Pokud by firma odmítla zjevně právně neplatnou kauzuli ze smlouvy vyjmout
O tom ale řeč nebyla. Pokud se v tomhle případě VOP odkazují na dokument "Provozní podmínky O2 Internetové připojení", tak připsat do těch technických podmínek jednostranně, že port 53 je z bezpečnostních důvodů blokován, je podle mě změna parametrů, ne změna smlouvy.
Jinak pokud vím (tady už jsem na hraně svých znalostí práva
, pokud smlouva obsahuje protizákonná ustanovení, tak jsou ta ustanovení neplatná a zbytek smlouvy zůstává v platnosti, pokud bez těch ustanovení dává smysl.
ale důvod "odmítli jsme ho, protože nesouhlasil s podmínkami smlouvy, které nejsou v souladu s naším právním řádem" přípustný rozhodně není.
Odmítnout s někým uzavřít smlouvu, protože je Rom, by bylo nejspíš trestné proto, že sám tenhle čin je diskriminací. Nedovedu si představit, jaké ustanovení bych porušil, pokud bych s někým nechtěl uzavřít smlouvu, jejíž text se mi nelíbí (a v tomhle je irelevantní, jaký ten text je). Chtělo by to nějaký odkaz, od čeho tenhle názor odvozujete.
A taky nám pořád zůstává ta otázka "znáte někoho, s kým takovou upravenou smlouvu podepsali?"
P.S. Rom se píše s velkým R a krátkým o