) tvrdí, že ví, jak vznikl život. Blesk, shluk aminokyselin atp. A my jen stále tvrdíme, že takto se to s největší pravděpodobností vůbec nemohlo stát. A že je velmi nepravděpodobné, aby život vznikl z neživé hmoty bez zásahu vyšší bytosti (Boha).

Jsou to hyoptézy, něco možná teorie, něco hypotézy. Je rozdíl říct "máme hypotézu nebo teorii" a říct že "víme". V podstatě by se dalo říc, že nevíme nic, jen se snažíme na základě nějakých pozorování a případně důkazů z různých hypotéz sestavit funkční teorii. Snad jsem to moc nepopletl.

Josef

« Odpověď #1302 kdy: 06. 08. 2018, 20:54:50 »

Jsou to hyoptézy, něco možná teorie, něco hypotézy. Je rozdíl říct "máme hypotézu nebo teorii" a říct že "víme". V podstatě by se dalo říc, že nevíme nic, jen se snažíme na základě nějakých pozorování a případně důkazů z různých hypotéz sestavit funkční teorii. Snad jsem to moc nepopletl.

Ano, s tím souhlas. A jiní zase poukazují na slabiny těchto teorií a hypotéz. Pokud to zůstává v rovině diskuze a vzájemné slušné argumentace, pak za mne není problém. Problém je s dogmatiky, kteří nepřipouští, že jsou to bez urážky zatím "jen" teorie a hypotézy. A hlavně pokud jinému vnucují jen to své správné.

Josef

« Odpověď #1303 kdy: 06. 08. 2018, 20:58:54 »

A co vnuknutí, inspirace, polibek můzy apod. Někteří umělci o tom hovoří. A není s tím problém.

Takže chceš říct, že opravdu k někomu přiletí jakási můza/bytost a políbí ho? Já myslel, že je to jen takové přirovnání/podobenství a nelze to brát doslovně. Že se to chápe obrazně. Proboha! ;D

Jak už jsem řekl, mozek je úžasná věc. Spoustu procesů dělá podvědomě/na pozadí a pak ti najednou "vyplyvne" výsledek a tobě připadá, že se ti to "zjevilo" odnikud. Na spoustu procesů v mozku nemáš vědomý vliv.
Někde jsem četl, že  mozek ví co udělá pár milisekund před tím než se rozhodnete.
Ale já nejsem odborníkem na mozek a mysl. Takže radši bych toto téma přenechal povolanějším.

Netvrdil jsem, že by měla fyzicky někoho políbit můza. Ale na to, že hromada lidí tvrdí takové nesmysly a celkem nikomu to nevadí. A jen křesťan začne kupříkladu s Duchem Svatým, už to mnohé irituje.

Ivan Nový

« Odpověď #1304 kdy: 06. 08. 2018, 21:01:44 »

Jak obrazně, vždyť je osobní zkušenost miliard lidí.