Levnější je. Ale úplně nevím, jestli je zrovna cena argument, když dám v ceně mého času a starostí a za fyzické přiipojení klidně dvacet tisíc a rozdíl v ceně budou dvě stovky měsíčně. Návratnost deset let.
Argument je, že budete mít doma technologii, která má před sebou budoucnost.
To není argument dokonale pro nic. To myslíte vážně? Jakože se najím té "budoucnosti"? Znám asi tak deset lepších způsobů jak vyhazovat peníze za něco, co sice naprosto nepotřebuju, ale frikulíni tvrdí, že si to musím pořídit jen proto, že je to přece "technologie budoucnosti"...
Oproti tomu nechávat si DSL (opět, bavíme se o situaci, kdy dochází k upgradu infrastruktury) nedává smysl, protože to do těch deseti let v místě, kde bude optika od toho samého ISP, nevydrží ve stávající ceně a kvalitě (hint: pokud všichni sousedi zmigrujou na optiku, CETIN remote DSLAM vypne a Vám spadne rychlost na ADSL z nejbližší ústředny).
Sousedi? Vy jste asi na vesnici nežil, co? Ti sousedi o ni budou mít typicky ještě podstatně nižší zájem, než já. Chápu, že na pražském teoretickém gauči to běžnému technikovi ze sociální bubliny nedochází, ale na tom venkově se ti, co tu chtějí žít už dávno nějak zařídili. Takže to prostě
nepotřebují řešit.
V takovou chvíli ale budete řešit individuální připojení, které bude náročnější, dražší, hůř se bude koordinovat, než když si přípojku necháte zřídit v rámci masové výstavby.
Ta "masová výstavba" mi stejně přivede přípojku tak možná na hranici pozemku. A další investice je na mně. Investice do něčeho, co vůbec nepotřebuju a, jak jsem psal, nahradí to anténa na střeše za pár korun, která možná jede přes 5 GHz fallback když zrovna hustě prší ale jinak funguje bez problémů.
O zhodnocení nemovitosti optikou asi začínat nemusím.
Ne, to nemusíte, protože chci vidět, jak mi to teď a tady relevantně, důvěryhodně a porovnatelně vyčíslíte. Nevyčíslíte. Je to jen vaše teorie. Zvlášť potud, pokud se mohu připojit i podstaně levněji. V ten okamžik to většinu běžných lidí přestane zajímat. Protože drtivé většině lidí je úplně jedno, jestli jim internet běží přes 60 GHz, 5G nebo optiku. Většinu toho "zhodnocení" ostatně udělá už ta možnost sama o sobě.