Hledám práci asi 2 měsíce (na živnostenský list) a současný stav trhu práce v České republice mě docela šokuje. Nikdy jsem ještě něco takového nezažil. V podstatě na celou ČR je zhruba 50 nabídek (Java, Spring, všechno kolem toho, samozřejmě Linux) a to je vše. Chodím na 3 weby s nabídkami a je to všude úplně stejná pohroma. Z firem, které se obtěžovali ozvat, jsem se dozvěděl, že jejich inzerát je tam proto, že ho mají zaplacený, ale reálně nikoho nehledají. Jiní zase hledají supermana, a tím nejsem, resp. spekulují a chtějí odborníka s 10letou praxí v 2 roky staré technologii, jako bychom se vrátili do 90. let, takže nic z toho také nebylo. Za celou tu dobu jsem dostal 1 (jednu) nabídku spolupráce a to je vše. Tu jsem však nevzal, protože náplň se nezhodovala úplně s tím, na co se zaměřuji.
Je možné, že něco dělám špatně já, proto se chci zeptat někoho, kdo má lepší vhled do této tematiky, co se děje s tím trhem práce? Je skutečně ekonomika v tak katastrofálním stavu, jak nebyla snad ani v roce 2008, nebo je chyba v tom, kde hledám další práci?
Nedelas spatne nic... Je to v útlumu, a je to proste fakt.
Jobsy apod. jsou vyluxované už od prosince, na druhou stranu na linkaci se to mam pocit zacina trosku zase rozjizdet. Leden - pulka brezna byla docela bída, jak se mi driv pres linkac ozyval nekdo s udičkou klidne denne, taz za leden - brezen neprislo prakticky nic.
Az ted, posledni tyden dva, se to nejak malinko trhlo a behem tydne prisly asi tri ctyri udičky.
Na druhou stranu, kdyz jsem v unoru mel trošku "depku" a premyslel, ze skoncim u stavajiciho chlebodarce, tak najit si novej job skrz linkáč byla zalezitost asi na tejden (nakonec jsem to nevzal, a zůstal u stávajícího).
U nás v korporátu do IT nevzali nikoho uz asi tri - ctyri mesice, par lidi se propustilo, a za par lidi, co odešli sami, se ani nebrala náhrada.
Ted to (zatím) nesouvisí ani tak s AI, ale je to prostě opožděný dopad hospodářského cyklu. Končí projekty a s novými se nějak moc nezačíná. Tohle je vždycky opožděné.
Pokud se třeba letos na jaře ekonomika zase aspon trosku rozjede (tezko rict, stagnující německo je obecně průšvih), tak v IT se to projeví zase ze zpožděním.