Co jsi studoval? Mas treba CVUT/Matfyz?
Ve firmě, kde budou kohokoliv, kdo není úplný junior nabírat podle toho, jestli studoval na matfyzu bych skutečně chtěl pracovat, fakt...
No, par takovych firem je a mne by tedy vubec nevadilo tam pracovat... Ale tak jsem to nemyslel, spis me zajimal background tazatele, co skutecne umi, protoze jestli umi fakt jen Spring a docker, tak je to fakt hodne malo...
Uprimne, vubec se nedivim, ze te nikdo nechce, takhle generickych CVcek musi do firem chodit mraky
Takové mraky to taky fakt nejsou. Problém spíš je, že z těch, co tvrdí, že to umí to reálně umí tak desetina. Jenomže jak je poznat?
Mensi specializovany firmy napr. na ten trading skutecne vyzaduji bud MFF/CVUT (i na juniorni pozici) nebo zkusenosti. Pak je tu embedded, tak to je jasny a pak jsou banky/korporaty (Barclays, Microsoft, Avast/Gen) a ano, tam skutecne posila CV kazdy pitomec - proto tam taky maji vetsinou pomerne sofistikovane interview - pripadne nekoho na pohovor ani nepozvou...
Zrovna do Barclays jsem dělal pohovor a prošel jsem. Dostal jsem finančně hoooodně dobrou nabídku, ale nevzal jsem to protože se mi to moc nezdálo a smrdělo to přesčasy, práci přes víkend dokonce explicitně zmínili a taky šéf byl ind a to je red flag jak sviňa Nejsem američan abych žil pro práci, často na úkor vlastní rodiny.
To interview mi vůbec nepřišlo tak těžké, ale ano, docela dost lidi co znám říkali, že Barclays ma prý těžké pohovory, no nevím. Ja třeba nemám rád ty "Codility" a spol. testy s omezeným časem, a taky pochybuji, že v takové práci bych rutinně řešil tak zajímavé a zapeklité algoritmické problémy.
(Já jsem jim jen řekl, že umím dokr a spring, pořádně jsem jim potřásl rukou přes Teamsy a nabídka byla na stole!
Tak určitě... Proc teda v prvnim prispevku brecis, ze nemuzes sehnat praci?
S Barclays mam bohatou zkusenost, znam tam dost lidi, prace ok, kdyz mas zajem, dostanes se k zajimavejsim vecem (maji vlastni quant libku v C++ a to fakt neni rutinni). Nevim teda, co je pro tebe "finančně hoooodně dobra nabídka", ale ICO ti nedaji a jako radova Java lopata se na vic jak na 130K na HPP nedostanes. Jestli jsou tohle pro tebe mega penize i na ICO, tak vskutku nevim, co hledas, ja myslel, ze jako ICar budes spis mirit tak na 10K/MD. 100K dostanes za Javu snad vsude...
Uz se v tom nejak motas...
Ja zadny utlum nevidim, podivejte se na LinkedIn. Ja to sleduju hodne detailne uz nekolik let, sam jsem vymetal pohovory a mam vcelku slusny okruh znamych, kteri taky chodi... A teda firmy jako PureStorage, Barclays, Microsoft, Gen/Avast, SentinelOne, Deutsche Boerse nabiraji naprosto nepretrzite (jasne, nekdy vic, nekdy min, ale vidam je permanentne). Z PureStorage a SentinelOne me probuji pravidelne jednou za rok (naposled ted v unoru). A to vubec nemluvim o zahranici, to je uz uplne psycho...
Kouknete se treba sem:
A takovyhle headhunting firem/stranek je tuna. A ano, jak psal nekdo vyse, jestli umite Rust, Go nebo C++, urvou vam ruce. Tusim ze lonske leto zhusta vytezoval programatory v EU KeyRock trading, ale chteli Rust nebo C++. Otevrete si career page crypto burz (CoinBase, Binance), spousta toho je remote i pro EU.
A i na hloupych startupjobs je misty dobra nabidka...
Ja fakt nevidim, ze by bylo nabidek mene nebo ze by to jakkoliv korelovalo s COVIDem (na tom jsem snad jeste vydelal, ptz jsem ted 100% doma a muzu delat klidne pro druhou stranu zemekoule), Ukrajinou nebo ja nevim cim...
Automotive budiz, ale tam je to zase o necem jinem... Pred par roky se me pokouseli ve Valeu "ulovit" na 60K mesicne na HPP, pak jeste psali tusim z Digiteq a kdyz jsem se slusne ze zacatku zeptal na penize, tak radsi vubec neodpovedeli. Jestli tam takhle skudli, tak to se nedivim, ze treba i propousti...