Nemyslím si, že se situace zhoršila, pouze se zvýšil počet lidí pracujících v IT, kvalitních odborníků na up2date problematiku a nové technologie je stále nedostatek.
Být nadprůměrně placeným v IT je nejen u nás záležitost motivace a času, který jste ochoten investovat do neustálého sebevzdělávání a rozvoje v oboru a schopnostmi tyto nabýte vědomosti převést do praxe a prodat je.
Po 13ti letech jako zaměstnanec jsem začal dělat na sebe ne z důvodu, že bych chtěl pouze více peněz, ale protože jsem věděl, že sám dokážu využít čas mnohem efektivněji a toužil jsem po pocitu svobody a nezávislosti, samozřejmě s vědomím, že to bude za cenu nejistoty a odpovědnosti.
Aktuálně funguju v režimu, kdy neřeším jestli je pondělí nebo neděle, ráno nebo večer, ale je to o tom, jestli pracuji na projektech nebo se věnuji zálibám a rodině.
Můj den začiná v osm ráno a končí obvykle o půl třetí ráno následujícího dne.
Osm hodin spánku je přepych, který si můžu dovolit většinou jen o víkendech.
Pracuji mnohem více než jako zaměstanec, ale také mám více peněz a času na záliby než jako zaměstnanec.
Práce ve které chcete uspět by vás měla bavit.
Takže pokud nejste spokojen se svým platovým ohodnecením, nestěžujte si a vemte to pevně do svých rukou, studujte, specializujte se, cestujte, zjistěte si po čem je aktuálně nejvyšší poptávka a směle do toho
Jak říkával můj kolega: "Peníze se válej na chodníku, jenom vědět jak je sebrat"