Vy tady jste podle mě optimisti, co si myslí, že LLM moc jejich práci nezmění, já mám opačnej dojem.
Až nebudete mít jen "dojem", pak to bude relevantní diskuze. Do té doby je to sice také diskuze, ale z principu věci o dojmologii. Navíc je problém ten, že nejen vy co se AI týká vydáváte svět za černobílý. Fakt by mě zajímalo, kde se tenhle bias bere. Asi u lidí, co doteď vůbec netušili, co vlastně vývoj softwaru je ale teď jsou z nich AI nadšenci/experti mající pocit, že když mají po ruce něco, co vypadá kladivo, všechno je hřebík a oni přebudují svět. Jenomže on černobílý není. Prakticky nikdo neříká, že LLM jejich práci nezmění. Změní podobně, jako veškerý ostatní technologický vývoj.
Ostatně většině z nich vůbec nedochází, že ještě předtím ta AI nahradí stáda lidí na o mnoho méně kvalifikovaných pozicích a navíc pak na jejich místo půjdou ti, co ta AI vytlačila a jsou zhusta podstatně schopnější a inteligentnější než oni
Třeba poslední dobou sleduju videa od týpka, co automatizuje celej vývoj:
https://www.youtube.com/@davidstrejc
...a přesně tihle lidé se ten konflikt a ten dojem černobílosti snaží vyvolat protože na tom vydělávají. K jídlu jedině zelenina... řekne vám každý zelinář. To už začíná být taková klasika.
Já upřímně řeším, co dál, jestli má smysl jít do houbky směrem k tomuhle "AJ vývoji", nebo se ohlížet po jinym oboru.
To záleží, co vás zajímá a baví. Já kvůli tomu, abych kafral s chat botem a dělal nekonečné code review do vývoje nepřišel. Podobně, jako kočí určitě nedělali u koní proto, že by toužili fírovat na parní lokomotivě.
Podle mě nastane krize, kdy velká část vývojářů nebude potřeba.
Podle mě máte křišťálovou kouli. Nemáte dvě? Hodila by se i na leccos jiného.